NURTEN ASLAN/ABDULLAH ÇELİK - Bingöl'ün Genç ilçesi, Kaymakam Abdullah Köklü'nün öncülüğünde yürütülen çalışmalarla eğitimde Türkiye hedefine ulaştı.
Genç'te 3 yıl önce göreve başlayan Kaymakam Köklü'nün girişimleri, hükümet ve ilgili bakanlıklar ile valiliğin desteğiyle hayata geçirilen projelerle, ilçede eğitim alanında büyük başarı sağlandı.
Uygulanan projelerle ilçe merkezi ve kırsaldaki tüm okullar yenilenerek, fiziki altyapıları iyileştirildi. Öğretmen ve idarecilere yönelik gerçekleştirilen "eğitimcilerin eğitimi" programı ile öğrenim teknikleri öğretilerek, verilen eğitimin kalitesi artırıldı. Öğretmen odalarının yenilenmesi ile öğretmenlerin motivasyonları yükseldi.
Sınıf mevcutları 23 kişilik
İlçedeki 39 okulda uygulanan test alışkanlığı ile okuyan yaklaşık 3 bin öğrenci, 600 bin testten faydalanarak, tecrübe kazandı. Yapılan gezi ve sportif projeler sayesinde de öğrenciler büyük moral ve motivasyon elde etti.
Doküman desteğinin sağlandığı ve iyileştirme çalışmalarının yapıldığı okullarda, sınıf mevcutlarının 23 kişilik olması sağlandı. İlçedeki okullarda ikili eğitimden tekli eğitime geçildi.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavında başarı oranının Türkiye ortalamasının 3 puan üzerine çıktığı Genç'te, son 3 yıl içerisinde fen lisesini kazanabilecek düzeyde puan alan öğrenci sayısı 6'dan 47'ye yükseldi.
İlçeye ayrıca 300 ve 200 kişi kapasiteli modern 2 öğrenci yurdu, 14 derslikli okul, ayda 15 bin kişinin ziyaret ettiği Kültür Merkezi, 4'ü kapalı 7 halı saha ve yüksekokul içerisinde uygulama kreşi kazandırıldı.
Kaymakam Köklü'nün girişimleriyle Bingöl Üniversitesi Genç Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan kreşte, çocuk gelişimi programında okuyan öğrenciler için uygulama alanı yer alıyor. Yoksul ailelerin çocuklarının Kaymakamlık imkanları ile kreşe devamları sağlandı.
Son dönemlerde yapılan yeni okul binaları ve derslik sayısındaki artışla ilçede tekli eğitim uygulanıyor. İlkokula ve ortaokula devam eden öğrenciler, yeni uygulamadan duydukları memnuniyeti "Ne öğlenci ne sabahçıyız, tam gün okulluyuz" sloganıyla dile getiriyor.
"Projeleri yatırıma dönüştürdük"
Kaymakam Köklü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıldır ilçede görev yaptığını, bu süreçte Genç halkının kendisine desteğini esirgemediğini söyledi.
Destekleri için vatandaşlara teşekkür eden Köklü, bu kapsamda hazırladıkları projeleri hayata geçirmek için çalıştıklarını belirtti.
Köklü, "Devletimizce gönderilen ödeneklerle özellikle eğitim anlamında ciddi yatırımlar hayata geçirildi. Biz bir proje hazırladığımız zaman hemen onaylandı. Çok duyarlılık gösterdiler. Bu sayede hazırladığımız projeleri hemen yatırıma dönüştürdük." dedi.
"Temel sorun uyuşturucu ve terördü"
Sosyal projelerle ilgili destek aldıklarını ve hemen yatırımlara başladıklarını ifade eden Köklü, şöyle devam etti:
"Buradaki temel sorun uyuşturucu ve terördü. İnsanların ve öğrencilerin teröre meyletme sorunuydu. Hem uyuşturucu hem de terörü engellemek amacıyla sosyal projelere öncelik verdik. Spor ve gezi projeleri gibi. Eğitim tek ayaklı değil. Hem sosyal hem de yatırım projelerini hayata geçirdik. Tüm öğrenciler için dershaneyi adeta okullara getirdik. Kamu kaynakları, SODES ve Kalkınma Bakanlığı projeleri ile bol bol test ve doküman sağladık. İlçeye 7 halı saha kazandırdık. Öğrenciler spora meyletti. Sportif başarı arttı. Sosyal başarı tek başına yeterli değil, akademik başarıyla desteklemek gerekiyor. Öğretmen ve idarecilerin gayretiyle sağladığımız doküman ve motivasyonla öğrencilerimizde büyük bir başarı ortaya çıktı."
"İkili sistemden tekli eğitime geçildi"
TEOG sınavında Türkiye ortalamasının 3 puan üzerine çıktıklarını, Türkiye ortalamasının 59 puan olduğunu, Genç ilçesinin ise 62 puana ulaştığını belirten Köklü, 3 yıl içerisinde fen lisesini kazanabilecek öğrenci sayısının 6'dan 47'ye çıktığını vurguladı.
Bu konuda emek veren eğitim camiasına, ödenekleri gönderen hükümete, projeleri onaylayan Valiliğe teşekkür eden Köklü, "Derslik ortalamamız inanılmaz derecede iyileşti. Sınıf mevcutları 23 kişilik. Bu yıl itibarıyla ikili sistemden tekli eğitime geçildi. 7 bin 200 öğrencimiz var. Norm kadro öğretmen oranımız da yüzde 80'in üzerinde. Eğitim konusunda hem merkez hem de yerelden destekle bir bütünlük sağladık ve başarı bu şekilde geldi. Yurt sorunumuz çözüldü." ifadelerini kullandı.
"Sinema salonumuz var"
Genç Mesleki ve Teknik Lisesi yurdunda kalan lise son sınıf öğrencisi Merve Zeren Yazgan da yurdun çok rahat ve konforlu olduğunu söyledi.
Ders çalışmanın yanı sıra sosyal ve kültürel etkinlikler konusunda mekan sorunu yaşamadıklarını anlatan Yazgan, şöyle dedi:
"Yurdumuzda sohbet odalarımız, sinema salonumuz ve etüt odalarımız var. Eskiden yatak odamızda çalışıyorduk, sohbet ediyorduk. Şimdi etüt odalarında ders çalışıyor, sohbet odalarında sohbet ediyoruz. Burada ailemizden uzak olduğumuz için hiç üzülmüyoruz. Çünkü burada ikinci bir ailemiz, öğretmenlerimiz var. Yurdumuz gerçekten çok rahat. Devlet büyüklerimize teşekkür ediyoruz."
"Yıldızlı otel konforunda yurda sahibiz"
Öğrencilerden Dilan Tüz da ailesinin Adaklı ilçesinde yaşadığını, kendisinin de 12 yılık eğitim hayatının 7 yılını yurtlarda geçirdiğini kaydetti.
Tüz, "Yıldızlı otel konforunda ve aile ortamında bir yurda sahibiz. Bu bizim için gerçekten büyük bir avantaj." şeklinde konuştu.
Son Dakika › Güncel › Genç Eğitimde Çıtayı Yükseltti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?