Kahramanmaraş'ta 3. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışı gerçekleştirildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi'ndeki açılışta, ekonomide tarımın önemine dikkat çekerek, katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin üretilmeyen ürünlerinin ithalatını yaptığını dile getiren Pakdil, ithalatı yapılan bazı ürünleri işleyerek katma değer kattıktan sonra onlarında ihracatını yaptıklarını belirtti.
Tarım sektörünü zorlayan bir kısım faktörlerin bulunduğunu dile getiren Pakdil, şöyle devam etti:
"Önemli olan gerek kendi ürettiğimiz ürünleri, gerekse dışarıdan aldığımız ürünleri, işleyerek daha ileri bir hale getirip ihraç edebilmek. Tarımsal alanları zorlayan bir çok faktör var. Biliyorsunuz tarım arazilerinin korunması için yaptığımız çalışmalar kapsamında artık birtakım bölgeler tarımsal sit alanı olarak ilan edilmeye başlandı. Bu alanlardan Kahramanmaraş'ta da var. Yine arazilerin daha verimli kullanılması açısından toplulaştırma çalışmaları başladı ve devam ediyor. Bu arazilerin nasıl kullanıldığı da önemli. Bu arazileri verimli kullanmak lazım. Bunun için bilimi ve teknolojiyi kullanmak lazım. Bunu takip etmek lazım."
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanifi Öksüz ise ülke olarak büyük tarım arazilerinin olmadığını, Konya'dan 3 kilometre daha büyük Hollanda'nın dünyanın en fazla tarımsal ürün ihraç eden Amerika'dan sonra ikinci ülkesi olduğunu söyledi.
Hollandanın 103 milyar dolar tarımsal ihracatı bulunduğunu, toprak büyüklüğünün de Konya kadar olduğunu ifade eden Öksüz, tarım ürünü ihracatı bakımından tarım toprağının önemine dikkat çekerek, bu sektörde yapılacak çok işin olduğunu belirtti.
Kahramanmaraş'ın tarım bakımından Allah'ın her türlü nimeti sunduğu bir il olarak nitelendiren Öksüz, "Kahramanmaraş'ta herşey var. Artık tarım sektörü eğitim almamış hiçbir şey bilmeyen insanların çalıştığı bir sektör olmaktan çıkıyor. Tarımın sanayi işletmeriyle hiçbir farkı yok. Teknolojiyi çok geliştirmemiz lazım. Biz Hollanda, Almanya gibi ihracat yapmak istiyorsak teknolojimizi geliştirmemiz lazım. Çünkü bizden küçük ülkeler bizden daha çok ihracat yapıyor. Çünkü tarım vazgeçilemez bir sektör." diye konuştu.
Kahramanmaraş Vali Vekili Bayram Öz, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Tutlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu'nın konuşmalarının ardından fuarın açılışı yapılıp, katılımcılar tarafından stantlar gezildi.
Tarım makinaları, hayvancılık, sera, tarım teknolojileri, sulama sistemleri, tohumculuk, fidecilik, fidancılık, peyzaj, organik tarımla ilgili ekipman ve ürünlerin sergilendiği fuarda Türkiye'nin farklı kentlerinden 150 firma stant açtı.
Fuar, 1 Ekim'e kadar açık kalacak.
Son Dakika › Güncel › Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?