Fetö'nün İü'deki Akademik Yapılanmasına İlişkin Dava - Son Dakika
Güncel

Fetö'nün İü'deki Akademik Yapılanmasına İlişkin Dava

Fetö\'nün İü\'deki Akademik Yapılanmasına İlişkin Dava

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) İstanbul Üniversitesindeki (İÜ) akademik yapılanmasına ilişkin aralarında profesörlerin de bulunduğu 13'ü tutuklu 45 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşması başladı.

15.02.2017 13:11

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) İstanbul Üniversitesindeki (İÜ) akademik yapılanmasına ilişkin aralarında profesörlerin de bulunduğu 13'ü tutuklu 45 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşması başladı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce büyük salonda yapılan duruşmaya, 13'ü tutuklu 29 sanık ile avukatları katıldı.

Duruşmada, yoklama yapılmasının ardından sanık avukatları söz aldı.

Duruşma, sanık avukatlarının usule ilişkin taleplerinin ardından tutuksuz sanıkların savunmalarının yapılmasıyla devam ediyor.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıklar Doç. Dr. Ahmet Edip Müftüoğlu, Prof. Dr. Ferah Armutçu, öğretim görevlileri Enis Güney, Halim Taşkaya, Hasan Fehmi Erol, Hasan Hakan Ulutin, Prof. Dr. Lütfi İlhan Yargıç, Prof. Dr. Metin Halaç, Yrd. Doç. Mustafa Selçuk, Doç. Dr. Osman Abalı, Yrd. Doç. Savaş Açıkkaya, Yrd. Doç. Erol Önen ve Prof. Dr. Vedat Demir'in tutuklandığı, bu şüphelilerden 8'inin örgütün şifreli haberleşme programı olan "ByLock"u kullandığı belirtiliyor.

İddianamede, tüm sanıkların "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl altışar aydan on beşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

İddianamede, "FETÖ elebaşısının talimatıyla tu¨m kamu u¨niversitelerini ele geçirmeye çalışan örgüt, Yu¨kseköğretim Kurulu (YÖK) örgu¨tlenmesine paralel bir yapı olarak kendi örgu¨tlenmelerini her u¨niversitede oluşturmuşlardır. Üniversitelerde; u¨niversite, faku¨lte, yu¨ksekokul ve enstitu¨ imamları olarak yapılanmış olup, bu bu¨nyeler içerisindeki örgu¨t u¨yeleri bu imamlara bağlı örgu¨tsel faaliyet yu¨ru¨tmu¨şlerdir." denildi.

Örgu¨tün, hakimiyetinin etkin olduğu taşra u¨niversitelerinde açılan akademik kadrolara yerleştirdikleri u¨yelerinin daha sonra bu¨yu¨k u¨niversitelere geçişini sağladığı, böylece tüm kamu u¨niversitelerinin adeta örgu¨tçe kuşatıldığı vurgulanan iddianamede, örgütün yapılanmasına ilişkin şu bilgilere yer veriliyor:

"Örgu¨t için u¨niversite yönetimi çok önemlidir. Üniversitenin akademik kadrosunun yanında idari kadrolarını da elinde tutmak istemiştir. Üniversiteler yu¨ksek bu¨tçeli kurumlar olup, bu bu¨tçelerin örgu¨t mensuplarınca örgu¨tu¨n amaçları doğrultusunda kullanılması hedeflenmiştir. FETÖ'nu¨n Bank Asya'yı kurtarmak için 'himmet akademisini' kullandığının ortaya çıktığı, 17-25 Aralık darbe girişiminden sonra bankaya, 5 bin akademisyen u¨zerinden yaklaşık 5 milyar lira fon yönlendirildiği, bir araştırma görevlisinin hesabından 42,5 milyon lira çıktığı tespit edilmiştir."

Üniversiteye giren bu öğrencilerin örgu¨tu¨n u¨niversite imamları tarafından korunduğu ve örgu¨t hiyerarşisi içerisinde ileride tayin edilecek görevler için özel olarak yetiştirildiği anlatılan iddianamede, "Üniversite sonrası yu¨ksek lisans, doktora, yurt dışı eğitimleri almak için her tu¨rlu¨ hukuk dışı yollar kullanılmıştır. Örgu¨t akademik kadrolara kendi u¨yelerini yerleştirmek için Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nda (ALES) soruları ele geçirerek örgu¨t u¨yelerine sızdırmıştır. Yu¨ksek lisans ve doktora sınavları ile ALES'te çaldığı sorular sayesinde u¨niversitelere 2002-2013 yılları arasında 8 bin 500 civarında akademisyen yerleştirildiği tahmin edilmektedir." ifadelerine yer veriliyor.

ÖSYM verilerine göre 2005'te ALES'e 226 bine yakın adayın girdiği, bu adayların yüzde 0,1'inin soruları tam ya da 2 eksikle tamamladığı, 2005'te ALES'te tam yapanların sayısı 100 iken, bu rakamın 2009'da 200 kat arttığına dikkati çekilen iddianamede, 2009'da sınava giren 226 bine yakın adayın yüzde 9'unun tam puan aldığı, FETÖ/PDY silahlı örgu¨tu¨nu¨n neredeyse bu¨tu¨n sınavlarda hırsızlık yaptığı, 2009'da ALES'te yalnızca 2 yanlışı olan aday sayısının 20 bin 290 olduğunun tespit edildiği kaydediliyor. Sanık tüm akademisyenlerin ya meslekten ihraç edildiği ya da açığa alındığı belirtilen iddianamede, şüphelilerin Bank Asya'daki hesap hareketleri, "ByLock", 1 dolar, sosyal medya paylaşımları ve WhatsApp yazışmaları delil olarak gösteriliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fetö'nün İü'deki Akademik Yapılanmasına İlişkin Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement