Ankara'daki Esenboğa Havalimanı'nın kapasitesinin genişletilmesi ve 25 yıllık işletme hakkı için açılan ihaleyi, TAV Havalimanları Holding kazandı. Açık artırmada Cengiz Holding ile yarışan TAV, ihaleyi 475 milyon euro artı KDV teklifi ile aldı.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün (DHMİ) Esenboğa Havalimanı'nın işletme haklarının kiralanması amacıyla düzenlediği ihaleyi TAV Havalimanları Holding kazandı. Hali hazırda TAV tarafından işletilen Esenboğa Havalimanı'nın işletme hakkı süresi Mayıs 2025'te bitmesine rağmen ihale öne çekilmişti.
TAV tarafından bugün yapılan yazılı açıklamaya göre; Esenboğa Havalimanı'nın kapasitesinin genişletilmesi ve 25 yıllık işletme hakkı için düzenlenen ihalede 475 milyon euro artı KDV ile en iyi teklifi veren TAV, işletme süresi boyunca Esenboğa'da yaklaşık 300 milyon euro yatırım yapacak. Şartname kapsamında yolcu garantisi ise bulunmuyor.
YENİ PİST VE KONTROL KULESİ İNŞA EDİLECEK
Şirketten yapılan açıklamaya göre;TAV Havalimanları, ilk etapta yeni bir pist, hava trafik kontrol kulesi, kargo hizmet birimlerini kapsayan hava tarafındaki başlıca yatırımları gerçekleştirecek. 2023'te başlayacak ilk faz yatırımlar 3 yıl içinde tamamlanacak. Terminal genişlemesini de kapsayan ikinci faz yatırımlar ise yolcu artış hızına da bağlı olarak en geç 2040 yılına kadar tamamlanmış olacak. Buna ek olarak, TAV Havalimanları Holding, sürdürülebilirlik politikaları doğrultusunda, 5 megavat kapasiteli güneş paneli yatırımını da üstlenecek. Proje boyunca planlanan yatırım tutarı yaklaşık 300 milyon euro olacak.
"YOLCU TRAFİĞİNİ 4 KATINA ÇIKARDIK"
Açıklamada görüşlerine yer verilen TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, ihaleye ilişkin şunları kaydetti:
"Başkent Ankara'nın dünyaya açılan kapısı Esenboğa Havalimanı'nı 2006'dan bu yana başarıyla işletiyoruz. Esenboğa, o dönemde inşa edip hizmete aldığımız, iç ve dış hatları aynı çatı altında buluşturan modern mimarisiyle Cumhuriyet'imizin geleceğe dönük yüzünü başarıyla yansıtıyor. Bu süreçte yolcu trafiğini yaklaşık 4 katına çıkardık, paydaşlarımızla iş birliği içinde özellikle yurt dışına direkt uçuşların artması için çalışmayı sürdürüyoruz.
"TÜRKİYE'DE YATIRIM YAPMA KONUSUNDAKİ KARARLILIĞIMIZI VURGULADIK"
Ankara, uluslararası ilişkiler ve siyasetin merkezi olmanın yanı sıra bölgedeki kültürel zenginliklerle bir turistik çekim merkezi ve Anadolu için bir ulaşım merkezi olma özelliğini taşıyor. Bugün, Türkiye'de yatırım yapmak konusundaki kararlılığımızı ve Türk havacılığının geleceğine olan inancımızı bir kez daha vurgulamış oluyoruz. Ulaştırma Bakanlığı önderliğinde, son 20 yılda Türkiye'yi havacılıkta dünyanın önde gelen ülkeleri arasına sokan DHMİ ve SHGM başta olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz."
Öte yandan, İYİ Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Ali Kıdık, ihale sürecini sosyal medya hesabından paylaştı. İYİ Partili Kıdık'ın paylaşımları şöyle:
"LİMAK ELENDİ: LİMAK, Esenboğa Havalimanı ihalesinden gerekli şartları sağlayamadığı için elendi.
CENGİZ İNŞAAT İLE TAV YARIŞACAK: Ankara Esenboğa Havalimanı için Cengiz İnşaat ile TAV yarışacak. Az sonra zarflar açılarak teklifler okunacak ve açık artırmaya gidilecek.
İLK ZARFTA CENGİZ İNŞAAT 350 MİLYON EURO VERDİ: Esenboğa Havalimanı ihalesinde açık artırmaya geçildi. Cengiz İnşaat ilk zarfta 350 milyon, TAV 330 milyon euro verdi. Açık artırma sırasında TAV 400 milyon euroya çıktı, Cengiz İnşaat ilk molasını aldı.
CENGİZ İNŞAAT İHALEDEN ÇEKİLDİ: Cengiz İnşaat, Esenboğa Havalimanı ihalesinden çekildi. Esenboğa Havalimanı ihalesi 420 milyon euro artı KDV ile TAV'da kaldı.
DHMİ YENİ ARTIRIM İSTEDİ: DHMİ, ihale tamamlandıktan sonra TAV'dan yeni artırım istedi. TAV, 435 milyon euroya çıktı. DHMİ, '500 milyon euro' dedi. TAV, 475 milyon euroya 'son' diyerek ihaleyi kazandı."
Son Dakika › Güncel › Esenboğa Havalimanı İhalesini 475 Milyon Euroya Tav Havalimanları Holding Aldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?