Şenhan Bolelli - Türkiye'nin, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içinde ilişkilerinin en iyi olduğu ülkelerden biri olan Portekiz, son dönemlerde bu ülkede görev yapan Türk kadın diplomatlarla dikkati çekiyor. Türkiye'den Portekiz'e giden heyetler, karşılarında büyükelçiden idari memurlara kadar tüm üst düzey çalışanları kadın olan bir kadroyu görünce şaşkınlıklarını gizleyemiyor.
Türkiye'nin Lizbon Büyükelçisi Ebru Barutçu Gökdenizler, bu güzel tesadüften ve kadın meslektaşlarıyla birlikte çalışmaktan "mutluluk ve gurur duyduğunu" söyledi. AA muhabirinin sorularını cevaplayan Büyükelçi Gökdenizler, "Kadınların ancak 1974 Karanfil Devrimi sonrasında dışişleri camiasına intisap ettiği Portekiz'de, Türkiye'nin kadınlardan oluşan bir ekip tarafından temsil ediliyor oluşunun, Türk kadınının toplumumuzdaki konumuna güzel bir ayna tuttuğunu düşünüyorum" dedi.
"İş ortamında cinsiyetin önem taşımadığına, çalışanların ne oranda kalplerini koyduklarının daha önemli olduğuna" olan inancını dile getiren Gökdenizler, "Diğer taraftan ekseriyetimizin kadın olmasından ötürü bugün büyükelçiliğimizde var olduğuna inandığım kadın dayanışmasının, ahenkli, özenli ve pozitif enerjisi bulunan iş ortamımız ve çalışmalarımız bakımından bir artı değer getirdiğine inanıyorum" diye ekledi.
Bir çok meslekte olduğu gibi diplomasinin de kimi zaman özel hayattan fedakarlık gerektirdiğini vurgulayan Gökdenizler, sözlerine şöyle devam etti:
"Bugün kadın diplomatların erkek diplomatlar gibi dünyanın dört bir yanında, her türlü koşulda özveriyle Türkiye'yi temsil görevini en iyi şekilde yerine getirdiğini; kadın büyükelçilerimizin ve bakanlığımızda üst düzey mevkilerdeki kadınların sayısının artığını görmekten bir Türk kadını olarak ancak mutluluk ve gurur duymaktayım."
Türkiye-Portekiz ilişkilerinde kaydadeğer ivme
Türkiye'nin Lizbon Büyükelçisi olarak 2012 Eylül ayından bu yana görev yapan Ebru Barutçu Gökdenizler, son dönemde Türkiye-Portekiz ilişkilerinde gözlenen kaydadeğer ivmenin, "mevcut konjonktürün yanısıra karşılıklı gerçekleştirilen üst düzey ziyaretler sayesinde olduğunu" belirtti.
Portekiz Başbakanı Passos Coelho'nun 17-19 Aralık 2012 tarihleri arasında ülkemizi ziyareti sırasında imzalanan,"Türkiye ile Portekiz Arasında İkili İlişkilerin Güçlendirilmesine Yönelik Strateji Belges"yle birlikte ilişkilerin yeni bir düzeye yükseldiğini kaydeden Türkiye'nin Lizbon Büyükelçisi, 2014 yılında bu çerçevede Hükümetlerarası Zirve mekanizması kapsamında ilk toplantının yapılmasının planlandığını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 5-8 Mayıs tarihlerinde Portekiz'e yaptığı ziyaretin de "yakalanan ivmeyi pekiştirdiğini" vurgulayan Gökdenizler, gerçekleşen karşılıklı ziyaretlerle 1 yıl içinde iki ülke arasında siyasi, ekonomik, ticari, kültür ve sanat alanlarında toplam 7 anlaşma imzalandığına dikkati çekti. Büyükelçi Gökdenizler, üst düzey ziyaretlerin bu yıl içindeki son halkasını, Portekiz Başbakan Yardımcısı Paulo Portas'ın bu ay içinde Türkiye'ye öngörülen ziyaretinin oluşturacağını ifade etti.
"Portekiz, AB ile kaydedilen ilerlemeden memnun"
Büyükelçi Gökdenizler, Portekiz'in önceden beri Türkiye'nin AB üyeliğine destek veren bir ülke olduğu hatırlatılarak, 3 yıl aradan sonra Türkiye'nin AB ile müzakerelerinde yeni bir faslın açılmasının Lizbon'da nasıl karşılandığı yönündeki soru üzerine, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin AB'ye sağlayacağı katma değeri müdrik olan Portekiz'de, ülkemizin adaylık sürecine her düzeyde ve geniş bir siyasi yelpazede güçlü bir destek bulunmaktadır. Portekiz, AB'yle müzakere sürecimizde kaydedilen ilerlemeden memnuniyet duymaktadır ve bu ilerlemenin sürdürülmesinden yanadır. Nitekim, son olarak 5 Kasım'da düzenlenen Türkiye-AB Hükümetlerarası Konferansı'nın hemen akabinde 7-8 Kasım 2013 tarihlerinde ülkemizi ziyaret eden Savunma Bakanı José Pedro Aguiar-Branco yaptığı açıklamalarda, 22. faslın açılmasından duyulan memnuniyeti dile getirmiş, Portekiz'in ülkemizin AB üyeliğine vermekte olduğu desteğin dış politikalarının tutarlı bir unsuru olduğunu teyid etmiştir."
"Hızla büyüyen Türkiye, Portekiz için doğal ortak"
Büyükelçi Gökdenizler, son yıllarda özellikle yaşadığı ekonomik krizle gündeme gelen Portekiz'in "istikrarlı bir ekonomi ve aydın günlere kavuşması" temennisinde bulunarak, "Portekizlilerin, ekonomik ve mali zorlukların üstesinden gelmek için gösterdikleri çabaların meyve vermeye başladığına işaret eden veriler yayınlandığını" kaydetti.
Portekiz'deki mevcut ekonomik durumun Türkiye'nin bu ülkeye yaptığı ihracatı bir ölçüde etkilediğini de dile getiren Gökdenizler, "Buna karşılık Portekizli ihracatçılar Türk ekonomisinde son dönemde gözlenen büyümeyi değerlendirmek istemektedir. Bu, arka planda genel itibariyle ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimiz gelişmeyi sürdürmektedir" dedi.
Türkiye ve Portekiz arasındaki ikili ticaret hacminin son 10 yılda üç katına çıktığını, 2012'de ikili ticaret hacminin 1 milyar doları aşarak bugüne kadarki en üst düzeye taşındığına dikkati çeken Gökdenizler, şunları söyledi:
"2013'ün dokuz ayına dair verilere bakıldığında, Portekiz'e ihracatımızın hızlı bir toparlanma içerisine girdiğini ve geçmiş yıllarda aleyhimize seyreden ticaret dengesindeki açığın geçen yıla göre yüzde 50 azaldığını görüyoruz. 2013 yılında ülkemizde faaliyet gösteren Portekizli firma sayısı 45'e yükselmiş olup, Türkiye'deki Portekiz kaynaklı yatırım tutarı 734 milyon dolar seviyesinde bulunmaktadır."
Büyükelçi Gökdenizler ayrıca, Portekiz ve Türkiye arasındaki güçlü siyasi ve ekonomik ilişkilerin, üçüncü ülke pazarlarında işbirliği ve ortak yatırım imkanları sunduğunu vurguladı. Gökdenizler, "hızla büyüyen dinamik bir ekonomiye ve bölgesindeki ülkelerde rekabet avantajına sahip olan Türkiye'nin, Portekiz için doğal bir ortak" olduğunu sözlerine ekledi. - Lizbon
Son Dakika › Güncel › Gelişen Türkiye Portekiz İlişkilerinin Arkasındaki Güç 'Türk Kadın Diplomatlar' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?