Denizli'de jandarma tarafından düzenlenen operasyonun ardından at ve eşeklerin kesilip etlerinin satıldığının ortaya çıkması büyük ses getirdi. Uzmanlar et fiyatlarının pahalı, denetimlerin ise yetersiz olması nedeniyle bu tür kesimlerin ve satışların kontrol edilemediğini söyledi.
Baklan, Çal ve Honaz ilçelerinde bazı kişilerin at ve eşek etlerini kesip piyasaya sürdüğü ihbarını alarak jandarma 3 Ekim Pazar günü operasyon düzenledi. Olayla ilgili 11 kişi gözaltına alındı, 4 kişi dün (salı) tutuklandı. 7 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. At ve eşek etlerinin kasaplara verilmesi kentte büyük tepki topladı. Bir çok vatandaş, zaten et fiyatlarının pahalı olması nedeniyle yeteri kadar et tüketemediklerini, bu tür vakalarla da güvensizlik yaşadıklarını söyledi.
Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, etin kesimden sofraya kadar olan aşamada sıkı denetlenmesi gerektiğini belirtti. Uzakgider, ''Et, oldukça pahalı. Bazı insanlar bundan yararlanıp, at ve eşek gibi hayvanların etlerini daha ucuza satarak piyasaya sürüyor. Maalesef denetimler de yetersiz. Denetimsiz ve kontrolsüz kesimler çok yapılıyor. Bu insan ve toplum sağlığı açısından tehlike oluşturuyor. İnsan zehirlenmelerinin yüzde 90'ı gıda maddelerinden oluyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu denetimleri sürdürüyor ama bize göre denetimler yetersiz. Denetimleri yapan Tarım İl Müdürlüklerinde şu anda Türkiye genelinde 2 bin 500 kişi görevli. En az 2 bin veteriner hekim daha istihdam edilmelidir' dedi. Mehmet Ali Uzakgider, Kırmızı Et Yönetmeliği'ne göre, at etinin satılmasında sakınca olmadığını ifade ederek, ''Eğer at veteriner hekim kontrolünde kesiliyor ve üzerine de at etidir diye yazılıyorsa, satışında yasalarımıza göre sakınca yoktur. Kontrol ve denetimi yapılmayan etin her türlüsünü satmak zaten yasak ve sağlığa da zararlı' diye konuştu.
KASAPLAR RENCİDE OLDU
Denizli Kasaplar Odası Başkanı Mustafa Dinç ise, at ve eşek etinin piyasaya sürülmesi olayının kasapları rencide ettiğini söyledi. Dinç, ''Bu tür haberler basında yer aldığı zaman insanların et satışı yapan yerlere itimatsızlığı olabiliyor. Dürüst kasaplar da rencide oluyor. İnsanlarımız güvendiği yerlerden denetimden geçen etleri alsınlar. Bir ya da birkaç kasabın yaptığı bu çirkin davranış diğer kasapları lekelememelidir' dedi.
Denizli Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş ise, tüketicinin hijyenik ortamlarda kesilen ve denetimden geçirilen etleri tüketmesi için bilinçli olması gerektiğini vurguladı.
VATANDAŞLAR GÜVENSİZLİK YAŞIYOR
Denizlili vatandaşlar ise, kaçak olarak kesilip piyasaya sürülen at ve eşek eti haberlerinin basında yer almasından sonra çok rahatsız olduklarını söylediler. Yusuf Uysal isimli işçi, ''Zaten et alamıyoruz. Devlet, ithalat yapacağım derken iç piyasayı denetleyemiyor. Bu tür olaylarda daha çok devletin kusurlu olduğunu düşünüyorum' dedi. Dönercilik yapan İbrahim Yıldız ise, eşek ve atları kesip etlerini piyasaya sürenlerin vicdansız olduklarını, bunu yapanların ağır cezalara çarptırılması gerektiğini belirtti. Alaaddin Gümüş isimli esnaf, ''At ve eşek etlerinin tüketiciye satıldığını duyunca panikledim. Çevremdeki bir çok insana da, kesilirken görmediğimiz eti yemeyin dedim. Bundan sonra kesilen hayvanı görmedikten sonra bir yerden et alıp yemem söz konusu değil' diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Et Pahalı, Denetim Yetersiz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?