Paris Bosphorus Enstitüsü Bilim Kurulu, Kemal Derviş ve Henri de Castries'ın eşbaşkanlığında dün toplandı.
Fransa Senatosu'nda Erguvan Salon'da gerçekleşen toplantının açış konuşmasını Bosphorus Enstitüsü Bilim Kurulu üyesi ve Fransa eski Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Alain Juppé yaptı.
TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi Volkan Vural, Fransa eski Başbakanı Michel Rocard, Fransa eski Ulaştırma Bakanı Thierry Mariani, milletvekilleri, iş dünyası liderleri, medya ve akademik dünyadan otuzu aşkın Fransız ve Türk üyenin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın seçilmesiyle birlikte Türkiye - Fransa ilişkilerinde ve Türkiye'nin AB sürecinde yeni döneme ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Bu çerçevede, Bilim Kurulu üyeleri önceki yıllarda olduğu gibi, önümüzdeki dönemde de Paris Bosphorus Enstitüsü'nün Fransa–Türkiye ikili ilişkilerinin yanı sıra, uluslararası gündemdeki konulara da eğilmesi gerektiğini vurguladı.
Toplantı sonrasında Fransa Senatosu Napolyon Salonu'nda çok sayıda senatör ve milletvekili ve Türkiye'nin Paris büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nun katılımı ile bir kokteyl düzenlendi.
Önümüzdeki dönemde hayata geçirilecek yuvarlak masa toplantıları, seminerler ve 'Avrupa'nın Geleceği' başlıklı yayın dizisi aracılığıyla Paris Bosphorus Enstitüsü Euro krizi sonrası AB'nin kurumsal geleceği ve Türkiye gibi aday ülkeler açısından olası senaryoları, ABD-AB ilişkilerinde yeni bir aşama olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı müzakereleri (TTIP), enerji politikaları ve yeni teknolojiler gibi konulara öncelik verecek.
Paris Bosphorus Enstitüsü Başkanı Bahadır Kaleağası bu çerçevede önümüzdeki döneme yönelik olarak şu değerlendirmelerde bulundu:
"Avrupa'daki kriz ve dünyada artan ekonomik rekabet ortamı içinde, Fransa ve Türkiye arasındaki ilişkilerin iyiye gitmesinin toplumlar üzerinde çok önemli etkileri olacaktır. Paris Bosphorus Enstitüsü'nün üzerinde çalıştığı Avrupa ve dünya gündemdeki konular Türkiye ve Fransa arasında sağlam temelli ilişkilerin geliştirilmesini zorunlu kılıyor. Bu dönemde de daha yaratıcı ve verimli bir Fransa-Türkiye işbirliği ve Avrupa'nın geleceğinde güçlü bir Türkiye için çalışmalara devam edeceğiz."
PARİS BOSPHORUS ENSTİTÜSÜ
Türk-Fransız ilişkileri ve Avrupa politikalarına odaklanan ilk düşünce kuruluşu olan Paris Bosphorus Enstitüsü (Institut du Bosphore), Türkiye ile partnerleri arasındaki diyalogu geliştirmeyi amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda Paris Bosphorus Enstitüsü, hem yenilikçi, hem de doğal bir girişim olarak, ekonomik, sosyal ve entelektüel yaşamın paydaşları arasında özgür ve nesnel bir fikir alışverişi platformu oluşturuyor. Paris Bosphorus Enstitüsü farklı alanlardan gelen Türk ve Fransız politikacıları, girişimcileri, ekonomistleri ve entelektüelleri buluşturuyor.
Son Dakika › Güncel › Fransa ve Türkiye Arası İlişkilerde Yeni Ufuklar Görüşüldü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?