71 milyar TL cirosu, sunduğu garanti, finansman ve tahsilat hizmetleri ile reel sektörü fonlayan ve Türk ticaretinin gelişmesine destek olan faktoring sektörü, bağımsız derecelendirme kuruluşu Turkrating tarafından ikinci kez değerlendirildi.
Faktoring Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ataman, sektörün tüm şeffaflığıyla ele alınması için ulusal derecelendirme şirketi Turkrating'e iki yıldır hazırlattıkları Faktoring Sektör Raporunu değerlendirdi. Ataman, "Bir nevi faktoring şirketlerini anlama kılavuzu oluşturan bu rapor, sektör verileri doğrultusunda mevcut trendlerin, risklerin ve fırsatların neler olduğunu ortaya koyuyor." dedi.
" Türkiye'deki ekonomik yapı faktoring hizmetlerine olan talebin oluşmasında etkili"
Türkiye'de üretimin %90'ının küçük ve orta ölçekli işletmelerce yapıldığı ekonomik yapıya ve ödemelerde vadeli satışların ile çek -senet kullanımının yaygınlığına dikkat çeken Ataman, "Bu durum, Türkiye'de faktoring hizmetlerine talep oluşmasında altyapıyı oluşturuyor. Sektör 2011'de büyüme trendini sürdürdü ve oldukça kârlı bir yıl geçirdi. 2011'de faaliyette bulunan 75 şirkete ait 59 adet yeni temsilcilik ve şube açıldı, sektörde istihdam eden personel sayısı 598 kişi arttı. Bu yeni temsilcilik ve şubelerle sunduğumuz hizmetin müşteriye ulaşımının artırılması sonucunda müşteri sayısı %39,3'lük bir artışla 70 bine yaklaştı. Bu gelişmeler neticesinde sektör 2011'i 71 milyar TL işlem hacmiyle kapattı. 2012'nin üçüncü çeyreğine baktığımızda ise 2011 yılının aynı dönemine göre aktiflerimiz yüzde 7 büyüdü, işlem hacmimiz ise yüzde 2 büyüyerek 54 milyar TL ciroya ulaştı. Ticaretin içine entegre olan şirketlerin alacakları kaynaklı finansman tutarı 2012 Eylül sonunda 15 milyar TL'ye yakın ayrıca finansman hizmeti içermeyen garanti ve tahsilat hizmetlerinin toplam tutarı da 5,6 milyar TL oldu." dedi.
"Yasa sektörün gelişim ivmesini artıracak"
Ataman ayrıca sektörün resmi hükümet politikaları açısından da destek gördüğüne ve bütün yıllık programlarda faktoring sektörünün geliştirilmesinin hedefler arasında yer aldığına değinerek Sektörün BDDK'ya devrinin ardından hazırlanan ve 2009'da Meclis'e gönderilen Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu taslağının, düzenleyici kurum ve sektörün değişiklik talepleriyle Mayıs 2012'de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildiğini ve 21 Kasım 2012 tarihinde Genel Kurul'da onaylandığını hatırlatan Ataman, " Yasa 3 Aralık'ta Cumhurbaşkanlığına gönderildi. 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu'nun yasalaşması sektörümüz için bir kaldıraç etkisi yaratacak ve sektörümüz gelişim ivmesini daha da artıracak. Bu noktada Faktoring Derneği olarak, Türk ekonomisinin bel kemiğini oluşturan KOBİ'lerin desteklenmesinde "finansman çözüm merkezi" olarak tanımladığımız faktoringin özel bir kanuna sahip olması için yürüttüğümüz çalışmalarda bize destek olan tüm sosyal paydaşlarımıza teşekkür ediyorum." dedi.
KOBİ'lerin, ülke ekonomisinin genel performansında önemli bir role sahip olduğuna değinen Faktoring Derneği Başkanı, KOBİ'lerin desteklenmesinde "finansman çözüm merkezi" olarak tanımladıkları faktoring hizmetlerinin yaygınlaştırılmasının KOBİ'ler tarafından daha yakından tanınması ile mümkün olduğuna inandıklarını ve Dernek olarak daha fazla KOBİ'ye ulaşmak için TİM, Eximbank ve TOSYÖV ile çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.
"Faktoring, finansal sistemi çeşitlendiren önemli ve güçlü bir sektör olmaya devam ediyor "
2011 Faktoring Sektörü Raporunu değerlendiren Turkrating Genel Müdürü Gülnur Üçok: "2006'da BDDK'ya devredilmesinin ardından sektörde bir geçiş dönemi yaşandı ancak bu geçiş döneminin 2010 yılında sona ermesi ile faktoring sektörünün olgunlaştığını ve yatırımcıları özendiren bir sektör haline geldiğini görüyoruz. Son iki yıl içinde bu sektörde çok sayıda yeni şirketlerin kurulması da bunu kanıtlamaktadır. Faktoring, Türkiye'de KOBİ'lerin finansman sorunlarına cevap verebilen ve finansal sistemi çeşitlendiren önemli ve güçlü bir sektör olmaya devam ediyor.
Bu yıl hazırladıkları raporda faktoring şirketlerini ayrıştıran faktörlere daha yakından baktıklarını dile getiren Üçok, faktoring şirketlerinin, birbirinden farklı yapılarda alt gruplar oluşturduklarını ve zaman içinde bu gruplardaki güçlü şirketlerin daha belirgin olacağını dile getirdi. Bu ayrışmanın bir yansımasının da özel sektör tahvil piyasasında faktoring şirketlerinin tahvillerine gelen talepte görüldüğünü ifade etti.
Son Dakika › Güncel › Faktoring Sektörü, İkinci Kez Değerlendirildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?