İkinci askeri casusluk davasında, sanıklardan ele geçirilen belgeleri inceleyen Genelkurmay, mahkemeye yazı gönderdi. Genelkurmay, ele geçirilen belgelerin bazılarının gizlilik derecesine sahip olduğunu belirtti. Genelkurmay, kendisine gönderilen CD ve DVD'lerden 35'inin de açılamadığını belirtti
Muvazzaf ve emekli askerler ile TÜBİTAK görevlilerinin yargılandığı 'Askeri Casusluk ve Şantaj' davasının devamı niteliğindeki 'ikinci Askeri Casusluk' davasının 5. duruşması bugün yapıldı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 5 tutuksuz askerden Yahya Sezer ve Halil Can Akince katıldı.
BELGELER GENELKURMAY'A GÖNDERİLDİ-
Duruşmada ilk olarak Mahkeme Başkanı Ömer Diken dosyaya gelen evrakları okudu. Sanıklardan ele geçirilen belgelerin gizli olup olmadığının tespit edilmesi için Genelkurmay'a gönderildiğini belirten mahkeme başkanı Diken, Genelkurmay'dan yanıt geldiğini belirtti.
Geçtiğimiz duruşmada sanıklardan elde edilen CD ve DVD'lerin Genelkurmay'a gönderilmesine karar verilmişti
.
GENELKURMAY: "35'İNİ AÇAMADIK"
Söz konusu CD ve DVD'leri inceleyen Genelkurmay, mahkemeye gönderdiği yazıda gönderilen CD ve DVD'lerden 35'inin açılamadığını belirtti. Sadece iki dosyayı açabildiğini belirten Genelkurmay, bu iki dosyadaki belgelere ilişkin değerlendirmesini de yaptı. Klasörlerin birisindeki belgelerin hepsinin gizlilik derecesini yitirdiğini belirten Genelkurmay, diğer klasördeki bazı belgelerin ise 'gizlilik derecesine' sahip olduğunu belirtti.
"BAZI BELGELER GİZLİ, ASKERİ BİRLİK DIŞINA ÇIKARILAMAZ"
Davadaki sanıkların görevleri nedeniyle bu gizli belgelere ulaşabileceğini vurgulayan Genelkurmay, ancak bu belgelerin askeri birliklerin dışına çıkarılmasının yasak olduğunu belirtti. Yazıda bu belgelerin birlik dışına çıkarılmasının güvenlik açısından da tehlike olduğu vurgulandı. Mahkeme açılamayan CD ve DVD'lerin açılır hale getirilerek, belgelerin tekrar Genelkurmay'a gönderilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
-BİNLERCE GİZLİ BELGE ELE GEÇİRİLDİ-
İddianamede, şüpheli askerler Yahya Sezer'in Gölcük'teki evindeki CD ve DVD'lerde 535 adet, Rüstem Altundaş'ın evinde 383, Halil Can Akince'nin evinde 7 bin 654, Ramazan Boz'un evinde 6 bin 39, Yıldırım Kahraman'ın evinde ise 3 bin 21 adet açıklanması yasaklanan ve niteliği itibariyle gizli kalması gereken belge ele geçirildiği belirtiliyor. Şüphelilerden Ramazan Boz'da 153, Yıldırım Kahraman'da ise 2 adet devletin güvenliğine ilişkin belgenin ele geçirildiği anlatılan iddianamede şüpheliler Ramazan Boz ve Yıldırım Kahraman'ın "yasaklanan bilgileri temin etmek ve devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek" suçlarından 4 yıldan 11 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
Şüpheliler Yahya Sezer, Rüstem Altundaş ve Halil Can Akince'nin de "yasaklanan bilgileri temin etmek" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor. - İstanbul/ Şişli
Son Dakika › Güncel › Genelkurmay'dan Mahkemeye 'Gizli Belge' Yazısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?