Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesi - Son Dakika
Güncel

Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesi

''Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesi'' BM'ye ''iyi uygulama örneği'' olarak sunuldu Aile ve Sosyal Politikaları Bakan Yardımcısı Asan: ''Gençleri tüm çalışmalarımıza entegre ediyoruz '' ''Sadece ülkemiz sınırları içinde değil uluslararası platformda da bir çalışma içindeyiz'' KAGİDER Başkanı Türktan:

13.03.2014 07:56

Aile ve Sosyal Politikaları Bakanlığı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Intel Türkiye'nin işbirliğiyle gerçekleştirilen "Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesi", Birleşmiş Milletler'e (BM), Türkiye'den bir "iyi uygulama örneği" olarak sunuldu.

BM Kadının Statüsü Komisyonu (KSK) 58. Toplantıları kapsamında New York'a gelen ve aralarında sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin de bulunduğu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan önderliğindeki Türk heyeti, BM'deki temaslarına devam ediyor.

Her yıl mart ayında 10 günlük bir süre için BM Genel Merkezi'nde toplanan ve bu sene 10- 21 Mart 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen KSK toplantılarının öncelikli temasını, "Kadınlar ve Kız Çocukları İçin Bin Yıl Kalkınma Hedeflerinin Uygulanmasında Zorluklar ve Başarılar" oluşturuyor.

BM 58. KSK Toplantıları kapsamında New York'ta temaslarda bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Asan, KAGİDER Başkanı Gülden Türktan ve Intel'in Yeni Teknolojiler Bölümü Dünya Başkan Yardımcısı Aysegül İldeniz'in konuşmacı olarak katıldığı BM Bin Yıl Kalkınma Hedeflerine Ulaşmak İçin Türkiye'den İyi Uygulama Örneği: "Genç Fikirler, Güçlü Kadınlar Projesi" temalı panel öncesi bir basın toplantısı düzenlendi.

New York'taki Türkevi'nde düzenelen toplantıda çeşitli ülkelerden ve BM'den üst düzey temsilcilerle ikili görüşmeler gerçekleştiren Bakan Yardımcısı Asan, KAGİDER Başkanı Türktan ve Intel Yeni Teknolojiler Bölümü Dünya Başkan Yardımcısı İldeniz, ABD'deki temasları hakkında bilgi verdi.

-Asan: "Gençleri tüm çalışmalarımıza entegre ediyoruz"-

BM'nin 58. KSK oturumuna katılmak üzere geldiklerini bildiren Asan, BM'deki temaslarının yapıcı geçtiğini ifade etti.

Bu yılki KSK oturumunda  tartışılan konunun Bin Yıl Kalkınma Hedefleri'yle (BKH) ilgili olduğunu ve bunlardan "Hedef 3"ün, kadınların fırsat eşitliği konusunu içerdiğini bildiren Bakan Yardımcısı Asan, "Burda da biz Türkiye olarak yapmış olduğumuz çalışmaları, 2000 ile 2015 yılları arasında, ekonomik katılım, kadınının güçlendirilmesi gibi kadına yönelik yapmış olduğumuz hem kanuni  hem de uygulamada yaptıklarımızı katılımcılarla paylaştık" dedi.

Asan, BM'de, kadın istihdamını artırmaya yönelik bir yan etkinlik geçekleştirdiklerini bildirirken, Genç Fikirler Güçlü Kadınlar projesinin destekçisi olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti. Projeye, Bakan Yardımcısı olarak çok daha fazla inandığını belirten Asan, "Genç Fikirler Güçlü Kadınlar projesi, tüm akademik yaşamım boyunca üzerinde projeler ürettiğim bir alandı. O nedenle beni heyecanladırdı" ifadesini kullandı.

Asan,  "18-30 yaş grubu, insanoğlunun tek başına dünyayı değiştirebileceğine inandığı yaşlar. O arada gerçekten çok büyük bir enerji var. Çok yaratıcılar. Bu tür gençleri projeye katılması çok önemli. Bu projeye emeği geçenleri kutluyorum" diye konuştu.

Çocukların ve gençleri tüm çalışmalara entegre edilmesinin önemine işaret eden Asan, bir proje kapsamında yaratıcı drama etkinlikleri düzenlediklerini ve 81 ilden gelen gençleri bir araya topladıklarını bildirdi.

Meksika ve Japonya ile Dünya Ekonomik Forumu altında bir proje geliştirmeye çalıştıklarına değinen Asan, "Sadece ülkemiz sınırları içinde değil uluslararası platformda da bir çalışma içindeyiz" dedi.

Bakanlık olarak yürüttükleri Gönül Elçileri projesine de değinen Asan, şunları söyledi:

"Okuyamamış vatandaşlarımız var. Onların yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yeniden ikinci bir şans verelim istedik. Bu konuda da STK'lardan desteğe ihtiyacımız oluyor. Örneğin 2010 yılında Ankara'daki bir projemizden 17 kadın üniversite kazandı. Burada en önemli şey bilgiyi yaymak. Başarının en büyük sırrı birliktelik. Devlet burada, STK'lar burda. Intel burda. Birlikte olduğumuzda her türlü başarıya ulaşılır. Bu yüzden destek verenlere teşekkür ederiz."

-Türktan: "Gençlere odaklandık"-

Toplantıda konuşan KAGİDER Başkanı Gülden Türktan da "kazan-kazan" ilişikisiyle, özel sektör ve STK'larla işbirliği yapıldığını belirterek, bakanlık ve Intel'le yürüttükleri "Genç Fikirler Güçlü Kadınlar" projesinde, dinamik genç nüfusu odaklandıkları bildirdi.

Türktan, özellikle, 18-20 yaş grubu gençleri de dinleyerek, kadınlar için ne yapabileceklerini araştırdıklarını kaydetti.

BM'deki temaslarında Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesi'nin sunumunu yaptıklarını belirten Türktan, "projenin henüz çok başındayız. Bilgi çağında yardımcı olabilecek bireyler yetişirilmesine çalışıyoruz" dedi.

Türktan, proje çerçevesinde, 18-30 yaş arasında gençleri yeni projeler konusunda yüreklendirmeye ve sahada uygulamaya yardımcı olduklarını belirterek, gençlerde girişimcilik fikrini uyandırıp, kadın-erken ayrımcılığının ortadan kalkmasına yardımcı olmak ve geleceğin vizyonunu bugünden çizmek amacıyla bu projeyi yürüttüklerini kaydetti.

- İldeniz: "Bilgiyi kimin kullanabiliyor olması önemli"-

Intel Yeni Teknolojiler Bölümü Dünya Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz ise Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesi'nin teknoloji boyutunu ele alarak, inovasyonun önemine değindi.

"Teknolojiyle ekonomik değer yaratılabileceğini biliyoruz. Bugünün toplumunda kimin bilgiye sahip olduğu değil, bilgiyi kimin kullanabiliyor olması önemli" diyen İldeniz, şunları söyledi:

"Teknolojiye adapte olabilen ülkelerin çok daha hızlı bir şekilde büyüdüğünü, uluslararsı rekabetçi olabildiğini görüyoruz. Sizin de bildiğiniz gibi bizim ülke gençlerimiz teknolojiyi iyi bir şekilde kullanabiliyorlar."

İldeniz, dünyada kadınların teknoloji kullanımının oldukça düşük olduğunu belirterek, 600 milyon kadının internete erişiminin dahi olmadığını ifade etti.

Adana'da, Tülin Akın adlı genç bir kızın Tarımsal Pazarlama diye teknoloji şirketi kurduğunu belirten İldeniz, 1 milyon adet çifçiye teknoloji ulaştırabildiğini söyledi.

İldeniz, "Sorunları kendimiz çözmeye başlamalıyız. Düşünen, sorunları anlayan ve o sorunlara çözüm bulacak bireyleri var etmemiz lazım" dedi.

-Devlet, özel sektör ve STK işbirliği BM'ye taşındı-

BM Genel Merkezi'nde, KAGİDER ve Intel işbirliğiyle "Kadınlar ve Kız Çocukları İçin Bin Yıl Kalkınma Hedeflerine Ulaşılmasında İyi Uygulamalar" başlıklı bir yan etkinlik düzenlenirken, bakanlık ve adı geçen kurumlarla yapılan işbirliğiyle yürütülen "Genç Fikirler, Güçlü Kadınlar" projesi, BM'ye Türkiye'den bir "iyi uygulama örneği" olarak sunuldu.

Söz konusu yan etkinlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Asan'ın yanı sıra KAGİDER Başkanı Türktan ile Intel Yeni Teknolojiler Dünya Başkan Yardımcısı İldeniz de birer konuşma yaptı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sabancı Holding ve Doğuş Grubu katılımıyla "Ekonomik Katılım ve Fırsatlara Erişimde Toplumsal Cinsiyet Uçurumunun Kapatılması Girişimleri-İyi Uygulamalar" başlıklı diğer bir yan etkinlikte, Dünya Ekonomik Forumu inisiyatifiyle yürütülen "İşte Eşitlik Platformu"nun tanıtılırken, platform tarafından gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin deneyimler paylaşıldı.

Türkiye'de kadınların konumlarının güçlendirilmesi ve bölgesel ekonomik kalkınmaya ilişkin gençlerin bilinçlendirilmesinin ele alındığı toplantılarda, kadına karşı ayrımcılığın önlenmesi yönünde teknoloji kullanımı konusunda yenilikçi çözüm önerileri ile sosyal girişimcilik projelerinin gençler tarafından üretilmesi kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verildi.

-BM Kadının Statüsü Komisyonu-

21 Haziran 1946 yılında 11 sayılı Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi'nin (EKOSOK) kararıyla  EKOSOK'un işlevsel komisyonlarından biri olarak kurulan ve dört yıllığına seçilen 45 üye ülkenin oluşturduğu KSK'nın temel amacını, kadın-erkek eşitliği ilkesinin uygulanmasını sağlamak oluşturuyor.

EKOSOK'a siyasi, ekonomik, sosyal ve eğitime ilişkin alanlarda kadın haklarının geliştirilmesine yönelik ve kadın hakları alanında acil çözüm gerektiren sorunlara ilişkin tavsiyelerde bulunan ve bu konularla ilgili rapor hazırlamakla görevli KSK, BM sistemi içinde cinsiyet eşitliğini teşvik eden bir kuruluş olarak biliniyor.

KSK, 1995 yılında gerçekleştirilen 4'üncü Dünya Kadın Konferansı'nın (Pekin) izlenmesi ve Eylem Platformunda yer alan uygulamaların gerçekleştirilmesini düzenli bir şekilde denetlemekle de görevli. - New York

Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement