Gezi Parkı odaklı eylemlere ilişkin Taksim Dayanışması üyelerinin de aralarında bulunduğu 26 sanığın yargılanmasına devam edildi.
İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, eski İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu ve Mimarlar Odası Çevre Etki Değerlendirme Kurulu 2. Başkanı Mücella Yapıcı'nın da aralarında bulunduğu 14 tutuksuz sanık katıldı.
Mahkeme başkanının sorusu üzerine, Volkan Özer dışındaki diğer sanıklar, "tüm sanıkların avukatı" sıfatıyla duruşmaya girenlerin kendi müdafileri olduğunu beyan etti.
Sanık İsmail Sürücüoğlu savunmasında, 8 Temmuz 2013'te, Gezi Parkı'nın valilik kararıyla halka açıldığını duymasının ardından akşam son halini görmek için parkın bulunduğu bölgeye gittiğini, herhangi bir gösteri amacı olmadığını ifade ederek, burada 50-60 kişinin polisler tarafından kıskaca alındığını savundu. TOMA ile üzerilerine su sıkıldığını, kalkanlarla vurulduğunu anlatan Sürücüoğlu, dağılma amaçlı uyarı yapılmadan şiddet uygulanarak gözaltına alındıklarını öne sürdü.
"Benim bulunduğum grup, herhangi bir bayrak taşımıyordu. Tamamen barışçıl bir şekilde Gezi Parkı'na gitmek istiyordu. Polise direnme olmadı" diyen Sürücüoğlu, suçlamaları kabul etmedi.
"Derhal beraat kararı verilsin"
Duruşmada söz alan Mücella Yapıcı ve diğer bazı sanıkların avukatı Turgut Kazan, daha önce mahkemeye sundukları dilekçelerde belirttikleri gibi sanıklar hakkında derhal beraat kararı verilmesini isteyerek, Anayasa'ya aykırılık taleplerinin karara bağlanmasını talep etti.
Avukat Arzu Becerik ve Yıldız İmrek, duruşmanın küçük bir salonda yapılması nedeniyle takip etmek isteyenlerin duruşmaya giremediğini ifade ederek, bunun aleniyet ilkesine aykırı olduğunu savundu.
Avukat Başar Yaltın, Türkiye Barolar Birliği adına gözlemci olarak duruşmaya katıldığını bildirdi.
Savunma yapan sanıklardan Volkan Özer'in avukatı Nihal Güneli, iddianamede müvekkiline ait olduğu belirtilen fotoğrafların yanlış olduğunu ifade ederek, müvekkili Özer'in gözaltına alınırken polislere mukavemet göstermediğini savunduğu fotoğrafları mahkemeye sundu.
"Anayasa'ya aykırılık talebi ciddi değil"
Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme, sanıkların cezalandırılmalarının istendiği 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun ilgili maddeleri ile Türk Ceza Kanunu'nun 32, 34 ve 220/1. maddelerinin Anayasa'ya aykırılık iddialarını ciddi bulmayarak, Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi taleplerini reddetti.
Mahkeme, sonraki duruşmanın büyük bir salonda yapılması için ilgili makama yazı yazılmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.
Adliye önünde gazetecilere açıklama yapan Mücella Yapıcı, Türkiye'de demokrasi, özgürlük ve barış mücadelesinin hiçbir zaman sekteye uğramayacağını belirterek, "Biz buradayız, haklarımızı, özgürlüğümüzü, bütün demokratik kuralları savunmaya devam edeceğiz. Hiçbir şey bizi yıldıramaz. Çünkü haklıyız, güçlüyüz, barıştan, demokrasiden ve özgürlükten yanayız" dedi.
Ceza istemleri
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, eski İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, HDP Parti Meclisi Üyesi Ender İmrek, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin ve Halkların Demokratik Kongresi Üyesi Haluk Ağabeyoğlu'nun, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçundan 2 ile 6 yıl, "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılmak, dağılmamak" suçundan 1 yıl 6 ay ile 3 yıl, "halkı kışkırtma" suçundan 1 yıl 6 ay ile 4 yıl olmak üzere toplam 5 ila 13 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması isteniyor.
Diğer 21 şüphelinin ise "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılmak, dağılmamak" suçundan 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Gezi Parkı Odaklı Eylemlere İlişkin Dava - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?