Siirt'in Şirvan ilçesindeki Madenköy'de heyelan faciası yaşanan bakır madeninde 3 işçinin cansız bedenine ulaşıldı. 13 işçi için arama çalışmaları sürüyor. İşçilerin kimlikleri açıklandı. Arazinin engebeli olması ve ikinci bir heyelan riski nedeniyle çalışmalar güçlükle yürütülüyor. Valilik heyelan sonucu 1 milyon metreküplük bir toprak hareketi oluştuğunu açıkladı.
ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Siirt'in Şirvan ilçesinin Maden köyünde bulunan ve Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından işletilen bakır madeninde yaşanan göçükte 3 işçinin cesedi toprak altından çıkarıldı. Bölgeye Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Van ve Erzurum'dan sevk edilen AFAD, Sağlık Bakanlığından Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Türk Kızılayı, jandarma, maden şirketine ait ekipler ile köpekli arama timlerince başlatılan çalışmalar sürüyor.
Cenazeler otopsi için Siirt Devlet Hastanesine götürüldü.
13 İŞÇİYE ULAŞMAYA ÇALIŞILIYOR
Enkaz altındaki 13 işçiye ulaşılması için Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, AFAD Başkan Vekili Mehmet Halis Bilden ve Enerji Bakanlığı yetkililerinin koordinasyonuyla yürütülen çalışmalar devam ediyor.Sabah saatlerinde tahribatı görmek için drone havalandırıldı.
16 İŞÇİNİN İSİMLERİ BELLİ OLDU
İşçilerin kurtarılması çalışmaları sürerken, heyelan olduğu sırada iş makinaları ile çalışan ve toprak altında kalan 16 kişinin kimlikleri de açıklandı. Resmi makamların açıkladığı cenazesine ulaşılan 3 kişiyle birlikte heyelan altında kalan 16 kişinin adları ve memleketleri şöyle:
1- Savaş Kızılkan: Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)
2- Kerem Arat : Ekskavatör operatörü (Şirvan ilçesi Derinçay köyü)
3- Mesut Ant : Ekskavatör operatörü, (Şirvan ilçesi Madenköy)
4- İbrahim Kılınç: Ekskavatör operatörü, (Siirt)
5- Kasim Tari : Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)
6- Şefik Tuncer : Ekskavatör operatörü (Batman)
7- Sedat Bulut : Rok operatörü (Şirvan ilçesi Otluk köyü)
8- Abdurrahman Sönmezsoy : Rok operatörü (Batman)
9- Reşit Can : Kamyon şoförü, (Siirt Yağmurtepe köyü)
10- Halil Başer : Kamyon şoförü (Siirt Kurtalan ilçesi)
11- Mahmut Batumak : Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Taşkaya köyü)
12- Bedrettin Caylı: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Yatağan köyü)
13- Nusret Beyazalma: Kamyon şoförü (Van Edremit)
14- Yavuz Yıldız: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi)
15- İsmail Tekin: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)
16- Abdülbaki Aydın: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)
NELER YAŞANMIŞTI?
Maden köyü yakınlarında açık bakır madeninde meydana gelen heyelanda 16 işçi toprak altında kalmıştı. Akşam saatlerinde yapılan çalışmalarla 3 işçinin cesedine ulaşılmıştı. Sabahın ilk ışıkları ile AFAD ve Sivil Savunma ekiplerinin yaptığı hummalı çalışma sürüyor.
Toprak altında kalan 13 işçiye ulaşmak için iş makineleriyle kapanan yollar açılarak arama tarama faaliyetleri devam ediyor.
ŞİRKETTEN İLK AÇIKLAMA: RİSK SÜRÜYOR, ÜRETİME ARA VERDİK
Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından, Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana geldiği, bölgede toprak kayması riskinin devam etmesi nedeniyle de üretime ara verildiği bildirildi.
Park Elektrik'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan duyurusunda, "Şirketimizin Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana gelmiştir. Kurulan kriz masasının çalışmaları devam etmektedir. Bölgede toprak kayması riskinin devam ettiği de dikkate alınarak Madenköy bakır madeni sahasında üretime ara verilmiştir. Gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır." ifadeleri kullanıldı.
OLAY 20.30 SIRALARINDA MEYDANA GELDİ
Şirvan ilçesine bağlı Maden köyünde bulunan ve özel bir firma tarafından işletilen bakır madeni sahasında dün akşam saat 20.30 sıralarında heyelan meydana geldi. 3 vardiya halinde 15'er kişilik ekipler halinde çalışmaların sürdürüldüğü ocakta yamaçtan kopan binlerce ton toprak ve kaya parçası maden sahasına aktı. Olay sırasında 8 kamyon ve 3 iş makinesiyle 16 işçi göçük altında kaldı.
GECE 3 İŞÇİNİN CESEDİNE ULAŞILDI
Göçük haberinin yetkililere bildirilmesi üzerine Siirt merkez ve Şirvan ilçesinden çok sayıda ambulans ve arama kurtarma ekipi bölgeye gönderildi. Siirt Vali Yardımcısı Bünyamin Kuş, kısa sürede olay yerine gelerek kurtarma çalışmalarını yönlendirdi.
Bölgeden gelen bilgilere göre kurtarma çalışmaları sırasında 3 işçinin cesedine ulaşıldı.
ARAMA ÇALIŞMALARI SABAHIN İLK IŞIKLARIYLA YENİDEN BAŞLADI
Havanın karanlık olması ve muhtemel bir göçük yaşanabileceği endişesi nedeniyle arama kurtarma çalışmaları durduruldu. Sabahın ilk ışıklarıyla bölgedeki diğer illerden gelen AFAD ekipleri arama kurtarma çalışmalarına başladı.
DAHA ÖNCE DE HEYELAN MEYDANA GELMİŞTİ
Bu arada, aynı bölgede, geçen 25 Temmuz tarihinde de heyelan meydana gelmiş ve can kaybının yaşanmadığı bu heyelanda 6 kamyon ile 2 iş makinesi göçük altında kalmıştı.
BAŞBAKAN BİLGİ ALDI
Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Başbakan Binali Yıldırım, heyelan sonrası meydana gelen göçüğün ardından ilgili bakanlarla telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yıldırım, göçük ve arama kurtarma faaliyetleriyle ilgili bakanlardan bilgi aldı.
AFAD: İKİNCİ HEYELAN RİSKİ ARAMA ÇALIŞMALARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Siirt Şirvan'da göçük altında olan 11 işçiyi arama çalışmalarının 90 kişilik AFAD ekibiyle devam ettiğini, arama çalışmalarına 18 araç ve 3 arama kurtarma köpeğiyle destek verildiğini duyurdu. AFAD'ın açıklamasında, ayrıca arazinin engebeli olmasının ve ikinci bir heyelan riski taşımasının, arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkilediği belirtildi.
90 ARAMA KURTARMA PERSONELİ, 2 HELİKOPTER, 1 UÇAK
İlk dakikadan itibaren bölgedeki gelişmeleri dakika dakika takip ettiği belirtilen AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden'in bugün saat 06.10'da Şirvan'a ulaştığı ve çalışmaları sahada yönetmeye başladığı bildirildi. Halen göçük altında olan işçileri arama çalışmalarının AFAD Siirt, AFAD Diyarbakır, AFAD Erzurum, AFAD Van, AFAD Ankara, AFAD Bitlis ve AFAD Batman'dan toplamda 90 kişilik bir ekiple devam ettiği kaydedildi. Diğer illerde bulunan AFAD ekiplerinin hızla alana ulaştırılması için 2 helikopter ve 1 uçak desteği alındığı bildirilen açıklamada, 18 araç ve 3 arama kurtarma köpeğinin de çalışmalara katkıda bulunduğu ifade edildi. Arazinin engebeli olmasının ve ikinci bir heyelan riskini taşımasının ise arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkilediği vurgulandı.
İLGİLİ TÜM KURUM VE KURULUŞLAR SEFERBER EDİLDİ
Başbakanlık AFAD, olay yerinde çalışmaların bir noktadan koordine edilmesi ve bilgi akışının düzenli bir şekilde yapılabilmesi için maden ocağına ayrıca bir AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi gönderdi. AFAD'ın açıklamasına göre, Şirvan'da mahsur kalan işçiler için Türkiye'nin tüm ilgili kurum ve kuruluşları seferber edildi. Olay yerinin aydınlatılması ve enerji ihtiyacının sağlanması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na, bölgenin iletişim altyapısının güçlendirilmesi amacıyla baz istasyonu kurulması için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na, güvenliğin sağlanması için İçişleri Bakanlığı'na ve psiko-sosyal destek çalışmalarının başlatılması için de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na talimat verildi. Bölgede bulunan ekiplerin ve madenci ailelerinin iaşe ihtiyaçlarının da düşünüldüğü belirtilen açıklamada, Türk Kızılayı'nın 12 personel, 150 battaniye, 1 ikram aracı, 200 kişilik kumanya ve 2 ikram çadırını bölgeye sevk ettiği kaydedildi. Sıcak yemek ihtiyacının da kısa sürede karşılanacağı bildirilirken, Başbakanlık AFAD'ın Şirvan'daki gelişmeleri aralıksız takip ettiği vurgulandı.
Son Dakika › Güncel › Göçük Altında Kalan İşçilerin Kimlikleri Belli Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?