Türkiye'de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı - Son Dakika
Son Dakika Logo
Güncel

Türkiye'de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı

Türkiye\'de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı
01.06.2025 16:19

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de yaklaşık her 25 kişiden birinin fenilketonüri taşıyıcısı olduğunu açıkladı. Febilketonüri, beyin dokusunda hasara yol açan kalıtsal bir hastalık olarak biliniyor ve her yıl yaklaşık 6 bin 200 canlı doğumda bir bebek bu hastalıkla dünyaya geliyor. Ulusal Yenidoğan Tarama Programı sayesinde hastalık erken dönemde tespit edilebiliyor.

Sağlık Bakanlığınca, Türkiye'de yaklaşık her 25 kişiden birinin fenilketonüri (FKÜ) taşıyıcısı olduğu belirtildi.

HER 25 KİŞİDEN BİRİ BU HASTALIĞI TAŞIYOR

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Türkiye, beyin dokusunda hasara yol açan kalıtsal bir hastalık olan fenilketonürinin sık görüldüğü ülkeler arasında yer alıyor. Yaklaşık 6 bin 200 canlı doğumda bir bebek fenilketonüri hastası olarak dünyaya geliyor ve Türkiye'de yaklaşık her 25 kişiden birinin taşıyıcı olduğu ifade ediliyor.

TARAMA TESTLERİYLE ERKEN DÖNEMDE TESPİT EDİLİYOR

Türkiye'de ilk olarak 1987'de başlatılan fenilketonürine ilişkin taramalar, 2006'da oluşturulan Ulusal Yenidoğan Tarama Programı kapsamında tüm illerde sürdürülüyor. Ulusal Yenidoğan Tarama Programı kapsamında ücretsiz sunulan, hızlı ve kolay tarama testi sayesinde bebekten alınan birkaç damla topuk kanıyla hastalık erken dönemde tespit edilebiliyor.

Tarama testleri sonucunda hastalık şüphesi bulunan bebekler, çocuk metabolizma hastalıkları uzmanının olduğu kliniklere yönlendiriliyor. Kesin tanı, bu kliniklerde yapılan ileri tetkikler sonucunda konuluyor. Tarama testi sonucu, aile hekiminden veya annenin e-Nabız hesabından öğrenilebiliyor. Hastalık şüphesi veya tekrar numune alınması gereken durumlarda sağlık personelince aileye en kısa sürede ulaşılarak bilgi veriliyor.

TEDAVİ EDİLMEMİŞ ÇOCUKLARDA OTİZME SEBEP OLABİLİYOR

FKÜ'de belirtiler genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç haftada başlıyor ancak hastalık erken tanı konulamadığı ve tedavi edilmediğinde zamanla belirgin hale geliyor. Tedavi edilmeyen çocuklarda konuşma gecikmesi, oturma ve yürümede gecikme, hiperaktivite, otizm, saldırgan davranışlar ve kasılmalar görülebiliyor. Bebeğin ten rengi, saçları ve gözleri normalden daha açık olabiliyor.

Ulusal Yenidoğan Tarama Programı kapsamında " Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Biyotinidaz Eksikliği, Kistik Fibrozis, Konjenital Adrenal Hiperplazi, Spinal Musküler Atrofi" olmak üzere altı hastalık taranıyor. Tarama paneline eklenebilecek hastalıklar konusunda çalışmalar sürdürülüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Emekli Tahminci:
    Bunca yıldır yoktuda yenimi oldu bu hastalik birileri ortaya birsey atıyor sonra kendide inaniyor ilk defa duydum bu ismi 7 5 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement