Görme Engelli Sporcu Sayısı 10 Yılda 50 Kat Arttı - Son Dakika
Güncel

Görme Engelli Sporcu Sayısı 10 Yılda 50 Kat Arttı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Görme engelli sporcular Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Abdullah Çetin'in açıklamaları Görme engelli sporcu sayısı 10 yılda 50 kat arttı Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Çetin: "10 yıl öncesine kadar yaklaşık 100 görme engelli sporcumuz vardı, bugün ise 5 bin sporcu var" "Engelli ailelerine şunu söylüyorum; anne ve babalar 'bizden sonra çocuklarım ne olacak' diye endişe etmek istemiyorlarsa çocuklarını spora yönlendirsin.

04.05.2016 16:20

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Görme engelli sporcular

Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Abdullah Çetin'in açıklamaları Görme engelli sporcu sayısı 10 yılda 50 kat arttı

Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Çetin:

"10 yıl öncesine kadar yaklaşık 100 görme engelli sporcumuz vardı, bugün ise 5 bin sporcu var"

"Engelli ailelerine şunu söylüyorum; anne ve babalar 'bizden sonra çocuklarım ne olacak' diye endişe etmek istemiyorlarsa çocuklarını spora yönlendirsin. Eğitimlerini tamamlayarak topluma yararlı birey haline gelmesini sağlasın"

ÖZKAN BEYER - Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonuna bağlı engelli sporcu sayısı son 10 yılda 50 kat artarak 5 bin kişiye ulaştı.

Görme engellilerin spora kazandırılmasında 2000'li yılların başında büyük zorluklar yaşayan federasyon yetkilileri, oluşturulan ekiplerin gayretli çalışmaları sonucunda dikkati çeken bir başarı elde etti.

Aileleri tarafından evlerinden dışarıya dahi çıkarılmayan engellilere birçok branşta spor yapma imkanı tanınarak, çoğu engelli Türkiye'yi temsil eder hale getirildi. Federasyon, 10 yıl öncesine kadar yaklaşık 100 olan görme engelli sporcu sayısını 50 kat artırarak, bugün 5 bin sporcuya ulaştı.

Spor yaparak hayata tutunan, hocalarının motivasyonu sayesinde eğitim hayatında da başarılı olan engelli sporcular, aynı zamanda iş sahibi de olarak hem kendi hayatlarını hem de ailelerinin hayatını değiştirme imkanı buldu. Başkalarına bağımlı olmaktan çalışarak kurtulan engelliler, artık ailelerine maddi destekte de bulunuyor.

Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Abdullah Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aksaray Paralimpik Hazırlık Merkezi'nde çalışmalarını sürdüren Golball Milli Takımı oyuncularını ziyaret ederek, hazırlıklara ilişkin bilgi aldığını söyledi.

Engellilerin hayatlarının her zaman zorlu yollardan geçtiğini ifade eden Çetin, şöyle devam etti:

"Spor aracılığıyla bizim çocuklarımız engellerini ortadan kaldırıyor. 2000'li yılların başında spora daha fazla görme engelli sporcu kazandırmak için çalışmalara başladığımızda aileleri ikna etmekte çok zorlanıyorduk. Anne babalar, 'çocuklarımızı milli takıma gönderirsek acaba başına bir şey gelir mi' endişesiyle tereddüt ediyordu. Biz de bunu aşabilmek için aileleri milli takım antrenmanlarına davet etmeye başladık. Çalıştıkları ortamları görmelerini sağladık. Bu gayretler karşılığını vermeye başladı. Zamanla aileleri ikna etmeyi başardık."

Yılda 300-400 görme engelli spora başlıyor

Gerek ulusal ve uluslararası alanda elde edilen sportif başarılar gerekse sporcu sayısı bakımından gelinen noktanın sevindirici olduğunu vurgulayan Çetin, "10 yıl öncesine kadar yaklaşık 100 görme engelli sporcumuz vardı, bugün ise 5 bin sporcu var. Yılda 300-400 görme engelli spora başlıyor. Her ay ortalama 50 çocuk, yaptığımız göz muayenesinden geçerek sisteme dahil oluyor. Geçen yıl göz muayenesine giren 450 sporcudan 369'u aktif spora başladı." diye konuştu.

Çetin, ailelerin çocuklarını spora yönlendirmeye başladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Engelli çocuklarımız sporla birlikte sosyal hayata da atılıyor. Okullarına devam edip, eğitimlerini tamamlıyor. Şu anda milli takımlardaki sporcularımızın tamamına yakını üniversite mezunu ve devlet memuru. Asıl işlerinin yanında spora da devam ediyorlar. Çalışarak, ailelerinin üzerinden yük alıyorlar. Spora başlayan çocuklar, ailelerinin yardımı olmadan kendi işlerini, yemeklerini, ütülerini, her şeylerini yapabilir hale geliyorlar. Aileler artık 'bizden sonra bu çocuklara kim bakacak' endişesinden kurtulmuş oldu."

"Onların çocukları da başarabilir"

Engelli sporcuların hayatlarındaki değişimin kendilerini de mutlu ettiğini dile getiren Çetin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sporcularımızdan Tuncay Karakaya, Muş'ta engelliler okulundayken ekiplerimizin dikkatini çekti. Hocasının desteği ile spora başlayan Tuncay kardeşimiz, okulunu bitirdi, şu anda Bursa'da bir hastanede çalışıyor. Sporcumuz, 2012'de 400 bin lira ödül kazandı. Bu ödül sayesinde ailesini Bursa'ya yerleştirdi. Engelli ailelerine şunu söylüyorum; anne ve babalar 'bizden sonra çocuklarım ne olacak' diye endişe etmek istemiyorlarsa çocuklarını spora yönlendirsin. Eğitimlerini tamamlayarak topluma yararlı birey haline gelmesini sağlasın. Medyada başarılı sporcuları gördüklerinde, kendilerine 'bunu neden benim çocuğum da yapmasın' diye sorsun. Onların çocukları da buradaki sporcular gibi başarabilir. Milli takımdaki çocuklarımızın gitmediği ülke kalmadı. Yurt dışına hiçbir zorluk yaşamadan gidebiliyorlar."

Görme Engelli Sporcu Sayısı 10 Yılda 50 Kat Arttı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Görme Engelli Sporcu Sayısı 10 Yılda 50 Kat Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement