Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Anadolu'nun sosyal ve kültürel açıdan en zengin kentlerinden Eskişehir'in, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildiğini söyledi.
TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı)'un 'önerisi ile 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Eskişehir'in 'Göç' ana temasıyla yapacağı ulusal ve uluslararası etkinliklere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Les Ottamans Otel'de düzenlenen toplantıya Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir ve Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı (TDKB) üyeleri katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Vali Koçdemir, şunları söyledi:
"Eskişehir'in birinci özelliği, herkese ve her yere yakın bir şehir. Bu hem coğrafi olarak böyle hem ziyniyet olarak böyle. Eskişehir'de bin 800'lü yılların başından itibaren Türk dünyasının muhtelif köşelerinden göç edip gelen insanlar var. Bu insanlar kendi özelliklerini bu zamana kadar korumuşlar. Hatta kendi ana vatanlarında devam ettiremedikleri bazı geleneklerini de bu zamana kadar yaşatmışlar. Aynı zamanda Eskişehirlilik kimliği, Eskişehirlilik bilincine de sahip olmuşlardır. Türkiye'nin pek çok şehrinde orada doğduğu halde insanlar, babasının, dedesinin memleketiyle 'Nerelisin' diye sorulduğunda cevap verirken Eskişehir'de doğmayanlar 8-10 yaşında Eskişehir'e gelenler, 30-35 yaşına geldiyse 'Ben Eskişehirliyim' diyebilmektedir. Bu da birlikte yaşamanın sürtüşmesiz gerçekleşmesi bakımından önemlidir."
"TÜRK DÜNYASINDAN GELECEK MİSAFİRLERİMİZ KENDİLERİNİ KENDİ EVİNDE GİBİ HİSSEDECEKTİR"
Eskişehir'in önemine de değinen Vali Koçdemir, şöyle devam etti:
" Yunus Emre'de bizim hemşehrimizdir. Pek çok yerin hemşehrisi ama biz onlardan daha fazla sevdiğimizi iddia ediyoruz. Böyle bir iddiamıza da hakkımızın olduğunu düşünüyoruz. Yunus Emre ne diyor, 'Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz." Bu sebeple 'Eskişehir Türk Dünyası'nın bir numunesidir' diyoruz. Türk dünyasından gelecek misafirlerimiz 2013 yılında Eskişehir'de kendilerini kendi evinde gibi hissedecektir. Kafkaslardan, Kırım'dan, Tataristan'dan, Balkanlar'dan gelenler orada kendi hemşehrilerinden oluşan topluluklar bulacaklardır. Kazakistan, Kırgızistan gibi Orta Asya'dan gelenlerde gerek öğretim üyesi olarak, gerekse öğrenci olarak gelenler kendi ülkelerinden yaşayan insanları bulabileceklerdir." .
"ORTA ASYA'DA KUTLANDIĞI ŞEKLİYLE NEVRUZU KUTLAYACAĞIZ"
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Programı kapsamında yapılacak etkinliklerle ilgili olarak Koçdemir, "Kültür -Sanat heyetleri Eskişehir'e gelecekler, Eskişehir'deki kültür - sanat insanlarımız Türk Dünyası'na gidecek. Oradaki kültür -sanat faaliyetleri birbiriyle etkileşim içinde olacak. Buna yönelik etkinliklerimiz de olacak. Yani sergiler, tiyatrolar, dans gösterileri, sinema haftaları gibi etkinlikerimiz olacak. Eskişehir'in Türkiye'de, Türk dünyasında ve dünyada tanıtımına yönelik faaliyetlerimiz olacak. Fuarlar gibi tanıtım faaliyelerine ve medyadaki tanıtım araçlarına müracaat edeceğiz" dedi.
Eskişehir'de mevcut kültür tabiat varlıklarının restorasyonlarının da yapılacağını belirten Vali Koçdemir, ayrıca Külliye, Yunus Emre Kültür Merkezi ve Etnoğrafya Müzesi'ni de Eskişehir'de yapılacağını açıkladı. Eskişehir'in çevre düzenlemesini yapacaklarını da belirten Vali Koçdemir, "Etkinliklere ne kadar bütçe ayrıldığının" sorulması üzerine, 350-400 Milyon TL ayrıldığını söyledi.
Vali Koçdemir, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Programı kapsamında yapılacak etkinliklerin 21 Mart 2013'de başlayacağını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "21 Martta kutlanan resmi Nevruz bu zamana kadar hep Ankara'da kutlanmıştı. Bu sene Eskişehir'de yapılacak. Bir ilki de gerçekleştireceğiz. Orta Asya'da kutlandığı şekliyle nevruzu kutlayacağız." - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Eskişehir, Türk Dünyası Kültür Başkenti Seçildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?