Ev gereçlerinden yapı ürünlerine, mobilyadan sportif dalış ekipmanlarına kadar oldukça geniş bir sektör yelpazesine ürünler tasarlayan Endüstriyel Tasarımcı Mete Mordağ'ın tasarımları için kullandığı biçim arama teknikleri, özgün estetiğe ulaşmanın yepyeni bir yöntemini anlatıyor. Peynir dilimlerinin çizdiği rendeler, suya batan objelerin şekillendirdiği koltuklar, ses dalgalarının ilham verdiği hoparlörler, sıvıların yüzey geriliminden esinlenen objeler ile estetiği deneysel temelde sentezliyor.
"Tasarımcı, bakmayı aşıp detayları görmeye başladığı an, aradığı her kıvrımın, çözümün, fikrin aslında şekiller, tonlar, hatta sesler halinde etrafında gezindiğini fark eder" diyen Mordağ'ın kullandığı bu özel biçim arama tekniğinin ilk adımı, tasarım için gerekli formun veya fikrin dürtü kaynağını bulmaktan geçiyor. "Kalem kâğıttan önce, söz konusu ürün veya fonksiyonun çağrıştırdığı her türlü kelimeyi, görseli ve yazıyı inceliyorum. Bunlardan herhangi bir tanesinin önüme çıkardığı formlar, fikirler projeyi inanılmaz yönlere çekebiliyor. Tasarımında su teması işlenmesi gereken bir koltuk için kalem kâğıttan önce, suya objeler batırıp suyun üzerinde oluşan yüzeyleri fotoğraflamaya başlıyorum.
Bir rende için onlarca peynir dilimleyip/rendeleyip, her birinin karşıma çıkardığı form ve yüzey fotoğraflarını arşivliyorum. Bir çorba kâsesi tasarımı, çorbanın tarihçesini okumakla, "soup" kelimesinin epistemolojik kökenini araştırmak ile başlıyor. Ardından kendimi ekmek dilimlerinin üzerine kaynar sular akıtırken buluyorum. Suyun yüzey gerilimini görüntüye dönüştürebilmek için su üzerine cımbızlar ile ufak halkalar konduruyorum."
Mete Mordağ'ın birçok tasarımında estetiğe ulaşmak için kullandığı biçim arama teknikleri, her gün tanıklık edilen doğal olguları, kullanılan kelimelerin epistemolojisini, okunan fiziksel fenomenleri formlara dönüştüren bir yöntemdir. Bu yöntem söz konusu ürüne kazandırdığı yaratım süreci hikayesi ile ürünün pazarlama ve lansman calismalarina da önemli katkıda bulunmaktadır.
Mordağ'ın bu yöntemleri kullandığı tasarımlarından bazı örnekler şöyledir: Arzum'un Zoom aksesuar serisi için tasarladığı "Rendy" rendenin kanat tasarımları formlarını peynir dilimlerinin oluşturdukları içbükey yüzeylerden almıştır. Yine Arzum için tasarladığı "Dropy" ve "Dropymax" çaydanlık altlıklarında, su yüzeyine bırakılan metal ince bir halkanın, suyun yüzey geriliminden dolayı batmayarak oluşturduğu yüzey formlarını fotoğraflayarak tasarımlara doğrudan aktarmıştır.
Alman Anton Müller markası için tasarladığı "Lambda" Ses-Isıtıcı-Aydınlatma koleksiyonu ses dalgalarının yayılım geometrisinin bir yorumudur. Adyton için tasarladığı Sirens' oturma birimini suya birakilan objelerin batarken olusturduklari yuzey formlarini kullanarak oluşturmuştur. Tasarımlarında elektromanyetik dalgaların etki grafiklerinin kullanıldığı modüler bir priz seti; piyano için yazılmış sonatların sağ ve sol ele ait notalarının dizilim matematiğinin kullanıldığı desen tasarımları ise piyasa ile buluşmayı bekleyen projeleri arasındadır.
Son Dakika › Güncel › Estetiği Hayattan Çekip Alıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?