Osmaniye İş Kadınları Derneği Başkanı Feride Demir ve Pozitif Yaklaşım İş Hayatını Geliştirme Derneği Başkanı Özlem Pekduraner, Adana Bilim Teknoloji Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde "Girişimcilik ve Etkili İletişim" semineri verdi.
Öğrencilerin ilgi gösterdiği seminerde konuşan Osmaniye İş Kadınları Derneği Başkanı Feride Demir, girişimcinin, mal ve hizmet üretimi yapmak amacıyla üretim unsurlarını en kazançlı koşullar altında bir araya getiren kişiye dendiğini ifade ederek, "Risk alır ve iş projesini hayata geçirir. Girişimci olan kişi hem para kazanır ama aynı zamanda ekonomik bir değer üretir. Başka kişilere de istihdam sağlar. Yetenek, birikim ve cesaret özelliklerinin birleşimi girişimciyi meydana getirir. Girişimcilik ve iş kurma konusunda kişi sağlam ama cesur adımlar atabilmelidir. Kendine güvendiği ve birikim sahibi olduğu konuda iş kurmalıdır. Girişimci; öngörü sahibi olabilmeli, gerektiğinde geri adım atıp yeniden başlayabilmeli ve yaptığı işin tüm sorumluluğunu üstlenebilmelidir. Bunun yanı sıra kuracağı işin sonuçlarını iyi bir biçimde değerlendirebilen, iyimser ve sürekli yeni fikirler üreten biri olmalıdır. Genel olarak girişimci olan kişi başkalarını motive edebilmeli ve liderlik vasıflarına sahip olmalıdır. Başarı güdüsü ve tutkusu olan kişiler ideal birer girişimci olabilir. Ayrıca bu kişiler var olan fırsatları görebilmeli, işini çok sevmeli ve yeni fikirlere açık olmalıdır. Bu kişiler bağımsız çalışmaktan hoşlanır, kazanç alanlarını iyi tespit eder. Toplumsal amaçlar için yatırım yapar, istihdam sağlar ve kendi yeteneklerine paralel iş kolları kurmak isterler" dedi.
Türkiye'de yeni kurulan şirketlerin yüzde 80'inin ilk 5 yıl içinde kapandığını vurgulayan Demir, bunda pek çok faktörün rol oynadığını söyledi. En önemli faktörlerden birisisinin de girişimcinin kendisinin ve ekibinin motivasyon yönetimine yeterince önem vermemesi olduğunu ifade eden Demir, "Girişimcilerin motivasyonu çok önemlidir ve iş sürecinde kişisel motivasyonlarını ayakta tutacak temel ilke ve yöntemlere herkesten çok onların ihtiyacı vardır. Girişimcilerin başarılı olmasındaki temel şart, ekonomik önlemler almasının yanında, motivasyonal faktörleri de etkili şekilde göz önünde bulundurabilmesi ve yönetebilmesinde yatmaktadır" diye konuştu.
Pozitif Yaklaşım İş Hayatını Geliştirme Derneği Başkanı Özlem Pekduraner ise etkili iletişim kurabilmek için önerilerde bulundu. Pekduraner, "Doğal olmamız yani birbirimize karşı açık ve dürüst olmamız gerekir. Kişiler birbirlerine karşı anlayışlı, hoşgörülü ve saygılı olmalı, farklılıkları hoş görmeli, insana değer verilmeli. Suçlayıcı, eleştirici, yargılayıcı ve kırıcı olan "sen" dili yerine suçlayıcı olmayan, iletişimin sürmesini destekleyen, kişiye değil davranışa yönelik olan "ben" dili kullanılmalı. İş hayatında ve özel hayatta başarının büyük çoğunluğu doğru iletişime dayanır. İletişimde sözlü ifadeler, dil ötesi olan öğeler önemli olduğu kadar beden dili ile verdiğimiz mesajlar da çok önemlidir. İletişimde engeller oluşturan kişilik, eğitim, sosyo-kültürel farklılıkları ve çevre farklılıklarını dikkate alarak empati kurulmalıdır. Kişilik, eğitim, sosyal-kültürel-çevre farklılıkları ve önyargılar nedeniyle ortaya çıkan iletişim engellerini ortadan kaldırmak için emredici, tehdit edici, ahlak dersi verme niteliğinde ifadeler kullanmamamız gerekir. Etkili iletişim sayesinde doğru anlaşılma imkanı elde edilir ve fikirlere daha kolay destek bulunabilir" şeklinde konuştu. - ADANA
Son Dakika › Güncel › Girişimcilik ve Etkili İletişim' Semineri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?