Gaziantep'te böbrek hastası 4 kişi, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde yakınlarından alınan böbreklerin nakledilmesiyle sağlıklarına kavuştu. Ameliyatları tamamlanan ve birkaç gün içerisinde taburcu edilecek hastalar, bugün düzenlenen toplantıda duygularını basın mensuplarına anlattı.
Eşinin böbreğiyle sağlığına kavuşan Osmaniyeli Hanım Altun, 4 yıl önce hastalık teşhisinin konulmasıyla zor günler yaşadığını söyledi. Altun, Çok sıkıntılı günler geçirdik. Ailem durumuma çok üzülüyordu. 5 çocuklu oğlum böbreğini vermek istedi ancak ben kabul etmedim. Daha sonra kocamın vereceği böbrekle, naklin yapılmasına karar verdik. Şu anda sağlığıma kavuştum. İnsanların organ nakli konusunda daha duyarlı olmasını istiyorum dedi.
Mustafa Altun da böbreği ile eşinin sağlığına kavuşmasının mutluluğunu yaşadığını belirterek, Şu anda eşim de ben de çok iyiyiz. Eşim benim, bir tanem. Onun iyi olduğunu görmek beni çok mutlu etti diye konuştu.
HERKES ORGAN BAĞIŞLASIN
Kahramanmaraş'ta oturan Sıddık Ağyar'da 4 ay önce gittiği hastanede böbrek yetmezliği teşhisi konulduğunu söyledi. Konulan teşhisle şok yaşadığını belirten Ağyar, diyaliz merkezinde sağlığına kavuşamayınca Gaziantep'e geldiğini ve yapılan tetkikler sonucu eşinin böbreğinin nakline karar verildiğini belirterek, Farklı yerlere gitmemi önerdiler, fakat ben bura geldim. Allah eşimden razı olsun, onun böbreğiyle sağlığıma kavuştum. Herkes organ nakli için bağış yapsın. Umutsuz yüzler gülsün dedi.
Eşine böbreğini bağışlayan 5 çocuk annesi olan 45 yaşındaki Melek Ağyar ise 21 yaşındaki büyük oğlum babasına böbreğini vermek istedi. Ben ona kıyamadım ve böbreğimi vermek istedim. Tek korkum evde küçük çocuklarımızın olmasıydı. Şükürler olsun şu anda ikimizde çok iyiyiz diye konuştu.
HASTALIĞIM YÜZÜNDEN OKULA GİDEMEDİM
Adıyaman'da yaşayan 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Elif Modaoğlu ise 12 yaşından beri böbrek hastası olduğunu belirterek şöyle konuştu
3 yıl diyalize girdim. Sürekli yorgunluk nedeniyle uyumak istiyordum. Bu sebeple okula gidemedim. Açık öğretimde Sosyal Hizmetler bölümünde okuyorum. 1,5 yıl buraya başvurdum ve diyalize geldiğim bir gün benim için böbrek bulunduğunu söylediler. Sevinçten göz yaşlarımı tutamadım. Hayatını kaybeden birisinin böbreğini ameliyatla bana naklettiler. Allah, organ nakli yapan aileden razı olsun. Çok mutlu oldum. benim gibi yüzlerce hasta var. Lütfen herkes organ bağışı konusunu düşünsün.
Nakil yapılan hastalardan Şanlıurfalı Sakine Çelik, 9 yıl önce baş ağrısı ve nefes darlığı şikayetiyle gittiği hastanede hastalığını öğrendiğini belirterek, Haftada 3-4 defa diyalize girmek zorunda kalıyordum. Sonra bu hastaneye başvurdum. Annem, babam, kardeşlerim böbreklerini vermek istedi fakat hiç birinin dokusu uyuşmadı. Sonra Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde uygun böbrek bulunduğu haberi geldi. Hemen hastaneye geldim ve ameliyat oldum. Çok mutluyum, sağlığıma kavuştum. Allah kimseyi diyalize düşürmesin. Organ bağışı yapanlara çok teşekkür ederim hayatımı kurtardılar dedi.
145'İNCİ ORGAN NAKLİ
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Genel Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım da herkesin organ bağışına ihtiyaç duyabileceğini ifade ederek, Hastanemizin organ nakil merkezi sadece Gaziantep için değil, bütün bölgemiz için bir umut kaynağı. Hastanemizin çalışmaları başarılı şekilde devam ediyor. Son yapılan organ nakilleriyle birlikte 145'inci organ naklimizi gerçekleştirdik. Arkadaşlarımızı başarılarından dolayı kutluyorum. Bu nakiller arasında ilk kez bir erkek, karısına böbreğini bağışladı. Onu da ayrıca tebrik ediyorum diye konuştu
UTANÇ VERİCİ BİR TABLO
Organ nakil ekibinde yer alan Nefroloji Uzmanı Dr. Erkan Mahsereci ise böbrek yetmezliğinin Türkiye'de çok büyük bir sorun olduğunun altını çizerek, daha fazla organ bağışı yapılması konusunda halkın bilinçlendirilmesi gerektiğine değindi. Türkiye'de 6 kişiden birinin böbrek yetmezliği sıkıntısı yaşadığını anlatan Mahsereci şöyle konuştu Geçen yıl devletimizin diyaliz hastalarına harcadığı para 1,5 milyar doların üzerinde. Şu an 55 bin civarında diyalize giren hasta var. Bu sayı her yıl 5 ile 7 bin kişi artıyor. 2020 yılında bu sayı yüz binleri geçecek. Türkiye'de var olan 67 organ nakil merkezinde 2 bin 500 civarı nakil yapıldı. Organ naklinin sayısını arttırmak kaçınılmaz bir gerçek. Türk Nefroloji Derneği verilerine göre böbrek yetmezliği görülme oranı yüzde 15.6, yani sokakta gördüğümüz her 6 kişiden 1'i böbrek hastası ve bunu kendileri de bilmiyor. Böbrek yetmezliğinin son evresinde iki seçenek var, ya ömür boyu diyalize girecek, ya organ nakli olacak. Organ nakli konusunda halkımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Özellikle kadavradan organ nakli oranımız çok düşük. Avrupa ülkelerine baktığımız zaman kadavra bağışı sıralamasında sonuncu sıradayız. Bu üzücü bir olay hatta utanç verici bir tablo.
Kontrol amaçlı hastanede tutulan hastaların birkaç gün içerisinde taburcu edileceği bildirildi.
Son Dakika › Güncel › Gaziantep'te Aynı Günde 4 Kişiye Böbrek Nakli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?