Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin kuruluşu Fırıntaş, lamine hat üzerinde ülkenin ekşi mayayla üretim yapan ilk ve tek ekmek üretim tesisini kurdu. Günlük 50 bin ekmek kapasitesine sahip fabrikada 22 değişik çeşitte 35 bin ekmek üretiliyor.
Balıkesir Belediyesi ve vatandaşların katılımıyla 1980 yılında kurulan Fırıntaş, geleneksel yöntemlerle ekmek üretirken; Büyükşehir Belediye AK Partili Başkanı Edip Uğur, 2014'te göreve geldiğinde yeni teknolojiler ile üretim yapan modern bir fabrika kurulması için çalışma başlattı. Fırıntaş uzmanları, ilk etapta İstanbul Halk Ekmek Fabrikası ve bazı büyük belediyelerin fırınları, daha sonra da Almanya'ya giderek büyük üretim kapasitesine sahip fabrikaları inceledi. Alman firmalarıyla yapılan anlaşma sonucu, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nde 3 bin 500 metrekarelik kapalı alanda Ekmek Üretim Fabrikası kuruldu. 2 ay Alman uzmanlarla birlikte deneme üretimi yapıldıktan sonra geçtiğimiz yıl mayıs ayında Türkiye'nin ekşi maya ile üretim yapan endüstriyel otomasyonlu ilk ve tek lamine ekmek üretim hattı faaliyete geçti.
Fırıntaş'ın ekşi mayayla ekmek üretmesi nedeniyle ülkede örnek olduğunu vurgulayan Başkan Uğur, "Ekmek insanların en fazla tükettiği temel gıda maddesi. Yediğimiz gıdalar da sağlığımızla ilgili. Biz bu düşünceyle Balıkesir'deki eski fırınlarımız yerine, modern, katkısız, içinde hiç kimyasal madde olmayan, ekşi mayayla halkımıza ekmek üretiyoruz. Türkiye'de bir belediye ilk defa halkın yemiş olduğu ekmeği ekşi mayadan üretiyor. Hiç katkı maddesi yok. Kesinlikle hiç kimyasal maya kullanmıyoruz, dolayısıyla en sağlıklı ekmeği üretiyoruz" dedi.
Tesisi yurtdışından getirdiklerini belirten Uğur, "Her türlü ekmeği, tam buğdayı, çavdarlısı, mısırlısı ve benzerlerini ekşi maya ile üretiyoruz. 30 yıldır ekmek işi yapan Türkiye'nin en büyük belediyesi bile tesislerimizde inceleme yapıyor. Gıda mühendisleri, kalite kontrol mühendislerini gönderiyor. Bizi tebrik ediyorlar, hatta şunu ifade ediyorlar; Balıkesir bu ekmeği yerse, insanların sağlık harcamalarının bile azalacağını söylüyorlar" dedi.
Öte yandan; Fırıntaş'ın Ar-Ge laboratuvarında bir gıda mühendisi, bir teknolog ve bir teknisyenin fabrikaya gelen hammaddelerin kalitesini kontrol ettiği belirtildi. Kalite standartlarına uymayan hammaddelerin geri çevrilerek satın alınmadığı ifade edildi. Ayrıca değişik ekmek çeşitlerinin denendiği de kaydedildi. Tesiste bugüne kadar normal ekmek, mısır ekmeği, baget ekmek, hamburger ekmeği, sandviç ekmeği, dilimli tost ekmeği, Vakfıkebir ekmeği, tava ekmeği, köy ekmeği, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, kepek ekmeği, ruşeymi ekmeği üretimi yapılıyor. Üzümlü, fındıklı, fıstıklı bal ekmeğinin de üretimine başlandığı belirtildi. Balıkesir halkının sağlıklı, kaliteli, hijyenik ve ucuz ekmek ihtiyacını karşılamayı, ekmek sektöründe yeniliklerin öncülüğünü hedefleyen Fırıntaş'ta keçi boynuzu tozu, zeytin, ceviz, ay çekirdeği, kabak çekirdeği karışımlı ekmeklerin üretimi için de denemelere geçildi.
Başta İstanbul olmak üzere pek çok belediyeden gelen yetkililerin, "Mayasında sağlık var" sloganıyla ekşi mayayla üretim yapan tesisi incelediği, benzer bir tesisi hayata geçirmek için bilgi desteği istediği kaydedildi.
Son Dakika › Güncel › Fırıntaş'tan 22 Çeşit Ekmek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?