Suriye'deki iç savaştan etkilenen milyonlarca Suriyeliye yardım etmek için atılabilecek adımlar, G20 Zirvesi kapsamında düzenlenen insani durum konulu toplantıda ele alındı.
Zirveye katılmak üzere St. Petersburg'a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı toplantı, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Enrico Letta, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Japonya Başbakan Yardımcısı Taro Aso, Avustralya Dışişleri Bakanı Bob Carr, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Caroline Atkinson, Suudi Arabistan Maliye Bakanı İbrahim El Asaf ve BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'nin katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, katılımcıların, Suriye'deki iç savaş nedeniyle hayatları alt üst olan milyonlarca masum insana yardım etmek için atılabilecek adımları ele aldıkları belirtildi. Katılımcılara Suriye'deki son insani durum ile bir süre önce Cenevre'de BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından düzenlenen Suriye'ye Komşu Ülkeler Bakanlar Toplantısı'nın sonuçlarına ilişkin bilgi verildiği kaydedildi.
-Ortak insani yardımı artırma kararı-
Toplantıda Suriye ve komşu ülkelerde giderek kötüleşen insani durum ve kimyasal silah saldırılarının sonuçlarına ilişkin olarak bir dizi adım atılmasına karar verildiğinin belirtildiği açıklamada, katılımcıların, kötüleşen insani durumla başa çıkabilmek için birlikte hareket etme ve bugünden itibaren BM Genel Kurulu'na kadar olan zaman diliminde ortak insani yardımı artırma konusunda mutabık kaldıkları ifade edildi
Açıklamada, "Bu adım, BM ve Suriye'nin komşularının, Suriye içinde ve bölgede giderek artan ihtiyaçlarla başa çıkmasına yardımcı olacaktır. Burada amaç, hiçbir ayrım yapmaksızın, yerinden edilmiş ya da mülteci konumunda olan tüm Suriyeli sivillere ve komşu ülkelerde misafir edilen topluluklara yardım etmek olmalıdır" ifadesine yer verildi.
Kimyasal silah saldırılarının etkilerine cevap verebilmek için, ilaç, arındırma çadırları, tıbbi ve acil durum müdahalesi eğitimlerini de içerek şekilde tıbbi ve diğer alanlarda ortak desteği artırma kararının da alındığı belirtilen açıklamada, BM İnsani İşler Koordinasyonu Ofisi'nin (OCHA), Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ile uluslararası insani yardım kuruluşlarının Suriye'ye serbestçe girişinin sağlanmasına yönelik önerisinin onaylanmasının gereğine de işaret edildi.
Açıklamada, bu konudaki öncelikler; yardım konvoylarının güvenli şekilde geçebilmesini teminen insani yardım güzergahların güvence altına alınması, savaştan en çok etkilenen bölgelere yardımların ulaştırılması, hasta ve yaralıların tahliyesi için çatışmalara ara verilmesi, sahadaki zorlukları çözümlemek için insani yardım kuruluşlarıyla birlikte çalışacak yetkililerin belirlenmesi, vize ve STK'lara izin verilmesi gibi konularda bürokratik engellerin kaldırılması, sınır ötesi desteğe onay verilmesi, insani yardım personelinin ve malzemelerinin korunması, insani ilkelere saygı gösterilmesi ve tarafsız yardım olarak sıralandı. - Ankara
Son Dakika › Güncel › G20 Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?