Sebze ve meyve üretiminde zirai ilaç kalıntısına yönelik eğitim ve denetimler, üretim kalitesini arttırdı.
Antalya'nın Finike İlçesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından son iki ayda meyve ve sebzeden alınan numunelerde ilaç kalıntısına rastlanmadı.
Finike İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Hasan Ali Gültekin, ihracat değerleri ve halk sağlığı açısından zirai ilaç kalıntısına karşı sürdürülen mücadelenin etkili olduğunu söyledi. Gültekin, eylül ayında başlayarak bir sonraki yılın ağustos ayına kadar sürdürülen 2012- 2013 üretim sezonunda meyve ile sebze bahçelerinden alınan numunelerde ilaç kalıntısına rastlanmadığını vurguladı. Kaliteli meyve sebze üretiminin geliştirilmesine yönelik Bakanlık tarafından sürdürülen uygulamaların üreticinin bilinçlenmesini sağladığını belirten Gültekin şu bilgileri verdi
İlçemizde narenciye ve sebze üretimi yapan yaklaşık 9 bin üretici var. Her ay farklı üreticilerden aldığımız meyve ve sebze numunelerinde, yapılan analizlerde kalıntıya rastlanmadı. Numuneler önceleri toptancı hallerden alınıyordu. Bu dönem hasat öncesi bahçelerden, hasat sonrasında ise hallerden, paketleme tesisleri ve marketlerden alınıyor. Tarımsal ilaç kalıntısına karşı yapılan denetimler üreticiyi kaliteli üretime yönlendirdi.
Kalıntı çıkması durumunda ürünün imha edilmesine kadar farklı cezai işlemlerin uygulandığını hatırlatan Gültekin, denetim ve kontrollerle kalıntının sorun olmaktan çıkacağına dikkati çekti.
Gültekin şöyle devam etti
Numunelerde zirai mücadele ilacı olarak satılan bütün kimyasallara bakılıyor. 120 etken maddenin hepsine bakılıyor. Bu uygulamanın üretici üzerinde caydırıcı etkisi var. Eğer analizlerde ruhsatlı ilaç kalıntısı bulunursa hasat için bekleme süresi veriyoruz. Üreticiyi bu periyodu beklemesi konusunda uyarıyoruz. Hasat tutanakla yapılıyor. Kurumun bilgisi dışında hasat işlemini gerçekleştirdiğinde yine cezai işlem uygulanıyor. Ancak ruhsatsız ilaç kalıntısının tespit edilmesi halinde ise ürün imha ediliyor.
KALİTELİ ÜRETİM YAPAN ÜRETİCİYE MAVİ BAYRAK
Kaliteli üretim yapan üreticilere 'Mavi bayrak' verildiğini ifade eden Gültekin, hasat izleme programı ile ilgili de şu bilgileri verdi
Numuneyi mühürlüyoruz ve birer tutanak ekliyoruz. Böylece kimsenin ürünü karışmıyor. Laboratuvarda buna göre işlemini gerçekleştiriyor. Kalıntı çıkması durumunda üretici itiraz ederse ikinci kez numune alıyoruz ve buna da şahit numune diyoruz ve başka laboratuvara gönderiyoruz. İki laboratuvar sonucuna göre cezai işlem uygulanıyor. 1186 TL, ayrıca ürünün imhası gibi cezai işlemler uygulanıyor. Kalıntı çıkmazsa üreticiyi kutlamanın yanısra (ürünleri kalitelidir) diye mavi bayrak veriyoruz.
ÇİFTÇİ ARTIK DAHA BİLİNÇLİ
Meyve ve sebze üretimi yapan üretici Kemalettin Aksoy, medyada yansıtıldığının aksine çiftçinin daha kaliteli üretim yapma konusunda bilinçlendiğini söyledi. Önceki yıllarda kontrolsüz üretim yapılabildiğine işaret eden Aksoy şunları söyledi
Bakanlığın oluşturduğu entegre ve ürün yönetim sistemine bağlı üretim yapıyoruz. Bu üretim çerçevesinde ilk etapta zirai mücadele değil, zararlıların, hastalıkların kontrolünü sağlamak için iklim koşulları ve üretime uygun koşulları oluşturmaya çalışıyoruz. Bu şekilde hastalık ve zararlı daha az çıkıyor. Üretici olarak mavi bayrak almak bizim için önemli. Bakanlığımızın oluşturduğu bu sistemden dolayı güvenilir gıda üreticisi konumundayız. Üreticilerimizin yüzde 80'i buna özen gösteriyor. Mücadele sistemleri konusunda eğitim alan çiftçi daha bilinçli üretim yapıyor.
Son Dakika › Güncel › Finike Sebzede İlaç Kalıntısı Sorunu Çözülüyor Sebzede İlaç Kalıntısı Sorunu Çözülüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?