Mardin'de düzenlenen 1'inci Dünya Sulama Forumu toplantısında konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını belirterek, "Aksine gerekli tedbirler alınmazsa, yakın gelecekte su problemi yaşamaya aday bir ülke olabilir" dedi.
Mardin'de düzenlenen ve dünyanın değişik bölgelerinden çok sayıda kişinin katıldığı 1'inci Dünya Sulama Forumu toplantısı başladı. Mardin Artuklu Üniversitesi Konferans salonunda yapılan toplantı, 'Dinler ve Diller Korosu'nun Türkçe, Kürtçe, Süryanice, Arapça, Ermenice ve Yezidice şarkılarıyla başladı. Foruma, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Mardin Valisi Ahmet Cengiz, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, AK Parti Mardin Milletvekilleri Gönül Şahkullubey, Abdurrahim Akdağ, ICID Başkanı Gao Zhanyi, KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Ozkaldı ile dünyanın değişik ülkelerinden çok sayıda uzman katıldı.
"900 MİLYON İNSAN YETERSİZ BESLENME İLE KARŞI KARŞIYA KALDI"
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünyada bugün her 8 kişiden 1'inin, başka bir ifadeyle yaklaşık 900 milyon kişinin kronik yetersiz beslenme sorunu ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Dünyada kullanılan içme suyunun yüzde 70'inin sulamada kullanıldığını belirten Eroğlu, şöyle dedi:
"Dünyada su ile ilgili sıkıntılar hızlı bir şekilde artmaktadır. Buna acilen çözüm bulunması gerekmektedir. Geleceğe doğru yol alırken, günlük olarak daha fazla gıda ve ürüne ihtiyacımız olacaktır. Giderek azalan mevcut su kaynakları dikkate alındığında, gıda güvenliği konusu kendini daha fazla hissettirecektir. Su kaynakları, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin muhtemel tesirleri yönünden en riskli alanlardan biridir. İyi bir su yönetimi, su kaynaklarının insan ve diğer bütün canlılar için adil ve akıllıca tahsis edilmesi temel ilkesine dayanmalıdır.Yağış dağılımı düzensiz olan Türkiye, su zengini bir ülke değildir. Aksine, gerekli tedbirler alınmadığı ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik yatırımlara öncelik verilmediği takdirde, yakın gelecekte su problemleri yaşamaya aday bir ülke olabilir."
Konuşmasında su kaynakları için alınması gereken tedbirleri sıralayan Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:
"Ülkemizde bir damla suyun bile heba edilmemesi adına çalışmalar sürdürmekteyiz. Su yapıları inşa ederek boşa akan sularımızı değerlendiriyor, su israfını önleyici tedbirleri hayata geçiriyor ve su tasarrufu konusunda gerekli dikkati gösteriyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu coğrafya ve iklim şartları baraj ve HES yapmamızı, sulama tesisleri ve içme suyu projelerini hayata geçirmemizi zorunlu kılmaktadır. Baraj, gölet ve hidroelektrik santral gibi su kaynakları arzını arttırıcı çalışmalar yapıyoruz, sulamada modern sulama tekniklerini hayata geçiriyoruz. Cumhuriyet tarihinin en büyük sulama yatırımlarını gerçekleştirdik. Bugüne kadar su alanında bin 414 tesis tamamladık. 10,5 yılda 18 milyon dekar araziyi suya kavuşturduk. Hidroelektrik santrallerin katkısını 44 milyardan, 77 milyar kilovat saate yükselttik. 34 milyon kişiye yılda ilave 2.07 milyar metreküp içme suyu temin ettik. Yaklaşık 2 milyon 250 bin dekar arazi ile birçok yerleşim yerini taşkınlardan koruduk. '1000 Günde 1000 Gölet ve Sulama Projesi' ile 59 yılda tamamlanan göletlerin 2 katından fazlasını bin günde tamamlayacağız. Proje ile1 milyar 60 milyon metreküp depolama sağlanacaktır. 4 milyon 200 bin dekar alanda sulama yapılacaktır. 300 bin kişiye istihdam imkanı sağlanacaktır. 7 milyar 200 milyon TL'ye mal edilecek olan bütün göletler tamamlandığında yılda 900 milyon TL gelir artışı sağlanacaktır. Bin günde bin gölet ve sulama projesini 2014 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. 2003-2013 yılları arasında işletmeye aldığımız 62 adet proje ile yaklaşık 34 milyon kişiye yılda ilave 2.07 milyar metreküp içmesuyu sağladık. 36 adet projenin inşaatları devam etmektedir. Bu projeler tamamlandığımızda yaklaşık olarak 18 milyon kişiye daha ilave içmesuyu sağlanmış olacaktır."
"İSTANBUL'UN 2071 YILINA KADAR İÇME SUYU İHTİYACI KARŞILANACAK"
İstanbul'da yapılan Melen Çayı projesi ile ilgili de bilgi veren Bakan Veysel Eroğlu, bu proje dahilindeki dünyada iki kıtayı birbirine bağlayan ilk ve tek uzun sualtı tüneli olan Boğaziçi Tüneli ile Asya ve Avrupa'yı denizin 135 metre altından birleştirdiklerini söyledi. Bakan Eroğlu, Melen ve Yeşilçay Projeleri ile İstanbul'un 2071 yılına kadar içme suyu ihtiyacının karşılanacağını anlatırken, şöyle konuştu:
"KKTC Su Temini Projesi ile 106 kilometre uzunluğundaki isale hattı ile yavru vatana yılda 75 milyon metreküp su iletilecektir. Dünyada ilk defa uygulanacak proje ile boru hattı deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte askıda geçecektir. Projeyi 2014 yılında tamamlamayı hedefliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak sahip olduğumuz köklü medeniyeti, suyun yönetimindeki tecrübe ile birleştirerek Afrika'daki kardeşlerimize yeterli ve temiz suyu ulaştırmayı kendimize vazife edindik. Dünyanın her yerine olduğu gibi Afrika'ya yardım elimizi uzattık. Afrika'da susuzluktan kavrulan ülkelerin su ihtiyacını karşıladık. Suyu, istikrar ve kardeşlik için bir barış vesilesi olarak gören bizler, Somali, Burkina Faso, Nijer, Sudan, Cibuti ve Etiyopya'da açtığımız içme suyu maksatlı kuyularla toplam 1 milyon 300 bin kişiye su temin ettik."
İÇİŞLERİ BAKANI GÜLER,"SU SORUNLARI YAŞAMAYA ADAY ÜLKEYİZ"
İçişleri Bakanı Muammer Güler ise, son zamanlarda artan nüfus ve bunun sonucu olarak artan su talebinin küresel bir su krizini gündeme getireceğini belirterek, "Ülkemize baktığımızda yurdumuzun su kaynakları bölgede önemli bir potansiyel görülmesine rağmen su zengini sayılabilecek bir nitelik maalesef taşıyamamaktadır. Aksine gerekli önlemler alınmadığı takdirde bütün dünyada olduğu gibi yakın gelecekte su sorunları yaşamaya aday bir ülkeyiz"dedi. - Mardin
Son Dakika › Güncel › Eroğlu: Türkiye Yakın Gelecekte Su Problemi Yaşayabilir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?