Yargıtay Başkanvekili Osman Şirin, Adalet Bakanı Şahin’in yargının görüşü bile alınmadan Yargı Reformu Strateji Taslağı’nı AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’e sunmasının ’şaşırtıcı’ olduğunu söyledi. Şirin, "Çalışmalar işbirliği anlayışı ile yapıldığında Anayasa’nın ’Başlangıç’ bölümündeki ’uygar işbölümü ve işbirliği’ hedefine ulaşılacağı tabiidir" dedi.
ADALET Bakanı Mehmet Ali Şahin’in, kamuoyuna açıklamadan Yargı Reformu Strateji Taslağı’nı AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’e sunması yargıda büyük rahatsızlık yarattı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve YARSAV’dan sonra bir tepki de dün Yargıtay’dan geldi. Yargıtay Başkanlar Kurulu kararıyla Yargıtay adına Anayasa değişikliği çalışmalarını İzleme ve Değerlendirme Komisyonu’nun başkanlığını da yapan Yargıtay Başkanvekili Osman Şirin, yargının görüşüne başvurma gereği duyulmadan Rehn’e taslak sunulmasının ’şaşırtıcı’ olduğunu ifade etti. Şirin, Yargıtay Birinci Başkanlığı’na bir yazı gönderdi ve "Türk yargısının geleceği açısından taslağın resmi yazıyla getirtilip incelenmesini" istedi. Şirin’in yazısı özetle şöyle:
Eksik ve zafiyetli olur
Yüksek mahkemelerin ve erkin sair üst organ ve kuruluşlarının görüşü alınmadan, deneyim, bilgi ve önerilerinden yararlanılma gereği duyulmadan şekillendirilecek bir yargı reformunun, eksik ve zafiyetli olacağı ve hedef tutulması gereken uygarlığa örnek olma-ulusal ve uluslararası hukuka etkinlikte hizmet etme ülküsüne ulaştırmaktan uzak kalacağı asla unutulmamalıdır. Çalışmalar bu tarz bir işbirliği anlayışı ile yapıldığında Anayasa’nın ’Başlangıç’ bölümündeki ’uygar işbölümü ve işbirliği’ hedefine ulaşılacağı, reformların, yargı erkinde oluşturacağı mükemmellikle yasama ve yürütme erklerini de yüceleceği, toplumun huzur ve mutluluğunu artıracağı tabiidir.
Yargı erkinin geleceği
Bu nedenle ve anılan hedefe ulaşabilmek sorumluluğuyla Adalet Bakanlığı’nın, Rehn’e tevdi eylediği belirtilen ’Yargı Reformu Strateji Taslağı’nın resmi yazışma ile temin edilerek, komisyon başkanlığımızın bilgilendirilmesini Türk yargısı ve yargı erkinin geleceği adına saygıyla arz ederim.
Görüşe sunulacak savunması
Adalet Bakanlığı yetkilileri, taslağın ham bir metin olduğunu, 20-24 Mayıs’ta Antalya’da tüm illerin başsavcı, adalet komisyonu başkanları ve bakanlık yetkilileri tarafından görüşülüp son şeklinin verildikten sonra görüşe sunulacağını söylediler.
Danıştay’dan da açıklama
Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu’nun bugünkü kuruluş yıldönümü konuşmasında Rehn’e yargıya danışılmadan sunulan taslağa da tepki göstereceği öğrenildi. Çörtoğlu’nun başkan sıfatıyla yapacağı son konuşmada yargının yeniden şekillendirilmesini hedefleyen bu çok önemli taslağın hazırlanması sırasında yüksek mahkemelere sorma gereği duymaması nedeniyle hükümeti sert şekilde eleştirebileceği belirtiliyor. Çörtoğlu konuşmasında AB’den yargıya yönelik açıklamalar ile yargının sorunlarına yer vereceği önerilerini sıralayacağı ve yargı kararlarının delinmesini ve uygulanmamasını da eleştireceği belirlendi. Danıştay’ın 140. kuruluş yıldönümü nedeniyle ilk tören bugün Danıştay Genel Kurul salonunda düzenlenecek.
Son Dakika › Güncel › Görüş Alınmaması Çok Şaşırtıcı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?