Erzurum Şiddet Gören Sağlık Çalışanları, Dernekleşti - Son Dakika
Güncel

Erzurum Şiddet Gören Sağlık Çalışanları, Dernekleşti

Erzurum'da görev yapan hekimler, son zamanlarda artan şiddet olaylarını engellemek, farkındalık oluşturmak ve mağdur olan sağlık çalışanlarına hukuki destek vermek amacıyla 'Sağlık Çalışanlarına Eğitim ve Hukuki Destek Derneği'ni kurdu.

12.02.2019 10:41

Erzurum'da görev yapan hekimler, son zamanlarda artan şiddet olaylarını engellemek, farkındalık oluşturmak ve mağdur olan sağlık çalışanlarına hukuki destek vermek amacıyla 'Sağlık Çalışanlarına Eğitim ve Hukuki Destek Derneği'ni kurdu. Mağdur sağlık çalışanlarına ücretsiz hukuki destek verdiklerini söyleyen avukat Ahmet Haluk Terzioğlu, Şiddete uğrayan sağlık çalışanları, 'saced.org.tr' üzerinden form doldurup bize başvurabilir. Ücretsiz hukuki destek verip, dava süreçlerini takip ediyoruz. Fiziksel ya da sözlü şiddete maruz kalan sağlık çalışanı mutlaka şikayetçi olsun. Sessiz kalınması, ölümle sonuçlanan neticeler ortaya çıkarıyor dedi.

Erzurum'da 6 ay önce doktorlar tarafından kurulan 'Sağlık Çalışanlarına Eğitim ve Hukuki Destek Derneği' (SAÇED) sağlık çalışanlarına iletişim ve hukuki destek eğitimleri veriyor. Sağlık çalışanlarına, hasta veya hasta yakını ile nasıl iletişim kurmaları gerektiği yönünde eğitim veren dernek, personelin uğrayacağı fiziksel ya da sözlü şiddette hangi yolu izlemesi konusunda da hukuki bilgilendirme yapıyor. Son yıllarda sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin hızla arttığını söyleyen SAÇED Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Danışmanı Avukat Ahmet Haluk Terzioğlu, Derneğinin asıl amacı şiddet vakalarının önüne geçmek, yaşanan şiddet olayları karşısında da sağlık personelimize profesyonel hukuki destek sağlamak. Hakarete, tehdide veya yaralama suçuna maruz kalan sağlık personelimiz 'saced.org.tr' üzerinden veya cep telefonlarına indirdikleri SAÇED uygulaması üzerinden derneğimize müracaatta bulunabiliyorlar. Bu müracaatlar, sağlık personeline karşı işlenen fiilin suç olup olmadığı, ceza kanunları tarafından düzenlenip düzenlenmediğini görmemiz açısından, sağlık çalışanının işlenen fiil nedeniyle şikayetçi olup olmaması konusunda bize yardımcı oluyor diye konuştu.

ÜYE OLMAYANLAR DA YARDIM ALABİLİYOR

Sağlık çalışanının, SAÇED'in verdiği profesyonel hukuki destekten faydalanabilmek için dernek üyesi olmasına gerek olmadığını belirten Terzioğlu, Derneğimizle iletişime geçtikten sonra ilgili savcılıklara şikayet dilekçelerini biz veriyoruz. Bizler müracaatları aldıktan sonra hem soruşturma aşamasında hem de kovuşturma aşamasında sağlık çalışanına gereken hukuki desteği veriyoruz. Bunların hepsini ücretsiz yapıyoruz. Bunun yanı sıra ceza yargılaması tamamlandıktan sonra failin biraz da maddi olarak cezalandırılması için sembolik de olsa bir manevi tazminat da isteme yoluna gidiyoruz. Dava masrafları da tamamen derneğimiz tarafından karşılanmaktadır. Türkiye'nin 50'den fazla şehir merkezinde birlikte çalıştığımız gönüllü avukat arkadaşlarımız mevcut dedi.

Derneğin asıl amacının şiddet olaylarının önüne geçmek ve meslek itibarını yeniden artırmak olduğunu bildiren Ahmet Haluk Terzioğlu, şöyle devam etti Sağlık personeli aslında hakaretin, tehdidin ne demek olduğunu tam olarak bilmiyor. Hakaret, tehdit suçunun ceza kanunundaki karşılığını bilmiyoruz. Daha çok bedduaya maruz kalıyorlar, bundan dolayı şikayetçi oluyorlar ve şikayetler savcılıktan takipsizlik kararıyla geri dönüyor. Sağlık çalışanları uğradıkları fiillerin suç unsuru olup olmadığını, bazı olaylarda fark edemedikleri için şikayetçi olmaktan vazgeçiyorlar. Ayrıca yapılan şikayetlerin neticesiz kaldıklarını düşündükleri için de şikayetlerinden vazgeçiyorlar veya hiç şikayetçi olmuyorlar ya da verilen cezalar erteleme sınırında olduğundan dolayı başkaca uğradıkları saldırılar neticesinde yine şikayetçi olmaktan vazgeçiyorlar. Bir tükenmişlik var. Bu nedenle sağlık personelinin de farkındalık oluşturmak adına eğitimler veriyoruz. Eğitimlerle bunları tek tek anlatıyoruz. Herhangi bir fiziksel ya da sözlü şiddete uğradıklarında hangi yolu izlemeleri gerektiğini gösteriyoruz. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi, mesleki itibarın yeniden olması gereken düzeye çekilebilmesi için sağlık personelinin de öncelikle elini taşın altına atması gerekiyor. Aslında bize en çok yardımcı olacak kişi sağlık çalışanının kendisi. Mesleğin itibarını korumak, şiddetin bir şekilde önüne geçebilmek adına saldırılar karşısında sessiz kalmayarak şikayetçi olmalılar. Sağlık personeli hakarete uğruyor, belli nedenlerle şikayetinden vazgeçiyor, daha sonra saldırgan kişi aynı sağlık çalışanına olmasa da başkaca bir personele bir adım sonrasını uyguluyor. Bu fiziksel şiddet, yaralama, daha sonra ölümle neticelenen sonuçlar ortaya çıkarıyor. Sağlık personeli mesleğinin itibarını yeniden kazanmak istiyorsa uğradığı hangi saldırı olursa olsun şikayetçi olsun. İlk önce karakolları devre dışı bırakarak, Cumhuriyet Başsavcılıklarına yapacakları müracaatla şikayetçi olabilirler. Hem polis vazife ve salahiyet kanunu hem de sağlıkta şiddetin önlenmesine dair kanunla, müştekinin ve tanıkların ifadeleri çalıştıkları iş yerlerinde alınabilir hükmü getirilmiştir. İfade vermek için karakola, savcılığa, gitmeden bir zaman kaybını ortadan kaldırarak şikayetlerini devam ettirebilirler.

Erzurum Şiddet Gören Sağlık Çalışanları, Dernekleşti
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erzurum Şiddet Gören Sağlık Çalışanları, Dernekleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement