Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Dekanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde, Dr. Ahmet Çevik'in roman yarışmasında birinci olan "Tutsak Yollar" adlı romanı tartışıldı.
Eğitimci-Yazar Muhittin Arar'ın başkanlığını yaptığı panele; GAÜN Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özpay, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Soğukömeroğulları, Eğitimci - Yazar Mehmet Kara, Eğitimci Şair M. Selçuk Uğur konuşmacı olarak katıldı.
Ahmet Çevik'in romanın içinde özellikle Kaplanboğan'ın ağzından Ermeni isyanı hakkında görüşlerini sergilediğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özpay, "Roman içerisinde yazarın sözünü emanet ettiği kimseleri görürüz. Yazar sözünü bazı şahıslara emanet eder. Dolayısıyla bu romanı tezli bir roman haline zaten taşımıştır" diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Özpay, "Roman bir kurgudur, siz orada bir dünya oluşturuyorsunuz. O dünyanın içerisinde çok sayıda şahsı yaşatıyorsunuz. Ahmet Çevik, Yemen'i ve Gaziantep'i bilinen ve bilinmeyen kahramanlarını bize taşımıştır. Onların hepsi adına da teşekkür ediyorum" diyerek, roman türünün tarihten, sosyolojiden, gezi yazılarından, anılardan da çok istifade ettiğini vurguladı.
Roman hakkında iki önemli tespiti olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü, romanın en önemli özelliğinin gerçek bir kişi olan Hıdır Çavuş'un üzerinden götürüldüğünü bir diğerinin ise Antep Savunmasının önemli isimlerinden Mehmet Sait, Ali Şefik Özdemir ve Hıdır Çavuş'un Yemen'de aynı cephede çarpıştıklarını söyledi.
'Tutsak Yollar' romanının gerçek olaylara dayalı tarihi bir roman olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Tansü, Dr. Ahmet Çevik'in Antep savunmasıyla ilgili yaptığı tespitlerin, zaman, mekan ve olayı gerçek bir örüntü içerisinde yansıttığını ifade etti. Romanda tarihsel bir hata, yanlış olmadığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Tansü, çok sayıda tarihi roman içerisinde bu eserin önemli olduğunu söyledi.
Eğitimci-Yazar Mehmet Kara ise Şair-Yazar Dr. Ahmet Çevik'in 'Tutsak Yollar' adlı çalışmasının mutfağını Zemge Yayınları'nda tartışmaya sunduğunu, Zemge Yayınevi'nde çıkan çok sayıda kitabın, Gaziantep kültür ve tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.
Panelin moderatörlüğünü yapan Eğitimci-Yazar Muhittin Arar, Dr. Ahmet Çevik'in yaşayarak anlatan, yazan bir yazar olduğunu, tarih romancılığı açısından bu çalışmanın birinci sınıf bir eser olduğunu söyledi.
Romanın akıcılığına dikkat çeken Şair M. Selçuk Uğur, romanı okurken çok etkilendiğini, olayların içerisinde kahraman olarak kendisini düşündüğünü ifade ederek, aynı zamanda tarihi olayları hatırlamamız açısından bölge için önemli bir eser olduğunu söyledi.
GAÜN Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Büyükoğlu, romanın akıcı bir üslup ve yöresel şive terimlerini ustalıkla kullandığını belirterek, Karayılan'ın bu eserde daha belirgin bir şekilde yer alması gerektiğini düşündüğünü söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Büyükoğlu, Gaziantep Savunması'nın askerden ve silahtan arındırılmış bir şehir halkının üstün Fransız kuvvetleri ve onlarla işbirliği içerisinde bulunan Ermenilere karşı bir hürriyet mücadelesi olduğunu vurguladı.
Panelde yorumlar karşısında çok duygulanan roman yazarı Dr. Ahmet Çevik, akademisyenlere ve katılımcılara çok teşekkür ederek, 'Tutsak Yollar' kitabını gençler okusun diye yazdığını söyledi. Gençlere okumalarını ve yazmalarını tavsiye eden Çevik, öldükten sonra arkanızda sizi hatırlatacak bir iz bırakın dedi. - GAZİANTEP
Son Dakika › Güncel › Gaün'de 'Tutsak Yollar' Romanı Tartışıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?