Fransa'da dün yapılan kısmi senato seçimlerinin ana muhalefetteki sağcı Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) zaferi ile sona ermesi, iktidardaki Sosyalist Partisi'nin parlamentoda yasa yapmasını zorlaştırırken, anayasa değişikliğini adeta imkansız hale getirdi.
Senatoda sağ partinin sayıca üstünlüğü ele geçirmesinin ardından Sosyalist Parti ilk sıkıntıyı senato başkanlığını kaybederek yaşayacak.
Yapılacak yeni seçimle, senato başkanlığı iktidar partisinden ana muhalefet partisine geçecek. Senato başkanının, genel kurul gündemini belirleme konusunda önemli yetkiye sahip olması itibarıyla yasa tasarıları ve tekliflerinin görüşülmesi daha kolay geciktirilebilecek.
Sosyalist Jean-Pierre Bel'in yerine Senato başkanlığı için 1 Ekim'de oylama yapılacak. Yine son seçimin ardından Senatodaki komisyon başkanlıkları sağ partiye geçecek.
Fransız Anayasası, cumhurbaşkanının sağlık veya diğer sorunlar yüzünden görevini yapamaması halinde, cumhurbaşkanlığı görevinin senato başkanına devredilmesini öngörüyor.
Düzenlenen kısmi seçimin ardından 348 üyeli senatoda UMP ve ittifak yaptığı diğer sağ patiler 189 sandalyeye ulaştı. Bu zafer sayesinde, tasarıların veya tekliflerin komisyonlardan ve genel kuruldan geciktirilmesinde UMP etkin olacak.
Fransız sisteminde, yasa tasarıları veya tekliflerinin hem meclis ve senatoda oylanması gerekiyor. Son söz söyleme hakkı sol partilerin çoğunlukta olduğu mecliste olmasına rağmen, senatoda çoğunlukta olan sağ partiler tasarıya ve tekliflerin yasalaşmasını önemli ölçüde geciktirme şansına sahip olacak.
Fransa'da anayasa değişikliği için meclis ve senato üyelerinin birlikte katıldıkları oylamada oyların beşte, üçünün "evet"oyu gerekiyor. Senatodaki son dağılım, iktidar partisinin anayasa değişikliği için gerekli oyu bulmasını adeta imkansız hale getiriyor.
Ulusal Cephe'nin başarısı
Son seçimlerin diğer önemli bir sonucu ise aşırı sağcı Ulusalcı Cephe (FN) ise tarihinde bir zafere imza atarak, iki koltuk çıkarması oldu.
Uzmanlar FN'in senatoya girişini beklenmedik bir başarı olarak tanımlarken parti lideri Marie Le Pen ise böyle bir zaferi kendisinin dahi beklemediğini söyledi.
Bir önceki seçimlerde sol partiler 1958'den bu yana ilk kez senatoda çoğunluğa ulaşarak 348 koltuktan 175'inin sahibi olmuştu. Bu seçimlerde 15 koltuk kaybeden Sosyalist parti ise 2011'de 127 koltuk çıkarmayı başarmıştı.
Geçen seçimlerde konuşan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande o dönem yaptığı konuşmada, sağ kanadın mutlak çoğunluğu yitirmesiyle ilgili, Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy'nin tarihi bir yenilgi yaşadığını söylemişti.
Ancak uzmanlar, sosyalistlerin, yakaladığı bu geçici zaferi devam ettirememesini Hollande'ın yürüttüğü başarısız politikalara bağlıyor.
Senato 1 Ekim'de başkanını seçmek için toplanacak. Senatoya 2011'den bu yana sosyalist Jean-Pierre Bel başkanlık yapıyordu.
Her 3 yılda bir yapılan seçimlerde, bölge ve il genel meclisi üyeleri ile milletvekillerden oluşan yaklaşık 150 binden fazla seçmen oy kullanıyor. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Fransa'da Kısmi Senato Seçimleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?