Zonguldak'taki Bağlık- İnağzı sahasının 36 yıl süreyle işletilmesi ihalesini alan ve 92 milyon ton koklaşabilir kömür üretmeyi hedefleyen Soma Holding, sondaj çalışmaları sonucunda kalın kömür damarlarına rastlanılmadığı gerekçesiyle işi sonlandırdı. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Bağlık-İnağzı sahasının havzanın en büyük ve en zor sahalardan olduğunu belirterek, "Etüt ve hazırlık çalışmasını birlikte yürüten şirket, bölgede uygulanamayacak bir madencilik tekniği denedi. Bunda da başarılı olamadı" dedi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) 10 Ekim 2011'de Bağlık- İnağzı sahası için açtığı ihaleyi, 1 milyar 426 milyon liralık teklifle Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği ocağı işleten Soma Holding kazandı. Soma Holdig, ilk 2 yılı etüt ve değerlendirme, 4 yılı hazırlık ve yatırım olmak üzere 36 yılda sahadan ton başına 15 lira rödovans bedeli ile 92 milyon ton kömür çıkararak piyasaya sunmayı taahhüt etti ve 18 Ocak 2012'de ilk kazmayı vurdu.
Bir yıla yakın süren çalışmalarda 819 ve 787 metre uzunluğunda 2 galeri açıldı. Ancak TTK'nın verileri doğrultusunda açılan galerilerde yapılan sondaj çalışmaları sonucunda yeterli kömür rezervi bulunmadığı gerekçesiyle geçen yıl işe son verildi. Soma'daki kazanın ardından Zonguldaklı madencilerin siyah çelenk bıraktığı sahada açılan galerilerin girişleri ise kapatıldı.
'UYGULANMAYACAK BİR MADENCİLİK TEKNİĞİ DENEDİLER'
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, İnağzı-Bağlık sahasının havzanın en zor sahası olduğunu söyledi. Alabaş, şirketin etüt ve hazırlık çalışmalarını aynı anda yapmaya başladığını, Soma'da alışık oldukları şekilde 2 ana galeri açarak oradaki uygulamayı Zonguldak'a taşıdığını vurguladı. Alabaş, şöyle dedi: "Zonguldak'ta, 'Bunların bildiği bir şey mi var?' algısı yaratmaya çalıştılar. Etüt ve hazırlık çalışmasını birlikte yürüten şirket, bölgede uygulanamayacak bir madencilik tekniği denedi. Bunda da başarılı olamadı. 2.5 yıllık etüt süresinin dolmasını bekliyorlar. Fiili olarak Zonguldak havzasından çekildiler. Önümüzdeki günlerde yasal sürenin dolmasından sonra da bu bölgeden tamamen çekilecekler."
SOMA MADENCİLİĞİ BİLMİYOR
Soma Holding'in sahada ön araştırma yapmadığını savunan Alabaş, şöyle devam etti: "Bu şirketin 2.5 yıllık etüt süreci sonunda sondaj verilerini TTK ile paylaşma zorunluluğu var. İnağzı-Bağlık sahası bu bölgedeki en büyük sahalardan ve en zor sahalardan birisi. Diğer sahalarda hiç etüt süresi verilmemesine rağmen burada sahanın zor olması ve büyük bölümünün deniz altında olması nedeniyle etüt çalışması koydular. Onlar çok fazla etüt çalışması yapmadı. 1 ya da 2 sondajla böylesine büyük bir sahanın rezervlerinin tespit edilebilmesi mümkün değil. Onlar daha çok, 'Bu bölgede bize hazır sahalar verilebilir mi?' gibi yan yollara sapmaya çalıştı. GMİS olarak o dönemde de uyarımızı yapmıştık. Soma'nın madenciliği bilmediğini, 200 metrede kaybolduğunu ve bu bölgeden çekip gitmek zorunda kalacaklarını o zaman da ifade etmiştik."
Son Dakika › Güncel › Gmis Genel Başkanı Alabaş: Soma Holding, Zonguldak'ta Başarılı Olamadı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?