Gönüllülerden "Gülen Gözlere" Destek - Son Dakika
Güncel

Gönüllülerden "Gülen Gözlere" Destek

Gönüllülerden "Gülen Gözlere" Destek

Farklı meslek gruplarından bir araya gelen "Otizmli Çocuk Gönüllüleri" isimli grup, kişisel gelişimlerine katkı sağlayan etkinlikleri ile otizmli çocukların yanında yer alıyor.

11.02.2018 11:16

Farklı meslek gruplarından bir araya gelen "Otizmli Çocuk Gönüllüleri" isimli grup, kişisel gelişimlerine katkı sağlayan etkinlikleri ile otizmli çocukların yanında yer alıyor. Grup, her hafta çarşamba günü bisiklet binme, fotoğrafçılık ve halk oyunları etkinlikleri ile çocukların keyifli vakit geçirmelerine katkı sağlıyor.

İzmir Konak ilçesine bağlı Moris Bencuya Özel Eğitim İş Uygulama Merkezinde otizmli çocuklar gönüllüler tarafından müfredatlarına ek olarak düzenlenen etkinlikler ile hem eğleniyor hem de kişisel gelişimlerine katkı sağlanıyor. Etkinlikler kapsamında bisiklet binmeyi öğrenen çocuklar, fotoğrafçılık atölyesinde keyifli dakikalar geçirerek yıl sonu sergisine hazırlanıyor. Halk oyunlarında ise gösteriler hazırlayan çocuklar hoşça vakit geçiriyor. Otizmli çocuk gönüllülerinden Dr. Serhat Değimli, elli gönüllü ile üç sezondur çocuklara bisiklet binme ve fotoğrafçılık konularında destek sağladıklarını belirterek, "Bu oluşumu meydana getirdiğimizde kızımın satrançtan kazandığı bisikleti bağışlamasıyla ilk bisikletimiz oldu. Sonra eşimiz, dostumuz, arkadaşlarımız bu tür etkinlikleri gören dostlarımız katkıda bulundu. Bisikletleri o şekilde edindik. Sağlık Bakanlığının da 10 tane bisiklet katkısı oldu. Faaliyetlerimiz sponsorsuz kendi arkadaşlarımızın katkılarıyla yürütüyoruz" dedi.

"DENGE BOZUKLUĞUNUN ÇÖZÜMÜNE KATKI SAĞLANIYOR"

Faaliyetlerin otizmli çocuklara katkısına da değinen Değimli, "Biz aslında otizmli çocuklarda temel sorunlardan bir tanesi olan denge bozukluklarını gidermeye yönelik faaliyetler yapıyoruz. Dengesi çocukların sadece yürürken değil dururken de bozuk. Bu istenmeyen hareketleri de beraberinde getiriyor. Aslında bu denge becerilerin geliştirilmesi otizmli çocuklarda küçük yaşta başlanması gereken işler. Bisikletle biz bunu sağlamaya çalışıyoruz. Denge ikiye ayrılıyor; dinamik ve statik denge olarak. Dinamik denge yürürkenki dengesi ama statik dengeye de ihtiyaçları var. Bir masa başında oturma, yemek yemek becerileri bir ders alabilme becerileri, bu statik dengeyle sağlanabiliyor. Bunlarda hayati fonksiyonlar bisiklete binebilmesi kendi başına, resim çizebilmesi onun dışında oturup kalkma ve gündelik hayatta daha fazla yer alabilme becerileri denge becerisinin geliştirilmesi ile ilgilidir. Bunlar hayati önem taşıyan beceriler. Ayrıca çocuklar burada sosyalize oluyorlar. Komut almayı öğreniyorlar. Belli bir prosedürü takip ederek ise bisiklet binme becerilerini geliştiriyorlar. Bizler varsıl insanların yoksul insanlara, sağlıklı insanların sağlıksız insanlara, genç insanların yaşlı insanlara, bedensel ve ruhsal bütünlüğü olan insanların olmayana karşı sosyal sorumluluğu olduğuna inanıyoruz. Bu bağlamda da birtakım projeler yürütmekteyiz. Bunu da bir sosyal sorumluluk olarak görüyoruz. Otizmli çocuk, ailesi, öğretmeni, çok zorlanıyor. Sosyal hayatta gündelik hayatta bu çocukları göremiyoruz, bir kabukta yaşıyorlar" diye konuştu.

"PAYLAŞMAYI ÖĞRENİYORUZ"

Fotoğrafçılık konusunda eğitim veren gönüllü Hasan Barburas, yıl sonu sergilerinin olduğunu belirterek "Fotoğrafçılık her ne kadar bireysel bir uğraş olarak gözükse de burada çocuklarla birlikte ekip halinde çalışıyoruz. Paylaşmayı öğreniyoruz, fikirlerimizi paylaşıyoruz. Çok güzel işler çıkartıyoruz. Herkes farklı meslek grubunda emeklisinden, çalışanına haftada birkaç saat geliyoruz. Onun haricinde özel çalışmalarda buradayız. Mesai sonrası veya mesai işlerinde ekip halinde olmalarına rağmen bireysel işlerde öğreniyorlar. Yani konuşmasında sıkıntı yaşayan çocuk bir bakıyorsunuz konuşmaya başlıyor. Alet kullanamayan çocuklarımız yavaş yavaş bu becerileri kazanmaya başlıyor" ifadelerini kaydetti

"BİRBİRLERİYLE İLETİŞİM KURUYORLAR"

Moris Bencuya Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Müdürü Ercan Mermer ise ağır ve orta düzeyli otizmli öğrencilerin müfredatlarına ek olarak faaliyetleri düzenlediklerini belirterek şöyle konuştu:

"Birçok becerilerde daha farklı etkinliklerle gelişebileceğini düşünerek; bisiklet, fotoğrafçılık, izcilik, halk oyunları, masa tenisi ve değişik spor branşlarında etkinlikler düzenliyoruz. Bu etkinlikler çerçevesinde çocuklarımızın gelişimlerini takip ediyoruz. Şu an da okulumuzda sürdürülen 3 yıldır devam eden gönüllülük esasına dayanan bir çalışma var. Bu gönüllü çalışmasıyla; halk oyunları, bisiklet eğitimi ve fotoğrafçılık eğitimi çarşamba günleri veriliyor. Çarşamba günleri verilen bu eğitimle öğrencilerimiz bisiklet becerilerini kazandılar. Geçen yıl halk oyunları çalışması başlattık. Bu çalışmayla üç tane oyun çıkarttı çocuklarımız. Bu sene de 2-3 tane oyunumuzun çalışmaları devam ediyor. Bu alanlarda farklı beceriler kazanması onların kendilerine olan öz güvenlerini artırıyor. Onlarında neler yapıp yapamayacakları konusunda kendilerine ipuçları veriyorlar. Bu öğrencilerimiz bu şekilde aldıkları eğitimin sonucu olarak davranış problemleri daha azalmış oluyor. Okulumuzda sürdürülen izcilik, fotoğrafçılık, halk oyunları ve bisiklet eğitimi gönüllülerimizin isteği ile yapılmaktadır. Gönüllülerimiz burada bu becerileri öğreten öğretici pozisyonundalar. Öğrencilerimiz öğretmenleriyle gelip bu becerileri gönüllülerin yanında çalışarak kazanıyorlar. Birbirleriyle iletişim kuruyorlar. Onlarla sohbet edebiliyorlar yakınlaşabiliyorlar."

(Serdar Yılmaz - Yaşar Ozan Mayasız/ İHA)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gönüllülerden 'Gülen Gözlere' Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement