ALİ ÖZTÜRK - Gazze'deki Filistin Hükümeti Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Gazze'yi 14 Kasım'dan bu yana etkisi altına alan olumsuz hava koşullarının çok büyük maddi zarara yol açtığını belirterek, Gazze halkının acil ihtiyaçlarının karşılanması için 64 milyon dolar, kötü hava şartlarıyla mücadele için de 22 milyon doların gerekli olduğunu bildirdi.
Filistin İskan Bakanlığı'nın AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı'na ulaştırdığı rapora göre, Gazze'yi etkisi altına alan olumsuz hava koşulları hayatı felç etmiş durumda. Olumsuz hava koşulları, başta altyapıda olmak üzere birçok kamu binasında büyük hasar neden oldu. Şiddetli rüzgar ve düşük hava sıcaklıklarıyla gelen sağanak yağış dalgası, onlarca saat süren elektrik kesintileriyle bölgede yaşayan halkın yaşam koşullarının daha da ağırlaşmasına yol açtı.
Son dört günde Gazze'ye düşen yağış miktarı 355 milyon metreküpe, başka bir ifadeyle bir yılda yağan yağmurun yüzde 40'ına ulaştı. Saatte 25 kilometreye ulaşan rüzgar ise iş makinelerinin çalışmasını engelliyor.
Rapora göre, şiddetli yağışın etkisiyle bir kişi yaşamını yitirirken, 5'i ağır 96 Gazzeli yaralandı. Cebaliye Mülteci Kampı yakınında bulunan Ebu Raşid Göleti etrafındaki 1 kilometrelik alandaki evler, Cebaliye'deki Saftavi Göleti Beşinci Kısım'da 5 kilometrelik alanda bulunan tüm evler ve Şeyh Rıdvan mahallesinde bulunan Şeyh Rıdvan göleti etrafında ise 4 kilometrelik alanda bulunan bütün evler yağmur suları altında kaldı. Gazze Vadisi, Salka Vadisi ve Beyt Hanun Vadisi'ne bitişik tüm ev ve çiftlikler de sular altında kaldı.
25 bin kişi evlerini terk etti
Sel felaketi nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan aile sayısı 2555'e ulaştı, evlerini terk eden kişi sayısı ise 25 bin 555. Gazze'nin bütün mahallelerinde 19 geçici barınağa alınan aile sayısı 943 olurken, geri kalan yüzlerce aile ise akrabalarının yanına taşındı.
Sular altında kalan ev sayısının 3355 olduğu tahmin edilirken, hasarlı ev sayısının yaklaşık 1555 olduğu kaydedildi. Bu evlerde bulunan eşya, mobilya ve iç dekorasyon zararının 25 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.
Sel felaketi nedeniyle zarar gören yollar, su şebekesi, kanalizasyon, elektrik ve iletişim hatları gibi altyapı ve yollarla ilgili zararın ise 10 milyon doları bulduğu belirtiliyor. Öte yandan, hasar gören iş yeri ve sanayi tesis sayısının 1555 olduğu tahmin ediliyor. Bunun da maddi karşılığının 3 milyon dolar olarak ölçülüyor. Piliç çiftlikleri, hayvancılık, balıkçılık ve bitkisel üretim tesisleri gibi tarım sektörünün maruz kaldığı doğrudan zarar ise 2 milyon dolar. 455 teknenin batması ve Sayadin Limanı'ndaki dalgakıranın hasar görmesiyle ulaştırma ve nakliye sektörünün uğradığı zarar da 4 milyon dolar.
-64 milyon dolar gerekiyor
Evini terk etmek zorunda kalan Gazzelilere insanı yardım sağlanması için 7 milyon dolar gerekirken, evi sular altında kalan Gazzelilerin eşyalarının yenilenmesi için 39 bin 990 bin dolar gerekiyor. Altyapı hizmetlerinin rehabilitasyonu için 10 milyon dolar, sel sularının tahliyesi için 1 milyon 250 bin dolar tutarında 50 adet vidanjöre ihtiyaç duyuluyor. Kanalizasyon sularını çekmek için 3 milyon 400 bin dolar gerekirken, 2 milyon 600 bin dolar değerinde yakıt depolama aracına acil ihtiyaç duyuluyor. Belediyeler için 200 bin dolar değerinde solar yakıt, 100 bin dolarlık da benzin gerekiyor. En acil ihtiyaçların toplam tutarı ise 64 milyon 150 bin dolar olarak hesaplanıyor.
Muhtemel ihtiyaçlar
Kötü hava şartlarıyla mücadele için gerekli olan malzemeler ise şöyle sıralanıyor:
20 adet kepçe (5 milyon dolar), 5 adet buldozer (4,5 milyon dolar), 10 büyük hafriyat makinesi (3,5 milyon dolar), 20 adet küçük hafriyat makinesi (2 milyon dolar), 10 adet kamyon (1 milyon 300 bin dolar), 5 adet tır (1 milyon 250 bin dolar), 10 adet ambulans (700 bin dolar), 10 adet vinç (4 milyon dolar).
-"Gazze, açık hava hapishanesine dönüştürüldü"
AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve MKYK Üyesi Sema Kırcı, ağır hava şartlarıyla mücadele etmeye çalışan Gazze halkının sıkıntılarının İsrail'in Gazze'nin doğusunda yer alan baraj kapaklarını açmasıyla daha da arttığını söyledi. Bölgedeki elektrik kesintilerinin suyun tahliyesini imkansız hale getirdiğine dikkati çeken Kırcı, "Gazze'de yaşananları yalnızca doğal afetlerin yıkım gücüyle açıklamak mümkün değil, doğru da değil. Gazze, uzun yıllardır İsrail ablukası altında adeta bir açık hava hapishanesine dönüştürüldü. Mısır hükümetinin tünelleri kapatması ise Gazze halkının mağduriyetlerinin katlanarak artmasına yol açtı" diye konuştu.
Gazze halkının Türkiye'nin kardeşi olduğunu belirten Kırcı, şunları kaydetti:
"Başbakanımız, Türkiye'nin Gazze halkının haklı davalarında her daim yanında olduğunu uluslararası platformlarda dile getirmekte ve Ortadoğu'da kalıcı barışın Filistin sorunu çözüme kavuşturulmadan mümkün olamayacağını vurgulamaktadır. Gazze'ye uygulanan ambargo tamamen kalkmadıkça Gazze halkının mağduriyetleri devam edecektir. Dünya bu ayıptan artık kurtulmalıdır. Bu durumda asıl sorumluluk Müslümanlara ve İslam ülkesi liderlerine düşmektedir. Zaman, kardeşimizin derdiyle dertlenme zamanıdır. Unutmayalım ki kardeşinin derdiyle dertlenmeyen bizden değildir." - Ankara
Son Dakika › Güncel › Gazze'deki Kötü Hava Şartlarının Olumsuz Etkileri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?