Gaziantep Valisi Erdal Ata, "Patlayıcının nereden geldiğini bilmiyoruz. Muhtemelen diğer patlayıcıları nereden sokuyorlarsa ülkeye... Kuzey Irak'tan da olabilir, Suriye'den de olabilir, başka ülkeden de olabilir" dedi.
Vali Erdal Ata, valilikte düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin Gaziantep'te meydana gelen patlamaya ilişkin sorularını yanıtladı.
Ata, "İçine bomba yerleştirilen aracın 8 aydır kayıp olduğu ancak niçin yakalanamadığı" sorusu üzerine, "soruya net olarak cevap vermenin biraz zor" olduğunu belirtti.
Kendilerine ulaşan bilgilerin çalınan aracın plakasının da çalıntı olduğu ve plakanın aynı model ve aynı renk bir araçtan çalındığı olduğunu ifade eden Ata, şöyle devam etti:
"Yani çok detaylı bir araştırmaya girmediğiniz zaman veya o aracın bir başka yerde bir suça bir şeye karışmadığını tespit etmediğiniz takdirde onun çalıntı olduğunu ancak plaka ve şase numaralarını karşılaştırarak... Hepiniz muhtemelen araç kullanıyorsunuz. Zaman zaman trafik ekiplerimiz gerek emniyet gerekse jandarma timleri kontroller yapıyor. Genellikle kontroller yapıldığında ehliyet, ruhsat, plakanızın bir sorgulaması yapılır, aranıp aranmadığı falan... Eğer aranıyorsa gereken yapılıyor ama plakanın da çalıntı olması nedeniyle ondan dolayı böyle bir sorgulamaya tahmin ediyorum herhalde rastlamadı, denk gelmedi ondan dolayı da 8 ay boyunca araç yakalanamadı."
Vali Ata, "Aracın çekiciyle olay yerine getirildiği ancak bölgede tamirci olmadığı, neden önlem alınmadığı"na ilişkin soruya da "Şimdi orada tamirci olup olmadığını tam bilmiyorum ama bana verilen bilgi biraz ilerde bir tamirci varmış. Bana o şekilde bilgi verildi. Yani emniyetin önüne bırakmak istiyorlar ama müsaade edilmiyor, biraz ileri çekiliyor. Daha ileride bir tamirci olduğu söyleniyor daha sonradan da işte araç indirildikten 4 dakika sonra sonra da patlatma gerçekleştiriliyor" cevabını verdi.
-"Siyasilerin muhatabı biz değiliz"-
Vali Ata, bir gazetecinin, AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın
"İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a şehit cenazesinde linç girişiminde bulunulduğu ve bunun polis zafiyetinden kaynaklandığı" iddiasının sorulması üzerine "Siyasilerin muhatabı biz değiliz. Siyasilere mutlaka Bakanlığımız gerekli cevabı verecektir. Gaziantep Emniyeti'nin görevini yaptığın düşünüyoruz. Belki o cenaze töreninde istenmeyen birtakım olaylar yaşanmıştır ama emniyetin en azından bu olayın çözümünde çok başarıyla çalıştığını rahatlıkla söyleyebilirim" karşılığını verdi.
"Bombanın nereden yüklendiği"ne ilişkin sorusunu Ata, "Evet bomba Diyarbakır kırsalında yükleniyor. Diyarbakır'dan hareketi Urfa'ya gelmesi oradan çekici ayarlanması... Bizim sınırlarımızda muhtemelen bir saat falan kalmış olabilir" diye cevapladı.
Vali Ata çekici sürücüsünün olayla ilgili olup olmadığına ilişkin soruya,
"Çekicinin ilk anda doğrudan doğruya olmadığını düşünüyoruz ama sonradan kısmen de olsa olaydan haberdar olduklarını biliyoruz" cevabını verdi.
Vatandaşların olaylardan dolayı tedirgin olduğu ve ne tür tedbirler alınacağının sorulması üzerine ise Ata, şöyle konuştu:
"Gerek emniyetimiz gerekse jandarma teşkilatımız, gerek kırsalda gerek şehir merkezinde bu tür olayların olmaması için elinden gelen gayreti sarf ediyor. Bir taraftan istihbarat çalışmalarına önem veriyor, teknik takipler ve emniyetin kullandığı yöntemlerle bunların önüne geçmeye gayret ediyoruz. Bu konuda tüm vatandaşlarımızın, basın mensuplarının, sivil toplum örgütlerinin, kısacası bu kentte, bu ülkede yaşayan herkesin emniyet kuvvetlerimize yardımcı olması gerekir.
Gelişmiş olan Avrupa ülkelerinde bakıyoruz en ufak bir olumsuzluk anında polise veriliyor. Gerekli uyarılar, ikazlar ve müdahaleyi polis teşkilatı yapabiliyor. Ama biz de maalesef aynı yardımı yani desteği göremiyoruz. O nedenle bu vatandaşlarımızın belki de bilmiyorum bir art niyetinden, kötü niyetinden kaynaklanmıyor belki de birtakım konularda bilgisizliğinden olabilir diye düşünüyoruz. Ama gördükleri normal olmayan hal ve davranışlar, bombalı bir paket olabilir, bir valiz bırakılmış olabilir veya şüpheli bir araç, şüpheli kişiler olabilir. Bu tür vakalarda en yakın polis ve jandarma teşkilatımızı arayıp bilgi versinler."
Vali Ata, çekiciyle getirilen bomba yüklü araçta bir arıza olup olmadığına ilişkin soruyu da, "Araçta yapılan tespitlerde, tamirci baktığında hasar tespit edemiyor. Bir şey olmadığını görüyor. Bizim kanaatimiz buraya kadar rahat getirebilmek için yolda ne bileyim trafik çevirmesi olabilir, kontrol olabilir radara düşer veya bir sebepten dolayı bir olaya karışabilir. Dolayısıyla eylemi yapmadan aracın yakalanma ihtimali olabilir düşüncesiyle çekiciyle getirdiklerini zannediyoruz. Daha doğrusu zannediyoruz değil öyle olduğu kesin" diye yanıtladı.
"ABD'deki düşünce kuruluşlarının yaptığı iddia edilen "savaş oyunu"nun anımsatılması üzerine ise Vali Ata, şöyle devam etti:
"Bu konuda bizim net bir bilgimiz yok. Yalnız şunu hepimiz biliyoruz yani Türkiye'deki terörün arkasında birçok ülke olduğunu hepimiz biliyoruz. PKK terörü Avrupa ülkeleri tarafından da başka ülkeler tarafından da destekli... Herkes tarafından bilinen bir gerçek. Ama bu olayda, (İşte şu ülke tarafından desteklendi, bunlar tarafından yapıldı) dememiz... Biraz net bir şey söyleyemem bu konuda."
-"Patlayıcı nereden geldi-"
Vali Ata, olayda kullanılan patlayıcının nereden geldiğinin sorulması üzerine, "Patlayıcının nereden geldiğini bilmiyoruz. Muhtemelen diğer patlayıcıları nereden sokuyorlarsa ülkeye... Kuzey Irak'tan da olabilir, Suriye'den de olabilir, başka ülkeden de olabilir" dedi.
Vali Ata, "Firaz" kod adlı Murat Filiz'in kamu görevlisi olup olmadığına ilişkin soru üzerine kamu görevlisi olmadığını ifade etti.
Ata, gözaltına alınanlardan birisinin Şanlıurfa'da öğretmen olup olmadığı sorusu üzerine de "Doğru, evet" diye konuştu.
Vali Ata, patlayıcının miktarına ilişkin soruyu ise "50 kilo civarında C4 patlayıcı içinde etkisini arttırmak için işte çivi, demir parçaları, yanıcı maddeler vesaire konulmuş" ifadesiyle cevaplandırdı.
Bir gazetecinin "Vatandaşların Suriyelilerin yurtlara yerleştirilmesinden rahatsızlık duyduğu iddiasını dile getirmesi üzerine, şunları kaydetti:
"Üniversite yurtlarında Suriye'den gelen sığınmacılar kalıyor, doğru. Bunları yalnız birkaç gün içinde boşaltıyoruz. Karkamış'ta bir çadır kent kuruyoruz, yaklaşık 8 bin kişiyi barındıracak kapasitede. Hafta sonundan itibaren üniversite yurtlarından gerekse ilköğretim ve orta öğretim pansiyonlarında kalan mültecileri taşıyacağız."
Vali Ata, bir gazetecinin "Suriye'den Gaziantep'e gelen 2 bin kişinin kayıp olduğunu" ifade eden sorusunu ise şöyle yanıtladı:
"Kampa günlük gelip giden sayısı değişiyor. Şimdi Suriye'den bir grup geliyor, kamplara yerleştiriyoruz. Kamplardaki barınma şartlarını beğenmiyor, ülkesine dönmek istiyor veya aileler bölünmüş olarak geliyor. Yani şu anda Kilis'te var, Hatay'da var, Kahramanmaraş'ta yeni kuruldu. Urfa'nın Akçakale'de, Ceylanpınar'da var. Mesela anne, baba bizim kamplarda kalıyor, çocuklar başka kampa gidiyor. Parçalanan aileleri birleştiriyoruz. Memnun olmayanları ve ülkesine geri dönmek isteyenleri gönderiyoruz. Zaman zaman hastaneye tedavi olmak için gelip de tedavi olanlar vardır ama öğle iddia edildiği gibi bin kişi, 2 bin kişi rakam doğru değil. Pasaportlarla gelenler ev kiralayıp kalabiliyor."
Toplantıya İl Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz ve İl Jandarma Komutanı Albay Adnan Arslan da katıldı.
(Bitti)
Muhabir: Adem Yılmaz - İrfan Aydoğdu/ Sevil Çelik
Yayıncı: İbrahim Uyar - GAZİANTEP
Son Dakika › Güncel › Gaziantep'teki Patlama - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?