6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin ardından; Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri Finansal Kurumlar Birliği çatısı altında toplandı.
Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger, "Finansal kiralamanın, faktoringin ve finansman şirketlerinin sesi artık daha yüksek çıkacak. Hedefimiz üç sektörün Türkiye ekonomisine sağladığı katkının arttırılmasıdır." dedi.
Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekili Zafer Ataman, "İhracat faktoringinde Çin'den sonra dünya ikincisiyiz. Bu kapsamda TİM ve Eximbank ile iş birliğimiz büyük önem taşıyor. Dinamik yapısı sebebiyle ticaretin çarklarını döndüren faktoring, özellikle kaynak sıkıntısı yaşayan KOBİ'lere destek veriyor." diye konuştu.
Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekili Vahit Altun, "Satış noktasında kredilendirme konusunda uzmanlaşmış finansman şirketleri bu uygulamalarını geliştirerek iş modelleri bu alana kayabilecek ve hatta bu alanlarda faaliyet göstermek isteyen yeni şirketler piyasaya girebilecek ve böylece sektörün büyümesi söz konusu olabilecektir." dedi.
Bankacılık dışı finans kesiminin en önemli unsurlarından olan finansal kiralama (leasing), faktoring ve finansman şirketleri Finansal Kurumlar Birliği çatısı altında toplandı. 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin ardından oluşan Finansal Kurumlar Birliği'nin tanıtım toplantısı 27 Şubat 2014, Perşembe günü İstanbul'da yapıldı. Four Seasons Bosphorus'ta yapılan toplantıya Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger ile birlikte, sektörlerini temsilen Başkan Vekilleri Zafer Ataman ve Vahit Altun katıldı. Toplantıda üç sektörün gücünün birleşmesi ile finansal alanda daha büyük bir payı temsil edecek olan Birlik'in hedefleri, stratejileri ve 2014 yılına ilişkin değerlendirmeleri masaya yatırıldı.
60 milyar TL'nin üstünde finansman gücü
Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger, Birlik olarak Türkiye'de banka dışı finansal sektörün toplam ekonomideki payının arttırılması için çalışacaklarına dikkat çekti. Özger, "Birliğimiz, üyelerimizin toplamda 119 milyar TL'nin üstünde gerçekleştirdiği finansal işlem hacmini temsil ediyor. Üç sektör reel sektöre toplamda yaklaşık 60 milyar TL'lık kısa ve orta vadeli ticari ve tüketici finansmanı ile uzun vadeli yatırım finansmanı sağlıyor. Finansal Kurumlar Birliği 33 finansal kiralama, 76 faktoring ve 13 finansman şirketi olmak üzere toplam 122 finansal kurumdan oluşuyor. Temsil ettiğimiz sektörlerimizin Türk finans sektörü içindeki payı aktif bazında bakıldığında yüzde 3,7. Bu rakamı artırmak için var gücümüzle çalışacağız. Bilançonun aktif kaleminde yer alan hemen hemen tüm işlemlerde biz varız. Finansal kiralama ile yatırımları finanse ediyoruz. Faktoring ile ticaretin finansmanında önemli bir rol oynuyoruz. Finansman şirketlerimizle de tüketici ve KOBİ'lere hizmet veriyoruz. Ülkemizdeki finansman kaynaklarını çeşitlendirmeyi, üyelerimizce sağlanan alternatif finansman olanaklarını yaygınlaştırmayı; ayrıca çeşitli sektörlerle üyelerimiz arasındaki karşılıklı anlayış ve işbirliğini geliştirmeyi, sektörümüzdeki uygulamalarda standardizasyonu sağlamayı ve eğitim faaliyetlerini düzenlemeyi hedefliyoruz." dedi.
Finansal kiralama sektörü hakkında da bilgi veren Osman Zeki Özger şöyle konuştu: "Finansal kiralama sektörünün Aralık 2013 dönemi itibariyle aktif büyüklüğü yaklaşık 28 milyar TL'dir. 2013 yılında 14 milyar TL tutarında işlem hacmi gerçekleşti. 2012 yılı işlem hacmi olan 10 milyar TL'ye oranla işlem hacminde % 40 oranında artış gerçekleşti. 2014 yılına ilişkin işlem hacmi tahminimiz 20 milyar TL'dir. Bu rakam, 2013 yılı işlem hacmine oranla % 40 artış olması anlamına geliyor."
"İhracat faktoringinde dünya ikincisiyiz"
Faktoring sektöründen sorumlu olan Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekili Zafer Ataman, toplantıda yaptığı konuşmada faktoringin ticaretin çarkını döndürdüğüne dikkat çekti. Ataman, şirketlerin faturalı alacaklarının ödenmeme riskini alan ve nakde dönüştüren faktoringin ekonominin kayıt altına alınmasında da önemli bir rol oynadığını belirtti. Ataman, Türkiye'de uygulanmaya başlandığı yıllardan itibaren faktoring sektörünün hızla büyüdüğünü, faktoringin şirketlere satışlarıyla orantılı olarak işletme sermayesi sağladığını ve bu sayede firmaların dış kredi arayışının azaldığını kaydetti. İhracat faktoringinde de sektör olarak oldukça iyi durumda olduklarının altını çizen Ataman, "İhracatın alternatif finansman kaynakları arasında faktoring çok önemli yer tutuyor. İhracat artışına paralel olarak ihracat faktoringine olan ilgi de artıyor. İhracat faktoringinde Çin'den sonra dünya ikincisiyiz. Bu kapsamda TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) ve Türk Eximbank ile iş birliği içerisindeyiz. Bu iş birliğine çok önem veriyoruz. Böylece ihracatçılarımız 238 ülkeye güvenli ve uygun fon maliyeti ile ihracat yapabilecek, yeni pazarlara kolaylıkla açılabilecek" dedi.
Ataman, "Faktoring sektörü Aralık 2013 itibariyle toplam aktif büyüklüğünde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 büyüyerek 22 milyar TL'ye, işlem hacminde ise 94 milyar TL ciroya ulaştı ve reel sektöre 20 milyar TL kaynak yarattı. 16 milyar TL'lik ihracata aracılık etti. Türkiye'de 76 adet faktoring şirketi bulunuyor. Faktoringte 2014 yılında büyüme oranımızı %15 olarak öngörüyoruz. Böylelikle işlem hacmimizin 110 milyar TL civarında olacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.
Satış noktasında hızlı, uzman ve müşteri odaklı kredilendirme
Finansman sektöründen sorumlu Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekili Vahit Altun ise toplantıda yaptığı konuşmada eskiden tüketici finansmanı olarak anılan sektörlerinin; 6361 Sayılı Kanun ile getirilen değişiklikler sonrasında finansman şirketleri olarak tanımlandığını ve kanunla son kullanıcının (tüketicinin) finansmanı zorunluluğunun kaldırılması neticesinde, stok finansmanı da yapabilen kurumlar haline geldiklerinin altını çizdi.
Vahit Altun, "Bir önceki yıla oranla %36 büyüyen ve 16 milyar TL aktif büyüklüğüne ulaşan finansman şirketleri, banka ve diğer finansal kuruluşlara göre daha küçük ancak konularında uzman kadrolarıyla satış noktasında ve satış ile eş zamanlı olarak müşterilerine hızlı ve esnek çözümler üretmektedir. 2013 yılı içerisinde 11 milyar TL tutarında kredi sağlayan Finansman Şirketleri, tüketiciye doğrudan finansman sağlayarak, gerek üretici firmalar, gerekse dağıtım ve pazarlama firmaları üzerindeki finansman yükünü hafifletmekte ve bu firmaların asli faaliyet alanlarına odaklanmalarına, dolayısıyla üretimin artmasına yol açmaktadırlar. Finansman şirketleri ödemeleri doğrudan satıcıya banka yolu ile yaparak, kayıt dışı işlemlerin ve vergi kaçaklarının önlenmesine önemli katkı sağlamaktadır. Tasarruf oranının arttırılmasına ve cari açığın azaltılmasına yönelik makro ekonomik politikalar nedeniyle kredi arzında bir azalma beklenmekle birlikte, satış noktasında kredilendirme konusunda uzmanlaşmış finansman şirketlerinin bu uygulamalarını geliştirmeleri ve yeni iş modelleri ile birlikte bu alanlarda faaliyet göstermek isteyen yeni şirketlerin piyasaya girmesi beklenmektedir." dedi.
Son Dakika › Güncel › Finansal Kurumlar Artık Tek Çatı Altında: Finansal Kurumlar Birliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?