Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, fındıkta yaşanan zirai dona ilişkin, "İmkanlar dahilinde hükümetimiz bu zararın tanzimi ve vatandaşlarımızın borçlarının ertelenmesi konusunda gerekli çabayı gösterecektir" dedi.
Kuraklık, don ve dolu afetlerinden zarar gören çiftçilerin sorunlarının mahallinde görüşülüp çözüm önerilerinin üretildiği Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Doğal Afetleri Değerlendirme Toplantısı sonrası Kutbettin Arzu, beraberindeki Ordu Valisi Kenan Çiftçi, AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TARSİM Genel Müdürü Bülent Bora ve bazı illerin ziraat odası başkanları ile Ulubey ilçesinde dondan zarar gören bir bahçede incelemelerde bulundu.
Burada gazetecilere açıklama yapan Arzu, fındıkta oluşan zararı yerinde tespit etme imkanı bulduklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Hükümetimiz döneminde TARSİM sigortası çıktı. Bu TARSİM sigortası yüzde 50 sigorta primini kendisi ödüyor. Riskin yüksek olduğu donla ilgili kısımlarda yüzde 65'e kadar prim desteği sunuyor. Tabi ki vatandaşlarımız arasında yeterince yaygınlaşmadığı için burada da görüyoruz ki vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu TARSİM sigortası yaptırmamış. Bundan sonraki süreçte inşallah vatandaşlarımız TARSİM sigortasına yeniden önemi daha fazla verir. Biz de bu süre içerisinde don olayının yaşandığı 30 Mart'tan sonra Bakanımızın talimatı üzerine bütün il ve ilçe teşkilatlarımız bulundukları bölgelerde çalışmalar yapıyor. Bu don olayı sadece bu bölgeye özgü değil Türkiye'nin 60 ilinde bu tür sıkıntılar var. Tüm il ve ilçelerde bu tür hasar tespit çalışmaları yapılıyor. İmkanlar dahilinde hükümetimiz bu zararın tanzimi ve vatandaşlarımızın borçlarının ertelenmesi konusunda gerekli çabayı gösterecektir."
TZOB Genel Başkanı Bayraktar
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da üreticinin yaralarını hızla sarmaya gayret edeceklerini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Karadeniz Bölgesi'nde fındıkta dondan dolayı çok ciddi zararlar meydana geldi. Yaptığımız tespitlere göre rakımı 100 metreye kadar olan yerlerde çok fazla hasar görülmüyor ancak 100 metreden sonra hasar başlıyor. 300 metrenin üzerinde de yüzde 100'e varan hasarlar var. Özellikle sürgünlerde meydana gelen yanmalar bizi oldukça üzdü. Çünkü önümüzdeki yıllarda da bu fındık verimini olumsuz bir şekilde etkileyecek. Bu bölgede hem fındıkta hem kivide ve ceviz gibi bazı üretim alanlarında hasar var. Bundan arıcılarımız da zarar gördü. Çünkü flora bozuldu. Bu bozulduğu zaman bilindiği üzere arı ölümleri meydana gelir. Bu bölgede arı ölümleri de meydana geldi. İnşallah omuz omuza verip hükümetimiz ve bütün meslek kuruluşlarıyla birlikte bu yarayı sarmaya çalışacağız."
Bahçeleri gezdikten sonra oluşan tabloyu daha net gördüklerini anlatan Bayraktar, "Gördüğümüz manzara bizlere gelen raporları doğrular nitelikte. Tarım İl Müdürlüğünün ve bizim hocalarımız ile teknik elemanlarımızın marifetiyle yaptırdığımız tespitler var. Bu tespitlerle bizim gözlemimiz aynı şekilde doğru. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Tarım sektöründe bir yangın var. İnşallah biz hükümetimizin bu yaraları saracağı kanaatindeyiz" ifadelerini kullandı.
Hem kendilerinin hem de üreticilerin hükümetten birtakım talepleri olduğunun altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti:
"Hükümetimizden taleplerimizin başında alan bazlı desteğin devam etmesi yönünde. Bu çok önemli. Alan bazlı destek ödemelerinin ivedilikle ödenmesini bekliyoruz. Çünkü üreticimizin buna ihtiyacı var. Üreticilerin borçlarının yapılandırılması talebi de var. Bunun yanında yeni finansman ihtiyaçları da var. Eğer borçlar yapılandı diye üreticimize yeni kredi sağlayamazsak yeni üretim dönemi için hazırlık yapılamaz. Yine üreticinin SSK ve elektrik borçlarının yapılanması yönünde talebi var. TARSİM'in bir miktar daha primleri düşürmesi talebi var. Bütün bu talepleri özet rapor haline getireceğiz. Daha sonra bunları ilgili yerlere sunacağız." - Ordu
Son Dakika › Güncel › Fındıkta Yaşanan Zirai Don - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?