Basın Kartı Komisyonu tarafından sürekli basın kartı talepleri uygun görülen 94 gazeteci ile igili kararı onaylamaması tartışma yaratalan Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Cemalettin Haşimi, kurumun sitesinden yazılı açıklama yaptı.
Sürekli basın kartı taleplerinin bir sonraki komisyon toplantısında değerlendirileceğini belirten Haşimi, "Komisyon tutanağı incelendiğinde, basın kartı talep edenlerden hukuken aynı statüde olan kişiler hakkında nesnel ölçütlere, somut bilgi ve belgelere dayandırılmaksızın farklı sonuçlara ulaşıldığı anlaşılmıştır" dedi.
Geçen 4 Aralık'ta toplanan Basın Kartı Komisyonu, sarı basın kartı ve sürekli basın kartı için yapılan başvuruları değerlendirdi. 208 gazeteciye sarı basın kartı, meslekte 20 yılını dolduran 94 gazeteciye de sürekli basın kartı verilmesi kabul edildi ve tutanak hazırlandı.
Ancak Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Cemalettin Haşimi, Komisyonun kararının, sürekli basın kartı başvurularıyla ilgili bölümünü onaylamadı. Bu durum tepki yarattı, basına bu yolla baskı yapıldığı iddiaları günmede geldi. Hatta bazı CHP milletvekilleri soru önergeleriyle konuyu TBMM'ne taşıdı, ilk kez karşılaşılan bu uygulamanın nedenini sordu.
GENEL MÜDÜR AÇIKLAMA YAPTI
Bu gelişmeler yaşanırken, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Cemalettin Haşimi, kurumun internet sitesinden yazılı bir açıklama yaptı. 4 Aralık 2014 tarihinde yapılan Basın Kartı Komisyonu toplantısında alınan kararları kısmi olarak onayladığını belirten Genel Müdür Haşimi, "Bu bağlamda; ilk defa basın kartı alacak basın mensuplarına ilişkin kararların tamamına onay verilirken, sürekli nitelikte basın kartı başvurularına ilişkin kararların ise onaylanmaması uygun görülmüştür. Onaylanmayan sürekli basın kartı başvuruları bir sonraki Komisyon toplantısında yeniden değerlendirilecektir" dedi.
Sürekli basın kartı taleplerinin Basın Kartı Komisyonu'nca nasıl değerlendirileceğine ilişkin hükümlerin Basın Kartı Yönetmeliği'nin 36'ncı maddesinde düzenlenmiş olduğunu belirten Haşimi şöyle dedi:
"Anılan maddede; Komisyonun, başvuru sahibinin niteliklerini, mesleki çalışmalarını, eserlerini, ödüllerini değerlendirerek basın kartı taşıyıp taşımayacağına karar vereceği ve bu konuda takdir yetkisine sahip bulunan Komisyonun kararlarının Genel Müdürlük makamı tarafından onaylandıktan sonra kesinleşeceği ve karara bağlanacağı hususu hüküm altına alınmıştır. Basın Kartı Komisyonunun 4.12.2014 tarihli toplantısında, basın kartı başvuruları iki başlık altında incelenmiştir: İlk kez basın kartı başvurusunda bulunanlar ve sürekli basın kartı talebinde bulunanlar. Bahse konu Komisyon tutanağı incelendiğinde, basın kartı talep edenlerden hukuken aynı statüde olan kişiler hakkında nesnel ölçütlere, somut bilgi ve belgelere dayandırılmaksızın farklı sonuçlara ulaşıldığı anlaşılmıştır. Kararlardaki çelişkilerin, aynı şartları taşıyan kişilere farklı uygulamalar yapılması sonucunu doğurduğu gözlemlenmiştir. İncelemeler sonuncunda ilk kez basın kartı başvurusunda bulunan basın mensuplarının sahada yaşayabilecekleri sorunlar göz önünde bulundurulmuş ve herhangi bir mağduriyete yol açmamak adına bu başlık altındaki kararlar onaylanmıştır. Öte yandan; sürekli nitelikteki basın kartı sahipliğinin mesleğin icra edilmesinden ziyade mesleki prestij konusu olduğu aşikardır. Sürekli basın kartı sahipliğinin onaylanmaması herhangi bir mağduriyet üretmemektedir. Bu husus göz önünde bulundurularak, sürekli basın kartı başvurusunda bulunan basın mensuplarının belgelerinin yeniden incelenmesinin ve konuyla ilgili kararın bir sonraki Komisyonda verilmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, 4 Aralık 2014 tarihli Basın Kartı Komisyonu tutanağının sürekli nitelikte basın kartı başvurularına ilişkin kısmının onaylanmasının uygun olmayacağına, bunun dışındaki komisyon kararlarının onaylanarak yürürlüğe konulmasında bir sakınca bulunmadığına karar verilmiştir." - İzmir
Son Dakika › Güncel › Genel Müdür Haşimi'den Sürekli Basın Kartı Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?