Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji bölümünde görevli, 12 röntgen teknisyeninin troid kanserine yakalandığı öne sürüldü.
Türk Sağlık-Sen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuru yaparak çalışma ortamında gerekli önlemler alınmadığı iddiasını araştırmak üzere müfettiş talep etti.
Sendika tarafından yapılan başvuruda 12 röntgen teknisyenine hastanenin Kulak burun boğaz hastalıkları birimine sevk edildiği, sevk edilenlere troid (Troid Papiller CA) kanser teşhisi konulduğu ileri sürüldü.
Başvuruda bu teşhise rağmen İş Yeri Sağlık ve Güvenlik Birimi tarafından herhangi bir inceleme yapılmadığına ve hiçbir önlem alınmadığına dikkat çekilerek şöyle denildi:
"Radyasyon doz ölçümlerinin mevzuata uygun olarak yapılmadığı, birimde meslek hastalığına sebep olabilecek ortamın bulunduğu sabittir. Zira 12 personelin aynı hastalığa yakalanması bu durumu ortaya koymaktadır. Ancak konuya ilişkin olarak hiçbir adım atılmamış hiçbir önlem alınmamıştır."
12 Röntgen teknisyenine konulan kanser teşhisinin sebeplerinin incelenmesi adına kuruma bir müfettiş gönderilmesi, durumun araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması için gereğinin yapılması istendi.
KAHVECİ: GEREKLİ ÖNLEMLER BİR TÜRLÜ ALINMIYOR
Başvuru ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci şöyle konuştu:
"12 röntgen teknisyenimizin çalışma şartları nedeniyle troid kanserine yakalanması Sağlık kurum ve kuruluşlarında iş sağlığı ve güvenliğinin halini anlatmaya yeterlidir. Ne yazık ki sağlık çalışanlarının sağlığı önemsenmiyor. Gerekli önlemler bir türlü alınmıyor. Çalışma ortamlarının oluşturulmasında ve çalışanların sağlığının korunmasında hassas davranılmıyor. Umarız ki Çalışma Bakanlığı bu konuda gerekli hassasiyeti gösterir ve yaşanan bu durumun hesabı sorulur."
"OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM DEĞİL"
İddiaya ilişkin Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru'dan da bir açıklama geldi.
"12 radyoloji teknisyeninin kanser olduğuna" ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Doğru, "Yapılan rutin muayenelerde şu ana kadar 12 kişide tiroit nodülü tespit edildi. Bunlardan 2'sini de kanser şüphesiyle ameliyat ettirdik. Şu an sağlıklarına kavuştular ve hastanemizde çalışmaya devam ediyorlar" dedi.
Rutin kontroller sırasında hipertansiyon ve diyabet tanısı konulan çalışanlar da olduğuna dikkati çeken Doğru, "Haliyle normal popülasyonda görülen tiroit nodülü gibi tespitler de olmakta. Bu rutin taramalarda da görülmeye devam edecektir. Bu, Türkiye'nin karşılaştığı ilk durum değil. Sağlık çalışmalarına hükümetimizin getirdiği mevzuat çerçevesinde yapılan rutin taramalarla ortaya çıkan tespitler. Olağanüstü bir durum değildir. Bunun da radyasyonla ilgili olduğunu söyleyemeyiz. dedi.
"TİROİT NODÜLLERİ SIK GÖRÜLÜYOR"
Radyasyon Güvenlik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kula da radyasyonlu alanların çalışma şartlarının Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından belirlendiğine işaret etti.
Hastanelerindeki radyasyon alanlarının TAEK lisansı ile çalıştığını, bu alanlarda çalışan personelin de dozimetre kullandığını dile getiren Kula, "Bunların takipleri de yıllık yapılmaktadır. TAEK'in yıllık takip formu vardır.
Bu forma göre rutin sağlık kontrolleri yapılıyordu. Geçen yıl İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi kurulduktan sonra bu formda olmamasına rağmen çalışanlarda tiroit kanseri görülebileceğini düşünerek rutin ultrason muayenesini biz başlattık. Aslında bu konuda bir zorunluluğumuz yoktur" diye konuştu.
Kula, bu kişilerin geriye dönük radyasyon ölçümlerinin de kontrol edildiğine dikkate çekerek, yüksek doz radyasyona maruz kalmadıklarının da belirlendiğini anlattı.
Troid nodüllerinin popülasyonda sık görüldüğünü belirten Kula, şunları kaydetti:
"Coğrafi bölgeye, iyot eksikliğine ya da beslenme şartlarına göre birçok insanda tiroit nodülleri sık olarak görülmektedir. Özellikle kadınlarda erkeklere oranla daha sık olmakla birlikte 50-60 yaşın üzerindeki insanların yaklaşık yüzde 40-50'sinde zaten tiroit nodülü tespit edersiniz. Dolayısıyla tiroit nodüllerinin bu iki personelimizde radyasyonlu ortamda çalışılmasına bağlı olarak gelişip gelişmediğini söyleme şansımız yok çünkü radyasyonun stokastik etkileri vardır. Radyasyonlu ortamlarda çalışanlarda ya da düşük dozda da olsa radyasyona maruz kalan bütün insanlarda kanser gelişebilir. Bunun kimde gelişip kimde gelişmeyeceğini söyleme şansına kimse sahip değildir."
"GÖREV YERLERİ DEĞİŞTİRİLDİ"
İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi sorumlusu Doç. Dr. Elçin Balcı da yaklaşık 3 bin personelin periyodik muayenelerinin 3 ay sürdüğünü kaydetti. Periyodik muayenelerin ardından, personelin çalıştıkları birimlere ait riskler göz önünde bulundurularak, radyasyonlu alanda çalışanlara ultrason muayenesi gibi ilave tetkikler de yapıldığını aktaran Balcı, "Kişilerde eğer bir hastalık tespit edilirse tedavileri yapılıyor ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulunca gerekli görülürse iş değişikliğine gidiliyor. Kanser teşhisi konulan 2 personelimizin de görev yerleri değiştirilmiştir. Bu iş değişiklikleri de personelin talebi olmadan yapılmıştır. Aslında erken kanser teşhisi, İş Sağlığı ve Güvenliği Biriminin işini yaptığını göstermiştir. Çünkü 3 bin kişide 2 kişi bile olsa kanser teşhis ettiyseniz bu çok önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.
Son Dakika › Güncel › Erciyes Üniversitesi'nde 12 Röntgen Teknisyeni Kanser Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)