Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne (TÖMER) gelen yabancı öğrenciler, Türkçelerini pekiştirip hem de Türk kültürünü öğrenirken, gelecek planlarını da Türkiye üzerine kurmayı düşünüyorlar.
Kendi ülkelerinde Türk Dili Edebiyatı ve farklı bölümlerde okuyan ve Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe öğrenen 11 ülkeden 17 öğrenci, TÖMER'de Türkçelerini geliştirip, Türk kültürünü de öğrenme şansı buluyor. Öğrenciler Türkçe'nin dünyada en çok konuşulan diller arasında olduğu ve Türkiye'yi çok sevdikleri için Türkçe öğrendiklerini dile getirirken, gelecek planlarını da Türkiye üzerine kurmayı düşünüyorlar. Öğrencilerin kimi eğitim, kimi de çalışmak için Türkiye'de kalmak istiyor.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi TÖMER Müdür Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Adem Koç, TÖMER'e Fas, Cezayir, Afganistan, Makedonya, Arnavutluk, Ürdün gibi 11 ülkeden 17 öğrencinin, Türk kültürünü tanımak hem de Türkçelerini pekiştirmek için TÖMER'e geldiklerini söyledi. Türkiye, yabancı öğrencilerin eğitim noktasında en önemli duraklarından biri olduğunu ve Türkiye'yi çok sevdiklerini belirten Koç, "Sabah Türkçe dersi yapıyoruz. Öğleden sonra Eskişehir ve yakın illerde kültürel etkinlikler yapıyoruz. Bu konuda bize Kütahya Belediyesi, Bursa Belediyesi, Eskişehir Belediyeleri destek veriyor. Öğrencilerle 3 haftalık bir program yaptık. Ağustos'un 15'inde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından yemek verilecek" dedi.
"Bu öğrenciler yurt dışında ülkemizi temsil edecekler"
Türkiye'nin yurt dışında temsil edilmesi adına yabancı öğrencilerin çok önemli olduğunu vurgulayan Adem Koç, "Çocuklar burada Türk kültürünü, Türk insanının nasıl olduğunu öğreniyorlar. Gittikleri ülkelerde bizi temsil edecekler. Bu bizim için çok önemli, bu çocuklar bulundukları ülkelerde Türkiye'yi temsil edecekler. Türkiye hakkında görüşleri temsil edecekler. Hem kültürel hem ekonomik işbirliği anlamında bu çocuklar gelecekte bizim için yatırım. O yüzden biz bunları çok önemsiyoruz ve bunu valiliklere, belediyelere her zaman duyuruyoruz. Bundan sonra yapılacak faaliyetlerde de yerel yönetimlerinde bu öğrencilere sahip çıkmalarını bekliyoruz" diye belirtti.
"Türkiye'de yüksek lisans yapmak istiyorum"
Cezayir'de Türk Dili ve Edebiyatı bölümü okuyan Bin Yahya Muhammed Kerim, "Türkiye, Cezayir'de çok önem verilen bir ülke, Türk şirketleri çok, tarihte Türkler Cezayir'de yaşamışlardı. Hem ilişkiler anlamında hem de tarihi birliktelikten dolayı Türkçe öğrenmek istiyorum. Türkiye çok güzel bir ülke olduğunu biliyordum, o yüzden hem Türkçemizi geliştirmek hem de kültürüne öğrenmek için geldim. Okul bittikten sonra Türkiye'de yüksek lisans yapmayı düşünüyorum" dedi.
"Büyük bir coğrafyada geçerli bir dil olduğu için Türkçe öğreniyorum"
Afganistan'da Bilgisayar Mühendisliği okuyan Muhammed İlyas Rahmani, Çin, Avrupa, Asya, Afrika gibi büyük bir coğrafyada geçerli olduğu için Türkçe'yi öğrenmeye karar verdiğini vurgulayarak " Kabil'deki Yunus Emre Enstitüsüne giderek Türkçe öğrendim. Türkiye büyük bir millete sahip, eğitimde oldukça gelişmiş, kültürel zenginliği bulunan bir devlet olduğu için burada okumak istiyorum. Lisans eğitimimi bitirdikten sonra Türkiye'de yüksek lisans okumak için Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'na (YTB) başvuracağım" diye konuştu.
Rahmani ayrıca, Türkiye'de gelmeden önce Eskişehir'i ismini duymadığını sadece 5 şehri bildiğini ama Eskişehir'e geldiğinde çok harika, kültürel zenginliği olan bir şehir gördüğünü aktardı.
"Türk kültürünü, sanatını, müziğini çok seviyorum, iş imkanı olursa kalmak istiyorum"
Fas'ta Ekonomi bölümünü bitiren Fatma Zehra Bendiouch ise, Türkçe'yi hobi olarak 2 yıl kendi çabasıyla öğrenmeye çalıştığını bu senede Eskişehir'e gelerek pratik yapma imkanı bulduğunu ifade ederek "Önceden beri Türkiye'de okumak gibi hayalim vardı, lisans eğitimi için başvurdum ama kazanamadım. Burada bir staj imkanı ya da iş imkanı olursa kalmayı düşünüyorum. Çok bir ülkeniz var. Muhteşem bir tarihi geçmişe sahipsiniz. Türkiye'nin kültürünü, sanatını, müziğini çok seviyorum. Buraya geldiğim için çok mutluyum" ifadelerini kullandı.
"Başvurum olumlu olursa Eskişehir'de okumak istiyorum"
Arnavutlu Flora Bushadi da, "Arnavutluk'ta liseyi bitirdim. Türkiye'de üniversite okumak için YTB'ye başvurdum, sonucunu bekliyorum. Türkçe'yi liseyi okuduğum okulda öğrenmeye başladım, daha sonra Yunus Emre Enstitüsü'ne gelerek Türkçemi geliştirdim. Şimdide buraya geldim. Umarım başvurum olumlu çıkarsa Uluslararası Ticaret okumak istiyorum. Eskişehir'i böyle hayal etmemiştim. Çok güzel bir şehirmiş. İmkan olursa burada kalmak, okumak istiyorum" şeklinde konuştu.
Eskişehir'de ve diğer şehirlerde Türkçe öğrenimi gören 700 yabancı öğrenci buradaki eğitimlerinin ardından 15 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuğu olacak. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Güncel › Gelecekler Planlarını Türkiye Üzerine Kuruyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?