Raf doluluğunun en yüksek seviyede tutulması, yok satmaların en aza indirilmesi, operasyonel verimliliğin arttırılması ve stokların optimum seviyede yönetilmesini sağlayacak; değişken talep tahmini ve envanter kontrol çözümünün üretilmesi hedefiyle geliştirilmiş olan "Replenishment" ile gıda perakendesinin güçlü markası Şok Marketlerin, stok yönetim süreçlerinin tüm değişkenlerle ele alınarak uygulandığı projesi global çevrede de fark yarattı.
EuroCIS 2013 ödüllerinde geliştirdiği çözüm ile "En İyi Mağaza İçi Uygulama" ödülünü alan OBASE, bir kez daha uluslararası platformlarda adından söz ettirdi.
Replenishment çözümü; veriye dayalı yapısı, algoritmalarla zenginleştirilmiş ve Obase'in perakende tecrübesiyle geliştirilmiş bir çözüm olması sebebiyle, 21 dağıtım merkezi, 4200 mağazada tüm değişkenlerle yönetilebilen ve Şok Marketlerinin KPI'larında katma değer yaratan bir sonuç üretmiştir. Akademik çevrelerce de ödüle layık görülmüş olan çözüm, matematiksel hesaplamaların uygulamaya yansıması açısından da önem taşımaktadır.
4200 mağazada ve dağıtım merkezlerinde, stok ve satış yönetiminde görev alan rollerin süreci takip ettiği, tüm iş birimlerinin kendi KPI'larını takip edebildiği bir yapı oluşturulmuş oldu. Proje sonuçlarında yapılan ölçüm ve değerlendirmelerde; geçen senenin aynı dönemine göre yok satmalarda %30, imhalarda %34, stok günlerde ise %5 oranında azalma olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca raf doluluğunun müşterilerin alışveriş yapma isteği üzerinde olan pozitif etkisi nedeniyle mağaza cirolarında artış gözlemlenmiştir. Bunlarla birlikte, mağaza müdürlerinin sipariş önerilerine müdahale yetkisinin olmadığı mağazalarda kayıp satış oranlarının %30, imha oranların %60 iyileştiği gözlemlenmiştir. Bu çalışma ile Şok Marketlerin stok yükünün düşürülmesi sağlanmış, bulunurlukları arttırarak nakit akış artışı,imhaların düşürülmesi, tazelik sağlayarak ciro artışına katkı sağlanmıştır.
Şok Marketler IT Grup Müdürü Ayla Gürtekin ve Tedarik Zinciri Direktörü Oktay Okatan, yaptıkları değerlendirmede Türkiye ve dünya gıda perakende sektöründe önemli bir inovasyona imza attıklarını belirterek, düşüncelerini;
"Müşteriler satmış olduğunuz ürünlerinizi raflarda bulmak ister. Bulunurluğu sağlayabilmek için stoğu arttırmak en bilinen yöntemdir. Önemli olan ürünlerin mağazalarda bulunabilirliğini arttırırken stok yükünü yani maliyetleri düşürmektir. Biz bu çalışma ile stok yükünü düşürüp nakit akışımızı arttırdık; ürünlerimizin imha oranlarını düşürdük; tazeliklerini koruyarak ciro artışını sağladık. Haziran 2011'den beri süregelen Şok- Obase takım çalışmasının bir sonucu olarak bu projeyi 45 gün içerisinde başarılı bir şekilde hayata geçirdik. Bu ödülü başarımızın bir meyvesi olarak görüyoruz." şeklinde ifade ettiler.
İşletmelerde veriye dayalı yönetim kültürü oluşturabilmek için çözümler geliştiren, OBASE'in Kurucu Ortaklarından Sn. Banu Dal şunları söyledi;
"Müşterilerimiz için ürettiğimiz tüm hizmet, ürün ve çözümlerde veriye dayandırılan rasyonel yaklaşımlar geliştiriyoruz. Günün ihtiyacına cevap veren ve geleceğin ihtiyaçlarını ortaya çıkartıp paydaşlarımıza katma değer yaratacak yapı ve sistemler kurguluyoruz. Perakendecilikte verimlilik önemli bir parametre. Verimliliğe giden yolda operasyonel iyileştirmeler, önemli bir değer yaratabiliyor. Şok Marketler gibi yaygınlığı fazla olan perakendeciler, operasyonel süreçlerinde optimize edilmiş çalışmalarla hız, verimlilik ve artı değer yaratmaktadır. OBASE'in optimizasyon çözümleri, bu stratejilerle uyumlu bir bakış açısıyla geliştirilmekte ve perakendecilerin süreçlerine entegre edilmektedir."
Obase Hakkında: 1995 yılında kurulan OBASE , "Bilimsel Perakende Çözümleri" ve"Analitik Çözümler" ile uzmanlaşmış Türkiye'nin öncü yazılım ve danışmanlık şirketlerindendir. OBASE, AR-GE Merkezi statüsünde yer almaktadır.
OBASE, deneyimli ve uzman kadrosuyla; Veri Ambarı, İş Zekası, Veri Entegrasyonu, Veri Kalitesi, Veri Madenciliği, Büyük Veri, Ana Veri Yönetimi Teknolojilerini kullanarak, müşterilerinin verilerini iş değerine dönüştürerek verimliliklerini artırmalarında yardımcı olmaktadır.
OBASE'in MicroStrategy, Microsoft, IBM, Oracle, Clarabridge, Richrelevance'ın aralarında yer aldığı veri yönetimi ve analitik çözüm teknoloji sağlayıcı iş ortakları ile tüm sektörlere hizmet vermektedir. Bilişim 500 Araştırması'nda "Veri Ambarı-İş Zekası" kategorisinde ilk sıralarda yer almaktadır.
OBASE'in Bilimsel Perakende Çözümleri, optimizasyon ve veriye dayalı yönetim kültürü ile tüm ölçekteki firmalara hizmet etmektedir. Microsoft Gold Partner ve Türkiye'nin tek Retail Partner Sertifikasına sahip kurumudur.
Türkiye yerli yazılım üreticileri arasında 8.sırada yerini almaktadır.
Son Dakika › Güncel › Obase ve Şok'a EuroCIS 2017'de, ödülün sahibi! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?