Filistin İnsan Hakları Merkezi, Batı Şeria'daki Filistin hükümetini Gazze'deki hastaların yurt dışında tedavi için sevk işlemlerini yüzde 75 azaltmakla suçladı.
Merkezden yapılan yazılı açıklamada, " Ramallah'taki Sağlık Bakanlığı'nın anlaştığı tedavi için yurt dışına sevk işlemlerinde bu ay yüzde 75 düşüş yaşandı. Mart ayında 2 binden fazla olan sevk işlemi geçen ay 500'e düştü." ifadelerine yer verildi.
Sağlık Bakanlığı'nın Nisan ayından bu yana sebep göstermeksizin tehlikeli hastalıkları bulunan kişilerin yurt dışına sevk işlemlerinde kademeli azaltmaya gittiği kaydedilen açıklamada, "Mart ayında tedavi için yurt dışına sevk edilenlerin sayısı 2 bin 190 iken, Nisan ayında bu sayı bin 756'ya, Mayıs ayında bin 484'e, Haziran ayında ise 500'e düştü." denildi.
Gazze'deki hastanelerde tedavi imkanının bulunmaması ve bakanlığın tedavi için yurt dışına sevk işlemlerini azaltılmasının yansımalarına karşı uyarıda bulunulan açıklamada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'tan Gazze'deki hastaların her türlü sağık hizmetine ulaşması konusundaki haklarını korumak için acilen harekete geçmesi istendi.
Gazze Şeridi'ndeki binlerce hasta, Kudüs, İsrail ve Batı Şeria'daki hastanelerde tedavi görebilmek için İsrail'in kontrolündeki Beyt Hanun Sınır Kapısı'na yönelmek zorunda kalıyor.
Hastaların sınır kapısına gitmeden önce Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na bağlı yurt dışındaki tedavi işlemleriyle ilgilenen birimden sevk kağıdı alması gerekiyor. Söz konusu evrak Ramallah'taki Filistin Sağlık Bakanlığı'na iletiliyor.
Gazze'deki Sağlık Bakan Yardımcısı Yusuf Ebu Riş, Filistin yönetiminin mayıs ayında bin 622 Gazzeli hastanın sevk işlemini reddettiğini bildirmişti.
Son Dakika › Güncel › Gazzeli Hastaların Yurt Dışında Tedavisinin Engellenmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?