SELAMİ KÜÇÜKOĞLU - Dünyanın en kaliteli balını üreten Türkiye'de, glikoz şurubunu "bal" diye satanlara karşı başlatılan mücadelede önemli bir noktaya gelindi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Arıcılar Birliği'nin ortaklaşa yürüttüğü çalışma kapsamında hazırlanan mevzuatla, Amerika'dan getirtilen glikozu, bal diye tanıtıp satanlara para cezası uygulanacak.
Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üretilen kaliteli balı kullanıp, Amerikan mısır glikozlu şurubu, bal olarak satanlar hakkında mevzuat hazırlandığını, yasal işlem yapılarak para cezası kesileceğini söyledi.
Sahte bal teriminin arıcılık literatüründen çıkartacaklarını belirten Yılmaz, "Sahte bal diye bir şey yok. Sahte bal değil, sahte adam var. 'Sahte bal' diye bir terimi, arıcılık literatüründen kaldırmak istiyoruz. Çünkü bu kelimeler, arıcının şevkini kırıyor. Bal sahte olmaz, adam sahte olur. Adam glikozu bal diye satıyor. Şimdi sattığı bal mı? Arı balı kendi yavruları için üretiyor ve arı sahte bal üretir mi? Sahte bal diye bir şey yok. Her fırsatta söylüyorum adam sahte. Arılar kendi yavrularına sahtekarlık yapar mı?" dedi.
Yılmaz, ülkede 6,5 milyon kovan bulunduğunu bunların 5,5 milyonun aktif olduğunu ifade etti. Türkiye genelinde 57 bin profesyonel arıcının bulunduğunu anımsatan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Türkiye'de arıcılığa baktığımız'da 5,9 milyon aktif kovan tabi 6.5 milyon kovanımız var ama 5,5 milyonu aktif. 57 bin profesyonel arıcımızla dünyada Çin'den sonra ikinci ülkeyiz. Yılda 94 bin ton bal üretiyoruz. Dünya arılarının yüzde 22'sinin gen merkezi Anadolu ve bal veren bitkilerin yüzde 70'i yine Anadolu'da. Hem arı hem bitki olduğu için arıcılık bu kadar gelişmiş durumda. Çin'in yüz ölçümü, Türkiye'den yanılmıyorsam 13 kat büyük bir alana sahip. Fakat Çin, Türkiye'den sadece 2.5 milyon arı kovan fazlası var. Türkiye'nin her yerinde arıcılık yapılıyor. Özellikle gezginci arıcılık yapılıyor. Kış aylarını Akdeniz ve Karadeniz sahillerinde geçiren arıcılar, yaz aylarında ise Anadolu'nun yükseklerine Kars, Muş, Hakkari, Erzurum ve Sivas gibi yüksek yaylara arılarını getirerek bal üretimini sürdürüyorlar. Üstelik geçimlerini de böyle sağlıyorlar.
"Türkiye'de üretilen balların tamamı doğal ortamda üretiliyor"
Yılmaz, Türkiye'de gezginci arıcıların bal üretiminin yüzde 75 olduğunu ve mevcut balın yüzde 90'ının ise gezginci arıcılar tarafından üretildiğini belirtti.
Dünyanın doğal balının Türkiye'de üretildiğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
"Türkiye'de üretilen balın yüzde 90'ı gezginci arıcılar tarafından üretiliyor ve tabi bu bir avantaj. Bir yerde mevsim iyi değilse, başka bir yere giderek floradan yararlanıyor arıcılar. Tarım alanlarında ise bal üretimi 10-15 seviyesinde. Yani şu anlama geliyor Türkiye'de üretilen balların tamamı doğal ortamda üretiliyor. Türk balında ilaç kalıntısı, gübre kalıntısı gibi kimyasal kalıntılarının olmadığını görüyoruz. Sadece bal üretiminde değil, tüketiminde Avrupa ortalamasının üstündeyiz. Kişi başına bir kilo 100 gram bal tüketimi var. Dünya'da da en çok bal tüketen ülke yine Türkiye. Balı seven bir Türk toplumu var. Çünkü baldaki mineraller, balın içindeki doğal şekerler midede sindirilen kaliteli şekerlerdir. Dolasıyla insanlarımızın, çocuklarımızın iyi beslenmesinde etkin rol oynuyor."
Yılmaz, üretilen balın büyük bir çoğunluğunu yurt dışına satıldığını, yılda 5 ile 10 milyon dolarlık bal ihracatı yapıldığını dile getirdi.
Üretimi ve pazarı olumsuz etkileyen en büyük faktörlerin arasında Amerikan mısır glikoz şurubunun olduğunu anımsatan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Üretilen balın büyük bir bölümünü ihraç ediyoruz. Yıllık ortalama bal ihracatı 5 ile 10 milyon dolar. Ancak bizim üretimimizi, pazarımızı olumsuz etkileyen en önemli faktörlerin arasında Amerika'dan gelen mısır glikozunun 'bal' diye satılması var. Bal ile ilgili söylentiler veya olumsuzlukların altında yatan tek neden işte bu. Amerikan glikozu 'bal' diye satılıyor mevzuat çalışmaları tamamlandı, düzenlemeyle yakında bu ortadan kaldırılacak. Bal aromalı şurup olmayacak. Bu mücadeleyi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile yürütüyoruz. İllerde ise birliklerimiz kendi çapında mücadele edecek ve kimse glikozu 'bal' diye satamayacak artık. Satanlar tespit edilip, hak ettiği cezayı anında alacak." - Erzurum
Son Dakika › Güncel › Glikozu 'Bal' Diye Satan Yandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?