GÜLTEKİN YETGİN - Giresun'un Espiye ilçesinde asırlık değirmenleri, akarsuları ve şelaleleriyle ilgi çeken Yedi Değirmenler Tabiat Parkı'ndaki obruklar, doğa tutkunlarını bekliyor.
Tabiat parkının üst kısmında bulunan bölge, oluşumunu tamamlamış ve tamamlamaya devam eden obruklarla jeolojik önem taşıyor. Patika yoldan yaklaşık 1 saatlik yürüyüşle ulaşılan obruklar bölgesinde birçok çöküntülü alan yer alıyor.
Doğa tutkunlarının merak ettiği obrukların, etrafında yapılacak düzenlemelerle turizme kazandırılması planlanıyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ertan Kuduban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yedi Değirmenler Tabiat Parkı'nda sadece şelale ve değirmenlerden ibaret bir yer olmadığını söyledi.
Parkın ikinci kaynak değerinin Akkaya Dağı'nın kuzeyinde kalan bölgedeki toplam 17 kilometre uzunluğundaki Çay Deresi olduğunu belirten Kuduban, derenin 7'nci kilometrede askıya düştüğünü belirtti. Kuduban, askıya düşen Çay Deresi'nin toplamda 11 kilometre yer altından aktığını bildirdi.
Kuduban, "Burada batan bir su var. Dere battıktan sonra patlak su deresi olarak yer altı suyu haline geliyor ve mağara oluşturuyor, yine mağaradan yedi değirmenleri çalıştıran su olarak ortaya çıkıyor." dedi.
Bilimsel olarak incelendiğinde Akkaya Dağı'nın tamamen kireç kaplı olduğunu aktaran Kuduban, geçmişte bölgede kireç üretimi yapıldığı kaydetti.
Kuduban, derenin yer altından aktığı alanda halk arasında "obruk" olarak adlandırılan toplamda 34 dolin (kapalı veya yarı açık çukur) bulunduğu bilgisini vererek, şöyle devam etti:
"Dolinler, yağmur sularının kireç taşlarını eritmesiyle oluşuyor. Bir dolin oluşumunu tamamlamışsa bir delik halinde mağaraya kadar iniyor. Oluşumunu tamamlamış dolinlerin uzunluğu 600-700 metre. Alanda 3 oluşumunu tamamlamış dolin, 31 de oluşumu devam eden dolin var."
Alanın jeolojik açıdan önemli olduğuna işaret eden Kuduban, "Yeni oluşmuş çökeltiler illaki olacaktır. Obruklar bölgesini jeolojik olarak turizme açılması gereken alan şeklinde düşünüyoruz." diye konuştu.
Ertan Kuduban, şu ana kadar Yedi Değirmenler Tabiat Parkı'nın değirmenler ve şelalelerden oluşan ilk bölümünü tamamladıklarını ifade ederek, 2018'den 2021 yılına kadar dolinler bölgesini halka açmayı planladıklarını aktardı.
Bölgede yürüyüş yolları ve seyir terasları yapılacağını aktaran Kuduban, bölgenin vatandaşların ilgi göstereceği bir alan haline geleceğini kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Giresun'un Obrukları Keşfedilmeyi Bekliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?