İçişleri Bakanlığı, AB Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın ortağı olduğu, İzmit Belediyesi koordinatörlüğünde yürütülen, AB Eğitim ve Gençlik Programları (Ulusal Ajans) "Eylem 5.1 Yerel Gençlik Politikaları" Projesi'nin Marmara Bölge Toplantısı, Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi'nin ev sahipliğinde düzenlendi.
Kent Konseyi ofislerinde gerçekleştirilen toplantıya, Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, Genel Sekreter Yardımcısı Ayşe Hacıoğlu, Mahmut Turunç, Kocaeli, Sakarya/ Akyazı, Düzce, Kırklareli, Yalova, Balıkesir, Tekirdağ/ Malkara, Bilecik Gençlik Meclisi temsilcileri ile Bursa'dan İznik Gençlik Meclisi, Tanıtım Gönüllüleri Derneği, E-Gençlik Derneği, Avrasya Gençlik Federasyonu, Mudanya Gençlik Platformu, Bursa Gençlik Meclisi ve Üni-Dağ üyeleri katıldı.
"Gençlerin en önemli şikayeti, işsizlik ve istihdam"
Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Hakan Darılmazlar, toplantıyla Bölgesel Gençlik Politika Belgesi'nin hazırlanmasına katkı sağladıklarını söyledi. Destek veren tüm gençlere teşekkür eden Darılmazlar, meclisin çalışmalarını da anlattı.
Marmara Bölgesi'ndeki gençlik temsilcilerinin bir araya gelerek gençlik politikalarının oluşturulmasında ve takibinde ses olmaya karar verdiğini belirten Darılmazlar, "Toplantının sonunda gençlerin en önemli şikayetinin, işsizlik ve istihdam korkusu olduğunu gördük. İstihdam imkanlarının tespit edilmesinde, girişimcilik konusunda bilgi eksiğimiz var. Bu konuda oldukça fazla taleplerimiz var.
Gençler, sosyal hayata katılmayı, gençlik örgütlerinin durumunu, altyapı olarak kentlerin sağladığı imkanları önemsiyor. Belediyelerin sosyal ve sportif alanlara yönelik çalışma yapmasını talep ediliyor. Düzenli beslenme ve zararlı alışkanlar da sorun olarak tespit edildi. Bu açıdan devletin de katkıları bekleniyor" diye konuştu.
"Amacımız, 81 ilde 81 gençlik politika belgesi oluşturmak"
Marmara Bölgesi Gençlik Çalıştayı'nı anlatan sunumun ardından konuşan 'Yerel Gençlik Politikaları' Projesi Koordinatörü Mehmet Beyhan, projeyle gençlerin yerel yapım sürecine katılmasını sağlayacak bir model oluşturmasını ve Türkiye genelinde gençlik politikalarının uygulanmasını amaçladıklarını ifade etti.
Aralık 2011'de çalışmalara başladıklarını hatırlatan Beyhan, "Türkiye tarihinde yerelden başlayarak yaygın bir şekilde yürütülen başka çalışma yoktur. Öncelikle il toplantıları düzenledik. Amacımız, 81 ilde 81 gençlik politika belgesi oluşturmaktı. Bunu başardığımızı söyleyebilirim. Marmara Bölgesel Koordinatörlüğü'nü Bursa Gençlik Meclisi ile birlikte yürüttük.
Bu kapsamda 15 ilde toplantılar yaptık. Sonuçta Marmara Bölgesi Gençlik Politika Belgesini hazırladık. Sonuçları kitapçık haline getirerek kamuoyuyla paylaşacağız. Nisan ayı sonunda ulusal bir zirve yapmayı düşünüyoruz. Farklı renkte, farklı desende ve farklı ideolojideki gençlerin bir araya gelmesinin sebebi, hayal ettiğimiz büyük Türkiye'yi inşa edebilmektir. Hedefimiz 2023 Türkiye'sinde gençlerin söz sahibi olmasıdır" diye konuştu.
"Girişimci gençlerin önündeki mevzuatlar kaldırılmalı"
Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, gençlerin çalışmalarına katkı vermekten mutluluk duyduklarını ifade etti. Gençlerin sonuca gitmek ve var olduğunu göstermek istediğini söyleyen Pala, doğru şekilde istenen taleplere ulaşmanın da mümkün olduğunu belirtti. Gençlerin görüşlerini medeni bir şekilde ortaya koymasını tavsiye eden Pala, "Toplumdan ve toplumu yönetenlerden istemesini bilmek gerekir.
Türkiye'nin önemi her geçen gün artıyor. Bu topraklarda yaşayanlar, insanlığa hizmet ediyor. Gençlerimiz de önemli çalışmalara imza atıyor. Elbette yerel ve ulusal politikalar gençsiz olmaz. Bunlar lafta bırakılmamalı, çözüm üretilmelidir. Öte yandan gençler iş sahasını kendisi oluşturmalıdır. Girişimci gençlerimizin önündeki engeller ve mevzuatlar kaldırılmalıdır. Hür teşebbüsün, genç fikirlerin önünü kesen, insanından korkan despotik ve darbeci anayasa değiştirilmelidir.
Bunu da gençlerimiz sağlayacaktır. Türkiye ancak bu zaman şaha kalkacaktır. Bursa Kent Konseyi olarak ideolojilere takılmıyoruz, herkese ve her kesime hitap ediyoruz" dedi.
Toplantının sonunda 'Yerel Gençlik Politikaları' Projesi Koordinatörü Mehmet Beyhan tarafından katkılarından dolayı Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Hakan Darılmazlar'a plaket verildi.
Son Dakika › Güncel › Gençlik Politika Belgesi`ne Marmara`dan Katkı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?