Turgutreis Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi Konferanslar serisinde bu hafta 8 Mart Dünya Kadınlar gününe özel olarak Uzman Sanat Tarihçi Göknur Gürcan'ın "Feminizim ve Sanat" konulu konferansı gerçekleşti.
Konferansın konusunu Uzman Sanat Tarihçi Göknur Gürcan şöyle özetledi: " Konferansımda tarihten günümüze kadın sanatçıların konuları neydi, kaç tane kadın sanatçı vardı üzerinde durmayacağım. Biz kadın sanatçıları neden bilmiyoruz konusu üzerinde duracağım. Coral Duncan'ın yazısı bunu çok iyi özetliyor. Bu konunun araştırılması 1971'li yıllara denk geliyor.1971 yılında Linda Mondi isimli bir sanat tarihçi bir makale yazıyor. Ve makalesinde şöyle bir başlık atıyor.
' Neden büyük kadın sanatçılar yoktur.' 70 li yıllara kadar bu konu kimsenin ilgisini çekmiyor. Ama makalesinde herhangi açıklama yapmıyor bir cevaba varmıyor. Sadece birkaç şey üzerinde duruyor. Çağlar içinde rönesanstan 20.yy a kadar kadın sanatçılar akademiye alınmıyor. Dolayısıyla kadın sanatçılar olmayabilir. Tartıştığı konulardan bir tanesi bu. Bir tanesi de kadın sanatçılar vardı da biz mi bilmiyoruz.
Bu arada çok önemli bir konu atıyor ortaya. Sanat tarihçiler hep erkek bu yüzden mi kadınları yazmıyorlar. Bunun üzerine kadın sanat tarihçiler kadın sanatçıları araştırmaya başlıyorlar ve kadın sanatçıların varlığı ortaya çıkıyor. 1970'li yıllardan sonra kadın sanatçılar sanat tarihi kitaplarında yer almaya başlıyor. Günümüze en yakın, en çok okunan kitaplardan biri olan Gambrich'in 'Sanatın Öyküsü' adlı kitabında bile kadın sanatçılar hala yoktur. Bu konuda en tarafsız ve doğru bilgileri Larry Shiner'in 'Sanatın İcadı ' adlı kitabında bulabiliriz dedi."
Konferansında ayrıca kadın sanatçıların ön plana çıkmasına yardımcı olan düşünürlerin de sözlerini paylaşan Uzman Sanat Tarihçi Göknur Gürcan zengin görsel sunumuyla izleyicilere sanat tarihinde kadın sanatçıların konumu hakkında zengin bilgiler verdi.
Konferansa katılan konuklardan Mitolojist - Araştırmacı Sadık Türksavaş da paleolitik tanrıça ve neolotik tanrıça konularında katılımcılara zengin bilgiler vererek adeta o dönemi yansıtan bilgi, görüş ve antik çağdan günümüze uzanan örneklemeleriyle konferansa renk kattı.
Katılımın yoğun olduğu ve yaklaşık 2 saat süren konferansta katılımcılar uzmanlara yönelttiği sorular ve yorumlarıyla bu anlamlı günün amacına ulaşmasında önemli bir rol oynadılar.
Son Dakika › Güncel › Feminizm ve Sanat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?