Gaün'de Öğrenci Sayısı 40 Bine Dayandı - Son Dakika
Güncel

Gaün'de Öğrenci Sayısı 40 Bine Dayandı

Gaün\'de Öğrenci Sayısı 40 Bine Dayandı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof.Dr.Yavuz Coşkun, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, 40 bin öğrenci sınırına merdiven dayamış, toplumla bütünleşmiş, hayatın içinde ve hayatı kuşatmış bir üniversite...

09.10.2013 17:51

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, 40 bin öğrenci sınırına merdiven dayamış, toplumla bütünleşmiş, hayatın içinde ve hayatı kuşatmış bir üniversite olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Rektör Coşkun, yardımcıları Prof. Dr. Türkay Dereli, Prof. Dr. Fahrettin Göğüş ve Prof. Dr. Ali Gür ile Rektör Danışmanları Prof. Dr. Cahit Bağcı, Prof. Dr. Mehmet Koruk, Prof. Dr. M. Yaşar Gündoğdu ve Doç Dr. Murat Ağarı ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek, üniversitenin 2008'den bu yana kat ettiği aşamayı anlattı. GAÜN'ün toplumla bütünleşmiş, katma değer üreten, ürüne yönelik AR-GE çalışmaları yapan, hayatın içinde ve hayatı kuşatan, soluk alan bir üniversite olmayı kendilerine eğitim anlayışı olarak gördüğünü belirten Coşkun, AR-GE kültürünün hakim olduğu bir üniversite olma yolunda önemli adımlar attıklarını dile getirdi. Üniversitenin, hayatın içinde, şehrin içinde her türlü etkinliğin içinde olması yolunda çalışma yaptıklarını, GAÜN'ün Gaziantep'in her türlü sevincinde, tasasında birlikte olduğunu anlattı.

GAÜN'ün Türkiye'nin en gelişmiş üniversiteleri kadar fakülte ve yüksekokulunun bulunduğunu vurgulayan Rektör Coşkun, "Biz görevi devraldığımızda fakülte sayısı 5 idi, 15 oldu. Enstitü sayısı 3 idi bir tane daha ilave ettik. Yüksekokul, meslek yüksekokulu sayısını 9'a çıkardık. Bu okullarda gerçek, kaliteli eğitim verilmesine özen gösterdik. Bugün gelinen noktada, her alanda fakültemiz var. Lisansüstünde doktora ve yüksek lisans öğrenci sayımız çok azdı. Bugün her sahada programımız mevcut. 374 yüksek lisans öğrenci vardı göreve geldiğimizde, bugün bu rakam 3 bin 100 civarında. Yani 8-9 kat arttı. Bu konuda Gaziantep Üniversitesi artık adından bahsedilir bir üniversitedir" dedi.

2008'de Gaziantep Üniversitesi'nin öğrenci sayısının 11 bin 667 olduğunu, bir milyon 500 bin nüfuslu bir kente bu sayıyı oldukça az bulduklarını belirten Rektör Coşkun, şu anda ise 40 bin öğrenci sayısına merdiven dayadıklarına işaret etti. Bu öğrencilerin bin 410'unun, değişik 70 ülkeden gelen yabancı öğrenciler olduğunu, başta sıkıntılı günler geçiren Suriye olmak üzere çeşitli ülkelerden gelen öğrencilere kapılarını açtıklarını dile getiren Coşkun; doktora, yüksek lisans öğrenci sayısının 396'dan 3 bin 298'e yükselmesinin büyük bir başarı olduğunu vurguladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"GAÜN, Türkiye'de mühendisliklerin bile bilmediği intörnlük uygulamasını başlattı. Geçtiğimiz yıl 400 mühendis öğrenciyi intörn olarak gönderdik. Bunların yüzde 75'i iş buldu. Daha mezun olmadan iş buldular öğrencilerimiz. Türkiye'deki hiçbir mühendislikte bu oran yoktur. Bu bir başarıdır. İntörnlük, Gaziantep Üniversitesi modeli olarak Türkiye'ye yayılacak ve herkes bizden örnek alacak. Biz artık kongrelerde bu başarı öyküsünü anlatıyoruz. Ayrıca, bu ülkenin ihtiyacı olan etik değerlerinin öğretildiği etik derslerini koyduk. Evrensel ahlak kurallarını anlatıyoruz etik derslerimizde. 4 yıl önce Toplumsal Duyarlılık Dersi'ni biz zorunlu ders olarak başlattık ve bugün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile YÖK arasındaki protokolle tüm üniversitelere zorunlu ders olarak getirilmesi konusunda çalışmalar yapılıyor. Üniversitemizin diploması, tüm Avrupa ülkelerinde geçerliliği olan bir üniversite ve bu gurur verici."

GAÜN'ün araştırma geliştirme çalışmalarına büyük önem verdiğini, teşvik amacıyla da başarılı çalışmalar yapanların ödüllendirildiğini kaydeden Rektör Prof. Dr. Coşkun, öğretim üyesine düşen yayın sayısında da büyük bir yükseliş olduğunu dile getirirken, "2006'da öğretim üyesi başına binde 67 olan makale sayısıyla Türkiye'deki üniversiteler arasında 20. sırada yer alıyorduk. 2011'de ise 1.1 makale sayısı ile 7. sıraya kadar yükseldik. Şu anda ise 4 ile 7. sıra arasında yer alıyoruz. Bilindiği gibi öğretim üyesi başına yayınlanan makale sayısı üniversitelerin değerlendirilmesinde önemli bir ölçek ve Gaziantep Üniversitesi bu değerlendirmede büyük bir sıçrama kaydetti" ifadelerini kullandı.

Üniversitede, 2008'de 104 olan profesör sayısının şu anda 159, 73 olan doçent sayısının 98, 193 olan yardımcı doçent sayısının ise 276'ya yükseldiğini kaydeden Rektör Coşkun, "Bu rakamlar bazı fakülteler için yetersiz ama artırılması için çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.

2008 - 2012 yılları arasında 112 bin 87 metrekare yeni bina yapıldığını, bu sürede eski binaların yenileriyle değiştirilerek öğrencilere daha modern binalarda eğitim imkanı sağlandığını vurgulayan Coşkun, hobi bahçeleri, tenis kortu, kütüphane, turizm ve uygulama oteli gibi sosyal yaşamı etkileyen projelere imza atıldığını kaydetti. GAÜN SPORİUM adıyla, Türkiye'nin çok az sayıdaki üniversitesinde bulunan bir spor merkezinin hizmete sunulduğunu, öğrencilerin bu merkezde birçok dalda spor yapabileceğini anlatan Rektör Yavuz Coşkun, yeni modern personel yemekhanesi sayesinde, öğrencilerin de daha geniş ve rahat bir şekilde yemeklerini yiyebildiklerini anlattı. Öğrencilerin barınma probleminin çözümü için bin kişilik öğrenci yurdu ve sosyal tesis yapıldığını, 4 bin 500 öğrenci kapasiteli yurt yapımı için de çalışma yaptıklarını anlatan Coşkun, yapımının son aşamasına gelen Kongre ve Kültür Merkezi'nin büyük bir merkez olarak hizmet vereceğini, öğrencilerin alışveriş yapabilecekleri çarşı inşaatının da başladığını aktararak, şunları kaydetti:

"Bu yıl ayrıca kreş, ilkokul, güzel sanatlar fakültesi ile Atlıspor Kulübü projeleri gibi önemli projelerimiz de devam edecek. Tüm bunların yanı sıra üniversitemiz bilimsel, sosyal, kültürel etkinliklerini aralıksız olarak sürdürecek. Başta da söylediğim gibi Gaziantep Üniversitesi, kentiyle bütünleşen, parlayan yıldız olarak kentine ve ülkesine, insanlığa faydalı bir üniversite olma hüviyetini devam ettirecektir."

Gazetecilerin çeşitli konulara ilişkin sorularını da cevaplandıran Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, önümüzdeki süreçte politika düşünüp düşünmediğiyle ilgili bir soruyu cevaplandırırken, "Ben akademik kulvardayım, bu kulvarda koşuyorum. Bir gün başka bir görev söz konusu olursa oturup düşünür, karar veririz" yanıtını verdi.

Rektör Coşkun, GAÜN'de başörtüsü sorununun yaşanıp yaşanmadığıyla ilgili bir soruya da, Gaziantep Üniversitesi'nin özgürlüğü kendisine ilke edinmiş bir üniversite olduğunu, insanların kıyafet başta olmak üzere özgürlüklerine herhangi bir kısıtlama getirilmesinin söz konusu olmadığını vurgulayarak, "Başı açıkta başı kapalı da tüm kadınlarımız değerlidir. Kişisel, vicdani ve inanç tercihleri önümüzü tıkayan bir unsur olamaz. Hele bir de özgür ve güvenilir dediğimiz üniversitede bu asla olamaz. Düzenleme çıkmadan önce başını kapatıp başörtüsüyle eğitim veren öğretim üyelerimiz var. Biz onlara başını açıyorsun kapatıyorsun demedik. Yani biz öğrencilerimize 'başın açık kapalı' bu şekilde uğraşamayız. Bunlar tamamen kişisel tercihlerdir. İnsanların kişisel tercihlerine son derece demokratik hakkı olan bir düşünce içerisindeyiz. Eskiden beri benim de görüşüm böyledir ama şunu net bir şekilde söylüyorum; başı açıkta başı kapalıda bizim için değerlidir. Bu insanların kişisel tercihleridir ve bu konu üzerinde yoğunlaşmamız gereken bir konu asla olamaz" şeklinde konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gaün'de Öğrenci Sayısı 40 Bine Dayandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement