Son zamanlarda espresso bazlı içecek türleri oldukça popüler hale geldi. Özellikle sosyal medyada her gün yeni bir kahve türüyle karşılaşıyoruz ve lezzetini bile gölgede bırakacak kadar ilginç sunumlar görüyoruz. Oldukça merak uyandırıyorlar, evet; ancak bunu evde de devasa ekipmanlarınız ve pahalı makinalarınız olmadan kolaylıkla yapabilirsiniz.
Ana malzememizle başlayalım: Espresso nedir, nasıl yapılır?
Espresso için en sert kahve türü diyebiliriz. İtalyanların bizlere armağanı olan espresso, basınç gücünden yararlanılarak elde ediliyor. Filtre kahvelere göre suyunun daha az olması, yoğun kıvamlı ve miligram başına yüksek kafeine sahip olmasının temel nedeni.
Lezzetli bir espresso yapamadıktan sonra içine ne katarsanız katın, istediğiniz sonuca ulaşamazsınız. Bununla ilgili uymanız gereken kesin kurallar var. Sizin için en önemli tavsiyemiz, işinizi şansa bırakmamanız adına espresso için özel olarak çekilmiş Taft Coffee almanız.
Öncelikle espresso için olmazsa olmaz malzemelere bir bakalım;
*7-7.5 gram espresso için öğütülmüş kahve
*Su (85-94 derece aralığında, fazlası kahvenizi yakacaktır.)
*9 bar su basıncı
* 15-20 kg arası sıkıştırma basıncı
*Yaklaşık 25 saniye drip (akış) süresi
Kahveyi ev tipi espresso yapma makinanızın portafiltre adlı bölümüne yerleştirip sıkıştırın. Daha sonra 30 ml civarı bir suyun kahveden geçerek fincana süzülmesini bekleyin.
Americano nedir?
Americano, İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalya'da icat edilen bir kahve türüdür. Espressoyu acı bulanlar için ekstra su ilave edilmiş varyasyonudur diyebiliriz. Bunun dışında espressodan herhangi bir farkı yok. "Ben sert kahve sevmem." diyenlerdenseniz tam size göre. Ortalama 170 ml'lik fincanlarda servis edilir.
Burada dikkat etmeniz gereken tek nokta ilave suyu bir shot espresso halinde olan kahveye değil, kahveyi 110-120 ml'lik suya ekleyin. Bu sayede kahveniz yanmayacaktır, aksi taktirde işler sizin için daha acı bir hale gelebilir :)
Cappuccino Nedir?
Adını sıklıkla duyarız, bir hikayesi var elbette. Bir shot espressoya köpürtülmüş süt eklenerek yapılır. Sütün kıvamı ve köpüğü lezzetini ve kalitesini belirleyen en önemli faktörlerdir. Bunların dışında ideal bir cappucinoda köpük, bardak seviyesini geçmez. Ortalama bir porsiyon 150 ml boylarında olur.
Adını nereden aldığını soracak olursanız, çıktığı dönemde İtalya'da bulunan capuchin rahiplerinin kıyafetlerine benzediği için bu ismi aldığı söylenir. Capuchin rahipleri siyah bir elbise giyer, bembeyaz bir şapka takarlarmış. Cappuccinonun, kahve üzerindeki beyaz kremasını düşününce pek de mantıksız gelmiyor insana.
Latte Nedir?
Geldik günümüzün modası, kahve çeşitlerinin en çok rağbet göreni, kısacası şahı ve padişahı olan latteye. Instagram storylerinin olmazsa olmazı latte, kahve ve sütün bir araya gelmesiyle oluşuyor. Birçok kahvede olduğu gibi bu türün öncüsü de İtalyanlar. "Latte", İtalyancada süt anlamına gelir. Bu kadar popüler olmasının sebebi ise köpüğü olmadığı için baristalar tarafından üzerine süt kremasıyla estetik şekillerin çizilip içmeye kıyamayacağımız inanılmaz güzel görüntülerin ortaya çıkmasıdır.
Latteler genellikle 170-180 ml'lik fincanlarda servis edilir. 1/4'ünü espresso, kalanını tamamıyla süt oluşturur, dolayısıyla yumuşak içimli bir kahve türüdür.
Latte Macchiato
Latteden farklı olarak cam bardakta servis edilir ve köpük katmanı vardır. Yapımında diğer türlerden farklı olarak iki shot espresso kullanılır.Bunun sebebi 220 ml'lik büyük boy porsiyonlarla servis edilmesidir. Lattede olduğu gibi görüntünün ön planda tutulduğu bir kahve çeşididir. Bardağa yandan bakıldığında kahve, süt ve süt köpüğünden meydana gelen muazzam bir görüntü ortaya çıkar.
Mocha nedir?
İsmini Yemen'in güneybatısında yer alan bir kentten alan mocha, macchiatonun eritilmiş çikolata eklenmiş versiyonudur. Çikolata, süt, süt köpüğü ve kahve olmak üzere dört katmandan oluşur. İçeriğindeki yüksek miktarda süt ve çikolata sebebiyle kahve aromasını dibine kadar hissetmek isteyenler için değil, içerisine birden çok malzeme eklenerek şekerli ve tatlıvari içecekleri sevenler için daha uygundur.
Tüm bunları evde nasıl yapabiliriz?
İstediğiniz herhangi bir kahveyi seçin. Hepsinin temelinde espresso olduğu için buradan başlayalım, ilk olarak 7 gr espresso için öğütülmüş kahveyi french presste 30 ml suyla 4 dk demleyerek hazırlayın ve fincanınıza ekleyin. Bu, işin en basit kısmı. Asıl önemli olan sütün kıvamını ayarlayabilmektir.
Eğer espresso yapma imkanınız yoksa filtre kahveyle bile deneyebilirsiniz. Filtre kahveyi kahve miktarını değiştirmeksiniz suyunu azaltarak sert bir kahve yapın, bu da işinize yarayacaktır.
Evde nasıl süt köpürtülür?
Yapacağınız porsiyon sayısına göre cezve veya ufak bir tencerenin içine sütü doldurup ocağın altını yakın. İhtiyacınız olan 60-70° aralığında bir süt, eğer herhangi bir derece ölçeriniz yoksa bunu en kolay yoluyla parmağınızı çok hafif süte değdirip yapabilirsiniz. Parmağınızı sütün içinde tutamayacağınız sıcaklığa ulaştığında yaklaşık olarak sizin için gerekli olan kıvama gelmiş demektir.
Süt konusunda çok önemli bir diğer nokta ise sütün yağlı olması. Kullandığınız süt ne kadar yağlıysa, içeceğiniz o derecede kıvamlı ve lezzetli olacaktır, süt alırken besin değerlerini kontrol etmeyi ve en yüksek yağ oranına sahip olanı almayı unutmayın!
Sütü istediğiniz sıcaklığa getirdikten sonra bir porsiyonluk sütü french pressinize dökün. Ardından art arda kahveyi durmaksızın pressleyin. Sütün içine hava gireceği için hacim kazandığını anlayacaksınız zaten. Bir süre bunu devam ettirdikten sonra direkt fincandaki kahveye ilave edebilirsiniz.
Eğer latte gibi köpüksüz bir kahve tercih ettiyseniz french pressteki sütü süzgeçten geçirerek cezveye dökün, bu sayede köpüğünden arınacaktır. Ardından fincana yüksekçe bir mesafeden fincan boyunun yarısını biraz geçecek kadar sütü dökün. Bundan sonrası işin sanatıyla ilgili. Cezveyi kahvenin mümkün olduğunca yakınına getirerek dökün ve küçük bilek hareketleriyle şekillendirin. Başlangıçta kalp şeklini tercih edebilirsiniz, daha kolay olacaktır.
Ancak tabii ki ilk denemenizde başarılı bir sonuç almanız pek mümkün değil sunum (latte art) açısından. Bu konuda ustalaşmanız için çok fazla pratik yapmanız, denemeniz ve yanılmanız gerekiyor. Birçok barista, latte art yapabilme yeteneğine göre tercih ediliyor ve işe alınıyor. Kısacası bu çok büyük ve kapsamlı bir uğraş. Kendinizi geliştirebilmeniz ve el becerinizi tam anlamıyla kahvelerinize yansıtabilmeniz için her gün tekrar etmelisiniz.
Son Dakika › Güncel › Espresso Bazlı İçecekler Evde Nasıl Yapılır? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?