Kastamonu'da yaşayan 20 yaşındaki Nimet Demir, gazete haberlerinden gördüğü istiridye mantarı yetiştiriciliğini, evinde deneyerek kendisi üretmeye başladı.
Kastamonu'da Ziraat Odası tarafından 3 yıl önce projelendirilerek teşvik edilen Kültür Mantarı Yetiştiriciliğinin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda bir gazete haberinden okuyarak İstiridye Mantarı yetiştirmeye karar veren Nimet Demir (20), evinde deneyerek talaşta İstiridye Mantarını üretmeyi başardı. Demir, şu anda mantarhanesinde 2,5 ton İstiridye Mantarı kompostosu bulunduğunu belirterek, hedefinin ise 50 ton olduğunu söyledi.
Ürettiği mantarları Kastamonu Hanımeli Pazarında tanıtmaya başlayan Nimet Demir, bir gazete haberinden sonra mantarın üretilip üretilemeyeceğini denemek istediğini belirterek, "Bu yüzden Ziraat Odasına gittim ve buradan beni yönlendirdiler. Kurs süresi içerisinde deneme yanılma yöntemiyle bu işi başarabileceğimizi gördüm. Şu anda 2,5 ton civarında istiridye mantarı üretimi yapıyoruz. Hedefimiz bu üretimi 50 tona çıkarmaktır. Umarım daha da iyi yerlere geleceğiz" dedi.
"BU İŞİ DAHA DA BÜYÜTMEYİ HEDEFLİYORUM"
Gazete haberlerinden sonra mantar üretimine çok daha fazla merak sardığını ifade eden Demir, "Bu işin Kastamonu'da da yapılabileceğini ve bayanlarımızın Türkiye'de yeni bir kültürü Kastamonu'ya götürebileceğini gördüm. Kastamonu'da zaten mantar kültürü yaygındır. Şu anda küçük çaplı yapıyoruz ama ilerleyen dönemlerde bu işi daha da büyütmeyi hedefliyorum. Burada Hanımeli Çarşısında sürekli mantarımızın tanıtımını yapacağım. Bunları araştırırken de sadece kurslarla da yetinmedim. İstanbul'da, Gebze'de, Ankara'da ve bazı ilçelerde de araştırmalarım oldu. Bu araştırmalarım sonucunda şunu öğrendim. Yaparak öğreniyorsunuz. Okulu kendin oluşturuyorsunuz" diye konuştu.
Daha önceden ürettiği mantarları Hanımeli Pazarından vatandaşlara ikram ettiğini aktaran Demir, "Talaşta veya samanda bu mantarlarımız yetiştirilebiliyor. Fakat talaşta yetiştirilen mantarın lezzeti, diğerlerine göre daha güzel oluyor" şeklinde konuştu. Ziraat Odası Genel Sekreteri Ferruh Kaçar ise, Kütükte Kayın Mantarı üretimini bir süre önce kütükte yetiştirmeye çalıştıklarını ifade ederek, "İnsanlar, kütükte mantar yetiştirme amaçlı kullanmaları ve bunun sonucunda ekonomik bir katkı olması amacıyla bu işe 3 yıl önce başlamış bulunmaktayız. Ziraat Odası'nın katkılarıyla aynı zamanda Vali Yardımcımız Atilla Kantay'ın da destekleri sayesinde 3 yıl öncesinden şimdiki zamana geldik. Bu süre zarfında iki köyümüzde mantar üretimini gösterdik ve bu köylerimizde mantarcılık üretimi yaptık. Bu kış ayının akabinde İstiridye Mantarı komposto üretimine başladık. Komposto üretimi konusunda, insanları üretimle ilgili bilgilendirdik ve sonucunda da bir girişimci bayan arkadaşımız kendi imkanları çerçevesinde ve girişkenliği sayesinde bu seviyeye ulaştı. İnşallah Nimet Hanım, bundan sonra birçok şeyi daha iyi başarır ve bu işi ileriye götürür" ifadelerini kullandı.
Yıllık istiridye mantarında komposto mantar üretimini 10-15 ton seviyelerine kadar çıkartılması durumunda ilerleyen zamanda üreticiye büyük kazanç getireceğine inandıklarını anlatan Kaçar, şöyle konuştu:
"Bu konuda Ziraat Odası olarak elimizden gelen desteği sağlamaya çalışacağız. Bu mantar üretimi, bazı hastalıklar için bulunmak bir faydadır. Bu mantarı insanlarımız tüketebilir, hiçbir sıkıntısı olmaz. Alternatif yiyecek amaçlı da bu mantarın yemeklerini yapabilirler. İnsanlar artık pideden, ekmekten bunun gibi benzer yemeklerden artık sıkıldı. Artık bu alternatif bir ürün olarak piyasaya girmiş bulunuyor. İlerleyen zamanlarda inşallah daha güzel mekanlarda yemekleri vatandaşlarımıza ikram edilecek."
Kastamonu Hanımeli Pazarında, pişirilerek vatandaşlara ikram edilen mantar ise büyük beğeni kazandı. Vatandaşlar, talaşta yetiştirilen mantara büyük ilgi gösterdi. Mantardan tadan vatandaşlar, tadının ete benzediğini ve çok lezzetli olduğunu söylediler.
İSTİRİDYE MANTARININ FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
İstiridye mantarlarının insanlar üzerinde birçok faydası bulunuyor. İstiridye Mantarları, öncelikle kan şekerini düzenliyor, kolesterol seviyelerini düşmesine ve vücudun yağ işlemesine yardımcı olan niyasin (B3 vitamini) için önemli bir kaynak. Ayrıca karbonhidrat ve yağları enerjiye çeviren ve adrenal bezlerinin sağlığında önemli rol oynayan pantotenik asit (B5 vitamini) için iyi bir kaynak. Bu mantarlar, tiroit bezlerinin düzgün çalışmasını sağlayan, vücut hücrelerini radikal hasardan koruyan selenyum için de iyi bir kaynaktır. Vücut hücrelerini oksijen hasarından koruyan riboflavin (B2 vitamini) kaynağıdırlar ve diğer B vitamin desteğini de sağlarlar. Kemiklerin güçlü ve sağlıklı kılan, iltihaplanmayı azaltan ve vücut hücrelerinin büyümesini düzenleyen D vitaminini de sağlarlar. İstiridye mantarları obezite, diyabet ve yüksek kan şekeri diyetlerine uygun bir besindir. Bunun en önemli sebebi ise, bu mantarların düşük sodyum içermesi ve düşük nişasta oranının olması. Bu mantarlar ayrıca kolesterol düşürücü ilaç olan statin de içerirler. Bu nedenle yüksek kolesterol için uygulanan diyetler istiridye mantarı içerebilir.
İstiridye Mantarı, bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanser tedavilerinde mantar kullanılması devam eden ve oldukça umut verici bir araştırmadır. İstiridye mantarları ayrıca tütün mamulleri kullanan insanların ve bunları bırakmalarına fayda sağlamasıyla bilinir ve hatta Hepatit C virüsüne rastlanan kimselerde fayda sağlar. Hiperaktiflik, kabızlık ve anemi rahatsızlıkları geçiren insanlar da, bu mantarı diyetlerinde bulundurarak faydalanabilirler ve genel bağışıklık sistemlerini canlandırabilirler. İstiridye mantarları, antioksidan ve anti bakteriyel özellik gösterirler. İstiridye mantarlarındaki potasyum miktarı da kalp hastaları ve yüksek tansiyonu engelleyici etki için yeterli miktardadır. - KASTAMONU
Son Dakika › Güncel › Gazete Haberinden Gördüğü Mantarın Üretimini Yaptı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?