İnsanların kendi evlerinde yiyecek yetiştirmesine olanak sağlayan Akıllı Saksı Sistemi, yakın gelecekte özellikle şehir yaşamında ortaya çıkabilecek çok önemli bir ihtiyaca çözüm sunuyor. Ayrıca tasarım, geleceğin teknolojisinde insana ve yaşama daha çok zaman yaratılacağının ipuçlarını taşıyor.
Nedir bu akıllı saksı tam olarak?
Modulanter, evde kolay yiyecek yetiştirmeyi sağlayan bir akıllı saksı sistemi. Farklı türlerde yiyecekler yetiştirmek için iki farklı modülü bulunuyor, yerde ve duvara asılarak kullanılabiliyor. Farklı modüller için belirlenen yiyecek grupları, alması gereken ışık veya ısı gibi özelliklerinin ortak olmalarına göre ayrıştırılıyor. Yer ve duvar için olan modüllerin su depoları aynı ve kullanıcı istediği adette saksı ekleyerek kullanabiliyor.
Modulanter kullanıcının telefonuna indireceği bir uygulama aracılığıyla kullanılıyor. Saksılara ekilen bitki türü bilgisinin uygulamaya girilmesiyle Modulanter ihtiyaç olan su ve gübre miktarını kendisi ayarlıyor. Kullanıcılar bitkinin ve su/gübre deposunun durumunu yine bu uygulama üzerinden uzaktan da takip edebiliyor. Böylece dışarıda vakit geçirilen sürenin arttığı yakın gelecek şehir hayatındaki insanın, evde yiyecek yetiştirme rahatlığının sağlanması hedefleniyor.
Geliştirirken neyi hayal ettiniz?
Projeyi geliştirirken yakın gelecekte şehir hayatında sağlıklı yaşamı nasıl elde edebileceğimizi sorguladık. Yaptığımız kullanıcı araştırması sonucunda insanların sağlıklı ve organik yiyecekler tüketmek istediğini fakat dışarıda organik etiketiyle satılan yiyeceklere güvenmediklerini gördük. Ayrıca bu kişilerin büyük çoğunluğu daha az zaman alsaydı ya da evinde uygun ortamı olsaydı kendi yiyeceklerini yetiştireceklerini söyledi. Biz de bu probleme bir çözüm bulmaya çalıştık.
Kaç kişilik bir ekiple bu işe girdiniz?
Projeyi üç kişilik bir ekip olarak yaptık. Geliştirirken, özellikle de teknik konularda İstanbul Bilgi Üniversitesi'ndeki hocalarımızın görüşlerinden/fikirlerinden faydalandık.
Projeniz destek gördü mü?
Henüz üretilmesi için bir çalışma olmadı ama desteklenirse bu projeyi hayata geçirmeyi çok isteriz.
Akıllı saksı ile gelecekte neyi hedefliyorsunuz?
Bu projenin gerçekleşmesi halinde, insanlar kendi yaşam alanlarında organik sebze ve meyveleri daha pratik bir çözümle yetiştirebilecekler. Biz de yakın gelecekte hayatlarımıza girecek olan akıllı ev teknolojilerinin önemini vurgulamak istedik.
Bundan sonraki düşünceniz/hayaliniz ne?
Üçümüz de bu yıl, eğitim aldığımız BİLGİ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nde son sınıfa geçiyoruz. Mezun olduktan sonra yurtdışında yüksek lisans eğitimi alarak tasarım alanında daha da ilerlemek, uzmanlaşmak istiyoruz.
Size bir getirisi var mı şu an?
Projemizle, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) tarafından düzenlenen İMMİB 2016 Endüstriyel Tasarım Yarışması'nda birinci olmak bizi motive etti ve daha çok yarışmaya katılmak için cesaret verdi.İMMİB'in de sunduğu para ödülü, yurtdışı eğitim bursu şansı ve başka bir takım imkanlar var.
Son Dakika › Güncel › Gelişen Teknolojiyle Saksılar da Akıllandı! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?