Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nin (GATA) bu yıl yapılan ÖSS'de puanlarının önemli oranda düşmesinin yanı sıra okulu kazanan 144 doktor adayından birçoğu GATA'ya kayıt bile yaptırmadı. GATA'da bu yıl 144 kazanan öğrenciden geriye sadece 68 öğrenci birinci sınıfta eğitim görecek.
Bu yıl 6. sınıftaki 98 GATA öğrencisinin 74'ünün Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na kaydırılması ve TUS kadrolarının giderek azaltılması, GATA'ya yaramadı. İdealist doktor adaylarında sıkıntı yaratan durum nedeniyle bu yıl GATA'yı kazanan 144 doktor adayından geriye bu yıl sadece 68 kişi birinci sınıfta ders başı yapacak.
Gülhane Askeri Tıp Fakültesi bu sene ÖSS'de Bakü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin bile altında yer alarak herkesi şaşırtmıştı. Söz konusu durumla ilgili ANKA'ya açıklamada bulunan bir yetkili, son sıradaki tercihini kazanarak GATA'yı kazanan ya da bir alt tercihi ile tıp fakültesine girmesi bile çok zor olan gençlerin askeri doktorluk hakkında edindikleri bilgiler doğrultusunda okula başlamadan ayrıldığını bildirdi. 144 kazanandan geriye sadece 68 kişinin kaldığını, intibak kampı sonucu ne kadar kişi kalacağının ise tahmin bile edilemediğini söyleyen yetkili, okul yönetiminin de sağlık sorunları nedeniyle elenenlerin bazılarını geri çağırarak, hem zamanında sağlıktan elenip gidenlerin hakkını yediğini hem de "şanlı yuva Gülhane"yi küçülttüğünü savundu.
-REKOR MECBURİ HİZMET SÜRESİ GATA'DAN AYRILMA NEDENİ-
Döner sermaye çalışmalarının devam etmesine rağmen şu anda döner sermaye ve performans sisteminin ve hiçbir sağlık tazminatının olmadığına dikkat çeken yetkili, maaşların sivil meslektaşlarına göre çok düşük olması ve 15-23 yıl arası "rekor" mecburi hizmet nedeniyle doktor adaylarının GATA'dan ayrıldığını ifade etti.
Tam gün yasasının çıkması ile askeri doktorların SGK ile anlaşmalı kurumlarda yarı zamanlı dahi çalışamayacağına ve sadece muayenehane açmalarına izin verileceğine işaret eden yetkili, "Tam da aynı zamana denk gelen GATA Döner Sermaye Taslağı ile her yıl belirlenmek üzere GATA ve hastanelerin sivil hasta kontenjanları yüzde 30 ve hatta daha yukarılara çekilmeye çalışılacak. Böyle bir durumda, operasyondaki ya da Hakkari Askeri hastanesindeki askeri doktorun bırakın döner sermayeyi göreceği, tek hasta kitlesinin askerler olduğu aşikardır ve bu uygulamanın bir yarar getirmeyeceği kesindir" dedi.
-"GATA ESKİ POPÜLARİTESİNİ KAYBETTİ"-
Yetkili, 23 yıla kadar mecburi hizmetin, gönüllü hizmetin önündeki en büyük engel olduğuna işaret ederek, ortalama 5 yıl yapılan asistanlık süresinin de mecburi hizmetin üzerine eklenmesinin hak tecavüzü olduğunu kaydetti. Bu yıl 6.sınıftaki 98 Gülhanelinin 74'ünün Kara Kuveetleri Komutanlığı'na bağlanmasının ve TUS kadrolarının giderek azalmasının doktor adaylarında haklı olarak sıkıntı yarattığını söyleyen yetkili. "Geçen sene kabul edilen kanunlar çerçevesinde harp okulları öğrencilerine okuldan ayrılma hakkı verilmiş olup, tıp eğitiminin 6 sene olduğu göz ardı edilip Gülhaneliye sadece ilk 4 sınıfta ayrılma hakkı verilmiştir. Son bir sene içerisinde ayrılanların sayısına bakılırsa askeri doktorluğun artık eski popülarite ve haklarını kaybettiği kanıtlanmaktadır" diye konuştu. (ANKA)
(ONR/BÜN)
Son Dakika › Güncel › GATA'yı Kazananlar GATA'ya Kayıt Bile Yaptırmıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?