Gaziantep'te, Eğitim-Sen üyeleri anadilde eğitimin engellenmesinin insan hakkı ihlali olduğunu ileri sürerek, bu noktada hükümetin duyarlılığını beklediklerini ifade etti.
Öğle saatlerinde Yeşilsu Parkı'nda toplanan Eğitim Sen üyeleri sloganlar atarak anadilde eğitimin kısıtlanmasını ve milli eğitimde değişiklikler yapmayı ön gören yasa tasarısını protesto etti. Ellerindeki dövizlerle hükümet aleyhine sloganlar atan grup adına konuşan Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Faruk Koç, 21 Şubat'ın Dünya Anadil Günü olduğunu belirtti ve Türkiye'de 18 dilin yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi. Koç, "Her insanın anadili onun et ve tırnağı gibidir ayrılmaz. Türkiye'deki anadilde eğitim tartışmalarında bilimsel ve pedagojik gerçekler bilimsel olarak geri plana itilmeye çalışılmaktadır. Her bireyin kendi anadilinde eğitim alması en temel insan haklarından biri olduğu gibi, aynı zamanda de anadilde eğitim hakkının engellenmesi insan hakkı ihlallerinden birisidir" dedi.
Hükümet tarafından TBMM'ye sunulan 'Milli Eğitim Temel Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik' tasarısını da eleştiren Koç, tasarının kamu kaynaklarını özel sektöre aktarmak ve eğitimcileri tasfiye etmek için çıkarıldığını savunarak, "Hükümetin tasarısı piyasa merkezli politikaların ve siyasi kadrolaşma hakaretlerinin bir parçasıdır. Tasarıyla özel sektör kamu kaynakları tarafından desteklenirken, tarihin en büyük eğitimci tasfiyesi planlamıştır. Yıllardır sorunlarla boğuşan eğitim sitemi tasarının kabulüyle daha da sorunlu bir hal alacaktır" diye konuştu.
Grup, basın açıklamanın ardından bir süre daha slogan atıp, dağıldı. - Gaziantep
Son Dakika › Güncel › Gaziantep'te Anadilde Eğitim Talebi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?