Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'den çevre ülkelere sığınan kişilerin sayısının 2 milyonu aştığını belirterek, G20 liderler zirvesinde Suriye'deki insani durum konusundaki toplantıda katılımcı ülkelerin şu ana kadarki yardımların ötesinde yardım yapma kararı aldıklarını söyledi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Rusya'nın St. Petersburg kentinde düzenlenen G20 liderler zirvesi sırasında gazetecilere açıklama yaptı.
G20 zirvesinde ekonomik konular dışında, yoğun şekilde gündemi Suriye'nin oluşturduğunu ifade eden Davutoğlu, "Dün gerek akşam yemeğinde gerekse ikili görüşmelerde Suriye'de kimyasal silahlı saldırı sonrasında durum kapsamlı şekilde ele alındı" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüştüğünü hatırlatan Davutoğlu, Erdoğan'ın bugün de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşeceğini, dün ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmenin de bugün devamının olacağını söyledi.
İngiltere Başbakanı David Cameron'ın başlattığı inisiyatifle dün G20 zirvesinin Suriye'deki insani durumu konu edinen bir toplantı gerçekleştirmesi teklifinde bulunduklarını kaydeden Davutoğlu, "Bugün, bu sabah da bu toplantıyı gerçekleştirdik. Bu toplantının zamanlaması önemli" dedi.
Cameron'ın başkanlık ettiği toplantıya, Davutoğlu'nun yanı sıra İtalya Başbakanı Enrico Letta, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB Konseyi Başkanı Herman van Rompuy, Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Japonya Başbakan Yardımcısı Taro Aso, Avustralya Dışişleri Bakanı Bob Carr, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Caroline Atkinson, Suudi Arabistan Maliye Bakanı İbrahim Assaf ve BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilci El Ahdar El İbrahimi katıldı.
Davutoğlu, "Bildiğiniz gibi 3 gün önce Cenevre'de komşu ülkeler, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres'in başkanlığında bir araya geldik ve özellikle mülteciler konusunda gelinen son gerçekten insani açıdan trajik durumu ele aldık. Bu hafta içerisinde rakamlarla Suriyeli mülteci sayısı 2 milyonu geçti. İçeride yerinden edilmişlerin sayısı 5 milyon. Bunların her biri doğrudan yardıma ihtiyaç hisseden, yiyecek ekmeği, ilacı olmayan, çoğu kadınlardan, çocuklardan, yaşlılardan oluşan guruplar akın akın komşu ülkelere sığınıyorlar" diye konuştu.
"Türkiye 2 milyar doları aşan yardımlar yaptı" -
Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Korkumuz şu ki, kimyasal silah saldırısı sonrasında bu daha da artabilir. Çünkü 2011 yılında toplam mülteci sayısı Türkiye'de ağustos ayında 7 bin 500 civarındaydı. Çünkü sadece hafif silahlar kullanılmıştı. 2012 de top ve tank kullanılmaya başlayınca bu sayı 50 bine çıktı. Hava bombardımanı başlayınca 2013'te bu sayı 500 bine çıktı. Kimyasal silahlı saldırısı bu sayıyı milyonlar düzeyine çıkardı. Bütün ülkeler için bu büyük alarm verici. Bunları paylaştık. Türkiye'de yaşanan mülteci kirizi konusunda, mültecilerin Türkiye'deki kalışlarıyla ilgili sorunları ele aldık. Burada komşu ülkeler adına da konuştum. G20 içindeki tek komşu ülke Türkiye. Zaten Cenevre'de de diğer komşu ülkeleri temsilen konuşma kararı almıştık. Bugün bu bilgileri aktardık. Türkiye, 2 milyar doları aşan yardımlar yaptı. Sadece 135 milyon doları uluslararası ve ikili çerçevede gelen yardımlar. Tek başına bir kalemde Suudi Arabistan'ın verdiği 50 milyon doları dikkate alırsanız geriye kalan 85 milyon dolar, yüzde 10'un çok çok altında Türkiye'ye bir yardım intikal etti."
"Türkiye insani görevini sürdürecek ama çözüm bulunmalı" -
Davutoğlu, Suriye krizinin bütün insanlığın krizi olduğunu vurgulayarak, bugün başlatılan inisiyatifin önemine dikkati çekti. Doğrudan yardımların artırılması ve alanda daha fazla katkıda bulunulması konusunda bugünkü toplantıda karar verildiğini dile getiren Davutoğlu, "Katılan bütün ülkeler, şu ana kadar yaptıkları yardımların ötesinde yardımlar yapma kararı aldılar. Biz de Türkiye olarak bu konularda insani görevimizi sürdürmeye devam edeceğimizi, ama bir an önce bu soruna çözüm bulunması gerektiğini vurguladık" şeklinde konuştu.
Nihai olarak insani trajediye yol açan hususların tümünün siyasi ve askeri nitelikli sorunlar olduğunun altını çizen Davutoğlu, "Baskı olmasaydı bu insanlar oralardan ayrılmayacaktı" dedi.
Mültecilerin halinin daha iyi anlaşılması için BM Güvenlik Konseyi üyeleri nezdinde küresel farkındalık oluşturmak için ellerinden geleni yapma kararında olduklarını ifade eden Davutoğlu, "Bunları da burada diğer üye ülkelere ben, Başbakanımız ve hükümetimiz adına aktardım. Bundan sonra da bu insani konuyu gündem de tutmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Davutoğlu, görüşmeleri sırasında Suriye'ye olası bir askeri müdahale konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, bu konunun görüşmelerde ele alınmasının doğal olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Dünyada kimyasal silah saldırısı büyük insanlık suçudur. Bu saldırı söz konusu olmuşsa mutlaka BM sistemi içerisinde bu saldırıyı yapanlara en caydırıcı, bir daha tekrar etmemesi için, tedbirlerin alınması normaldir, esastır. Bunlar yapılmazsa uluslararası barış korunamaz. Bütün bunlar burada konuşuldu" diye konuştu.
Muallim'in Rusya ziyareti -
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in Rusya'ya gideceği yolundaki haberlerin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, "Başbakanımızın (Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin ile görüşmesi olacak. Suriye dişişleri bakanının ziyareti konusunu onlardan öğreniriz. Detaylarını Rus muhataplarımızla konuşacağız" dedi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › G20 Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?