Manisa Barosu eski Başkanı ve MHP'den milletvekili aday adayı avukat Zeynel Balkız, Soma'da 301 kişinin öldüğü faciadan yaralı kurtulan işçiler için verilen sözlerin unutulduğunu, işsiz kalan madencilerin zor durumda olduğunu söyledi.
Manisa Barosu eski Başkanı Zeynel Balkız, Soma'daki maden faciasından yaralı olarak kurtulan 161 maden işçisini temsilen 10 işçiyle birlikte Manisa Adliye Sarayı'nın önünde basın açıklaması yaptı. Maden faciası sonrası hala sorumlular hakkında dava açılmadığını, sağ kurtulan işçilerin ise unutulduğunu söyledi. Balkız, "13 Mayıs 2014 günü 301 işçimiz şehit oldu. Yaralılar kurtulduklarına sevindiler. Ancak şimdi hem işsizler hem de tazminatlarını alamıyorlar. Hükümet, bu güne kadar geçen temmuz ve ağustos aylarında 500'er lira verdi. Başka hiçbir gelirleri olmadı" dedi.
Faciadan sonra ilçeye çeşitli ziyaretlerin yapılıp sözlerin verildiğini, ancak yerine getirilmediğini kaydeden Balkız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şehit ailelerine biraz yardım yapıldı, arka çıkıldı. Fakat yaralı olarak çıkanlara bir şey yapılmadı. AFAD'dan hiçbir yardım gelmedi. AFAD İl Müdürlüğü'ne gittiklerinde 'Dosyalar Ankara'ya gitti. Biz de bir çalışma kalmadı. Bizden bir şey beklemeyin' cevabını aldılar. İşçiler, icraya düştü. Psikolojik tedavi görenler var. Hükümet sözünü tutsun. Bu kış uykusuna son versinler."
"EN BÜYÜK MAĞDUR, YAŞAYAN İŞÇİLER"
Soma'da 2 bin 834 işçinin işsiz kaldığını hatırlatan Zeynel Balkız, işsiz madencilerin kıdemlerine göre dört ile sekiz ay, ayda 800 ile 900 lira arasında işsizlik parası aldıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Pek çok işçi de SGK'dan emekli olarak çalışıyordu. Onlar işsiz kalınca işsizlik parası da alamıyorlar. Bu insanların taksiti, üniversiteye giden çocukları var. Hükümet bu durumda olanlara da bir çare bulsun. Kınık'ın Elmacı Mahallesi'nde oturan İlkay Yıldırım madende şehit oldu. Eşi Aslı Yıldırım trafik kazasında öldü. Sevcan (6) ve Sercan (7) ismindeki iki çocuğuna sahip çıkan olmadı. Türkiye Barlar Birliği olarak görevlendirdiğimiz bir avukat arkadaşımızla vesayet altına aldırmak için çalışıyoruz. Soma sahipsiz. En büyük mağdur, yaşayan işçiler. Hükümet bir şey yapmamaya devam ederse hukuksal olarak hakları sonuna kadar arayacağız. Artık feryat ediyoruz."
İŞÇİLER DERTLİ
Emekli olduktan sonra çalışmaya devam ettiğini belirten madenci Selahattin Şen de çıkarıldıktan sonra işsizlik parası alamadığını söyledi. Faciadan yaralı kurtulan işçilerden Ahmet Mutluer, Başbakan'ın eşinin evine gelip söz vermesine rağmen hiçbir yardım alamadıklarını, kazadan sonra psikolojisinin bozulduğunu ve ilaçlarla ayakta durduğunu söyledi.
Başbakan Davutoğlu'nun partisinin il kongresi için geldiğinde korumalarına derdini anlatan bir mektup verdiğini ifade eden Mutluer, hala cevap gelmediğini belirtti. - Manisa
Son Dakika › Güncel › Eski Baro Başkanı Balkız: Somalı İşçiler Unutuldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?