Trabzon Ticaret Borsasınca (TTB) uygulanan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi" kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Tarım Yayımı Geliştirme Projesinde (TAR-GEL) görev alan ziraat mühendislerine yönelik eğitim semineri düzenlendi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası salonundaki seminerin açılışında konuşan TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav, Türkiye'nin fındık ihracatında dünyada söz sahibi olduğu, bu üstünlüğünü kaybetmeden, Pazar payını ve kazancını artırması gerektiğine dikkati çekerek, bunun yollarından birinin ve en önemlisinin de verim ve kaliteyi artırmak olduğunu söyledi.
Türkiye'nin geçen sezon ürettiği 750 bin ton kabuklu fındığın tamamını iç ve dış piyasaya sattığını ifade eden Cirav, "Dönümde 70-80 kilogramlık üretimle bunu istikrarlı şekilde sürdürmek mümkün değil. Çok ve kaliteli üretip çok satarak dünya piyasasına tam hakim olabiliriz. Bunun yol ve yöntemi de üretimi artırıp dünyaya fındık satmaktır. Böylelikle diğer ülkelerdeki üretimleri de kontrol altına almış oluruz" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sabri Topbaş ise üreticinin bilinçlendirilmesinde TAR-GEL mensubu ziraat mühendislerine çok iş düştüğünü belirterek, "Trabzon'daki 104 bin hektarlık tarım arazisinin yaklaşık 64 bin hektarlık kısmını fındık bahçeleri teşkil ediyor. Bu alanlardan elde edebildiğimiz fındık miktarı ise yıllık ortalama 50 bin ton dolayında. Bu da 100 kilogramın altında üretimimiz var demektir. Bu çok azdır. Alternatif ürün olmayan fındıktaki üretim ve kalitemizi artırmalıyız. Burada bize büyük görev düşüyor" diye konuştu.
Seminere katılan ziraat mühendislerine Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü uzmanları Ömür Duyar, Hüseyin İrfan Balık ve Arzu Sezer tarafından budama, zirai mücadele, toprak analizleri konularında bilgi verildi.
Seminere katılanlar daha sonra Yeşilova beldesindeki bahçelerde uygulamalı eğitim yaptı. - Trabzon
Son Dakika › Güncel › Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?